Dodaj do ulubionych

imiona - Szczecin

06.02.06, 12:15
Potęga imienia (Magdalena Szczepkowska)
Nie ma w necie całego artykułu, a przepisywać mi się nie chce, więc tylko
streszczę. Artykuł pojawił się w weekendowym wydaniu Kuriera Szczecińskiego i
dotyczył oczywiście imion.

Podtytuł brzmiał znamiennie: Za pięć lat w szkolnej ławce usiądą Jakub z
Mateuszem

Między innymi wspomniano o rodzicach, którzy chcieli nadać dzieciom imiona:
Żaklin (matka nie była pewna czy przez Ż czy RZ), Unia, Europejka, Europa,
Warszawa i Echo.

W ubiegłym roku (zdaniem autorki) w USC w Szczecinie rekordy popularności bił
Jakub, podobno ma to być związane z popularnością Jakuba Burskiego z serialu
Na dobre i na złe.
Z tych przyczyn do łask powraca też imię Zosia.

A statystycznie na razie na czele jest Jakub, Mateusz, Kacper i Michał. Wśród
dziewczynek Julia, Wiktoria i Natalia.

I jeszcze w treści cofnięto się w czasie:
w 1955 r. w Szczecinie najwięcej urodziło się Andrzejów, Elżbiet, Grażyn i
Ryszardów.
W 1975 r. najwięcej było dzieci o imionach Agnieszka, Anna , Tomasz i Piotr,
zaś w 1985 r. były znów Anny, Łukasze, Piotry, Katarzyny i Pawły...
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: imiona - Szczecin 06.02.06, 21:01
      W takim razie wyglada na to, że trendy imiennicze w Szczecinie sa dokładnie
      takie same, jak w tej chwili we wszystkich regionach, o których do tej pory
      mieliśmy jakiekolwiek dane...
      • ajka1 Re: imiona - Szczecin 06.02.06, 23:24
        ja jestem rocznik 74 mieszkam 40km od Szczecina ale tam chodziłam do podstawówki i chodziło ze mną do klasy;
        6 Agnieszek
        4 Anie
        7 Tomków
        no i reszta klasy, która liczyła 28 osób
        Ja też jestem Agnieszka.
        • nchyb Re: imiona - Szczecin 07.02.06, 12:06
          dlatego zawsze cieszyło mnie moje imię, nie dość, że jedyna w klasie, to
          jeszcze i w szkole, a także i w okolicy! smile
    • idaaa Re: imiona - Szczecin 07.02.06, 15:26
      Już nawet nie bardzo chce mi się komentować ciągłą popularność Jakuba i
      Julki... Bo i jak to zrobić co by ci wszyscy- a jak wskazują statystyki
      wszystkich jest tyle, że ojjjjj- nie poobrażali się przypadkiem??
    • trrruskawa Re: imiona - Szczecin 06.07.06, 20:20
      No nie chcialabym mieć na imię Warszawa albo Europejka...wink
      • nchyb Re: imiona - Szczecin 07.07.06, 08:44
        a ja - Szczecinianka... smile

Ale głównie dlatego, ze Sz-nianka to była wielka mordownia - pijalnia piwa...
        he, he... smile
        • annajustyna Re: imiona - Szczecin 07.07.06, 09:33
          A gdzie? Ja slyszalam tylko o "Kasce...", pod katem panienem i striptizu...
          • nchyb Re: imiona - Szczecin 07.07.06, 12:28
            Szczecinianka, teraz jest tam Żabka. W poblizu placu Zgody, na Boh. Getta
            Warszawskiego...
            Mordownia była równa, ale lubiłam tam na strzałki i na flippery z koleżanką
            chodzić. Swoich nie ruszali... smile

A Kaśka to gdzies na Łokietka? Tamte okolice mi się kojarzą, lub Małkowskiego
            blizej w stronę Piastów...
            • nchyb Re: imiona - Szczecin 07.07.06, 12:29
              a nie, teraz skojarzyłam, tam na Małkowskiego czy w tych okolicach to tzw.
              Kumpel był. To dopiero mordownia była...
              • annajustyna Re: imiona - Szczecin 07.07.06, 19:08
                Kaska to kaskada...Czy Szczecinianka to bar przy scianie placzu??? Pzdr
                serdecznie! Najwieksze mordownie to chyba zawsze na Niebuszewie bylysmile)).
                • nchyb Re: imiona - Szczecin 08.07.06, 09:35
                  przy ścianie płaczu było To Tu czyli bar dla osób odmiennej orientacji
                  seksualnejm teraz jest sklep, zdaje się Wólczanki. No i oczywiście Piccolo,
                  pizzeria, chyba pierwsza w Szczecinie, sprzedawali tam najsmaczniejszą pizzę w
                  świecie, a żeby było śmieszniej, ta pizza z oryginalną włoską nie miała nic
                  wspólnego... smile

A Kaskada spłonęła, gdy ja dziecięciem wczesnopodstawówkowym byłam... Bardzo
                  blisko niej mieszkałam... Pamiętam, jak płonęła. Z pobliskiej szkoły
                  wybiegliśmy i olecieliśmy oglądać. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, ze
                  dziećmi byliśmy i wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy że w środku umierają ludzie...

A Szczecinianka to bliżej tego placu Zgody, zbiegu ulic Obr. Stalingradu,
                  Bogusława, Bog. Getta i Wojska Polskiego. To nie był lokal dla dewizówek (jak
                  Kaskada, czy Bajka), ale prawdziwa, autentyczna pijalnia piwa - mordownia... smile
                  • annajustyna Re: imiona - Szczecin 08.07.06, 10:06
                    ToTu pamietam, teraz jest tam Vistulasmile))). Jak plonela Kaskada, to chodzilam
                    jeszcze do przedszkola...Pamietam, ze nasza pani wychowawczyni nocowala wtedy u
                    kolezanki w tamtych okolicach i byla naocznym swiadkiem tej tragedii...Moi
                    rodzice maja pare zdjec spalonej Kaskady z tego wiezowca, w ktorym byl jubiler i
                    ksiegarnia Ossolineum...Pamietam tez, ze chodzilysmy z mama stawiac znicze pod
                    Kaskada, bylo ich cale multum..."Pobliska szkola" to ta na Obroncow? Z krolem
                    Maciusiem na pomniku? Szkoda, ze moj dziadek nie zyje, mieszkal w tamtych
                    okolicach, na pewno pamietalby "Szczecinianke", a moze i niejedna inna
                    szczecinska pieczaresmile)))). Pzdr serdecznie!
                    • nchyb Re: imiona - Szczecin 08.07.06, 11:31
                      > Kaskada, bylo ich cale multum..."Pobliska szkola" to ta na Obroncow? Z krolem
                      > Maciusiem na pomniku?
                      dokładnie ta sama, moja podstawówka. Im. Janusza Korczaka, ale przez ten pomnik
                      nazywają ją Maciusiem. A ja mieszkałam naprzeciwko niej...
    • annajustyna Szczecin, rocznik 76 r. 07.07.06, 09:33
      PO 4-5 An wklasie i przynajmniej ze 3 Agnieszki...Kas i As tez bez liku...I
      obowiazkowo z 3 Krzyskow i Przemkow, aha, jeszcze Piotrow cale mnostwo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.