lola211 08.02.06, 13:19 Widze, ze zasada jest nadawanie długich imion dzieciom z któtkim nazwiskiem i odwrotnie.O ile długie imie i długasnie nazwisko moze byc problematyczne, to krotko i wezlowato moze jak dla mnie byc do przyjecia, np. Ewa Bem, dla mnie brzmi swietnie.Nie wiem, czy Bem jest po mezu, czy rodowe, ale koniec konców wyszlo fajnie. Jak uwazacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dolmadakia Re: imie a nazwisko 08.02.06, 14:49 lola211 napisała: > Widze, ze zasada jest nadawanie długich imion dzieciom z któtkim nazwiskiem i > odwrotnie.O ile długie imie i długasnie nazwisko moze byc problematyczne, to > krotko i wezlowato moze jak dla mnie byc do przyjecia, np. Ewa Bem, dla mnie > brzmi swietnie.Nie wiem, czy Bem jest po mezu, czy rodowe, ale koniec konców > wyszlo fajnie. > Jak uwazacie? Moje dziecko nosi b.krótkie nazwisko /jedna sylaba/i imię też ma krótkie.W sumie fajnie brzmi,ale myślę,że trzeba było pomyśleć o jakimś dłuższym imieniu.Choć niektórzy mówią,że to bardzo wygodne) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: imie a nazwisko 08.02.06, 17:06 Najważniejsze jest to, żeby wszystko ze sobą "grało". Zazwyczaj jest tak, że dłuższe nawiska lepiej komponują sie zarówno z krótszymi jak i z dłuższymi imionami (na przykład Ewa Kowalska brzmi równie dobrze jak Florentyna Kowalska) natomiast problem zaczyna się przy krótszych i tak na przykład Florentyna Kur brzmi nieźle, ale już Ewa Kur nieco groteskowo... Tak więc według mnie grunt to dobranie imienia do nazwiska a nie "długości do długości" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imie a nazwisko 08.02.06, 17:19 Uważam, że ta reguła (długie imię-krótkie nazwisko i na odwrót) kompletnie się nie sprawdza, a o wiele wazniejsze przy doborze imion są czynniki brzmieniowe, konotacje, rytm imienia i nazwiska itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
rycheza Re: imie a nazwisko 08.02.06, 19:23 Mnie się zdecydowanie nie podoba zestawienie krótkie imię i krótkie nazwisko. Przy nieodpowiednim zestawieniu brzmieniowym mogą się zlewać w jedno słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita_81 Re: imie a nazwisko 12.02.06, 22:56 a ja nie trawie zestawow typu ; michal michalski, tomasz tomaszewski, piotr piotrowski, to tak jakby rodzicom nie chcialo sie nic wymyslac Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: imie a nazwisko 13.02.06, 00:23 nikita_81 napisała: > a ja nie trawie zestawow typu ; michal michalski, tomasz tomaszewski, piotr > piotrowski, to tak jakby rodzicom nie chcialo sie nic wymyslac tak. wg mnie to dopiero brzmi groteskowo. jeśli rodzicom się wydaje, że to zabawne, to naprawdę szkoda słów. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: imie a nazwisko 14.02.06, 10:33 Krótkie imię z krótkim nazwiskiem brzmi niekiedy jak jeden wyraz; np. córka Tomasza Lisa ma na imię Pola. Jak dla mnie "polalis" brzmi śmiesznie i dużo lepsza była by Paulina Lis (pomimo,, że imienia Paulina nie lubię) lub Apolonia Lis. Znam lekarza o nazwisku Jan Kuś, zawsze mówię, że idę do "jankusia" bo "jankuś" to dla mnie jak zdrobnienie od Jana. Dlatego przy krótkim imieniu i nazwisku trzeba uważać, ale na pewno takie zestawienie nie jest wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
xdagmarax Re: imie a nazwisko 14.02.06, 21:59 trudna sytuacja ja mam długie imiona Dagmara Magdalena plus nazwisko 9 literowe, często mnie to denerwuje, bo miejscu gdzie musze sie podpisać w pełni dwoma imionami i nazwiskiem brakuje mi często miesjca.. nawet na pierwsze imie i nazwisko to jest okropne więc tak nie robić lepiej, no ale krótkie to też dziwne brzmienie czasami wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: imie a nazwisko 18.02.06, 11:09 Niby tak, tylko w przypadku dziewczynki istnieje duze prawdopodobienstwo zmiany nazwiska,wowczas tak misterne dobieranie pod katem dopasowania bierze w łeb.I niepotrzebnie rodzice rezygnowali z Poli na rzecz Pauliny. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: imie a nazwisko 15.02.06, 22:34 Długie imię z krótkim nazwiskiem brzmi nieco śmiesznie, jakby ktoś zapisywał dźwięk nadlatującej bomby - Hermenegilda... Gzyms! Anastazja... Bąk! Kementyna... Kuś! Krótkie imię z długim nazwiskiem jest ok. Ewa Krasnowolska albo Iga Krzyżanowska brzmią całkiem szlachetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: imie a nazwisko 16.02.06, 21:27 I jeszcze uwaga na złącza! Pare razy zetknęłam się z przypadkiem, gdy "pomiędzy" imieniem a nazwiskiem powstawało słowo - strasznie to śmiesznie brzmiało. Tomasz Czajkowski np. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzacy_tata Gustaw Gałązka 17.02.06, 09:19 Nadając imię swojemu synkowi nie brałem pod uwagę długości imienia i nazwiska. Czym się kierowałem? 1. podobaja mi się inicjały złozone z takich samych liter, więc chciałem aby było GG. 2. moje nazwisko Gałązka jest dość miękkie w odbiorze, więc chciałem to zrównoważyć jakimś mocnym, poważnym imieniem. 3. zależało mi też żeby imię miało formę odpowiednią do każdego etapu życia. No i mam Gustawa, Gutka, Gucia Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Gustaw Gałązka 17.02.06, 10:26 a z ciekawości zapytam, a zdrobnienia w formie Gustlik - bierzecie pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzacy_tata Re: Gustaw Gałązka 18.02.06, 19:35 nchyb napisała: > a z ciekawości zapytam, a zdrobnienia w formie Gustlik - bierzecie pod uwagę? trudno mi to przychodzi. Gustlik zawsze bedzie mi sie kojarzyl z 4 pancernymi. wole Gucia, Gustawka, Gustawusia, Gustaweczka, Gutolka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gustaw Gałązka 17.02.06, 13:37 Bardzo Ci gratuluję Gucia, Marcinie Chyba już to pisałam? Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Zestawy rymujace się 14.07.06, 07:19 Zauważyłam jeszcze jedną kategorię, która nota bene wydaje mi się troszkę niepoważna: imię i nawisko, które się rymują. Na przykład (postaci fikcyjne, ale zjawisko jak najbardziej realne): Lech Mech czy Agata Sałata. Rekordem jest moja aktualna uczennica: dokładny rym obejmuje całe DWIE ostatnie sylaby imienia i nazwiska (z przyczyn oczywistych nie przytoczę). Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
aniakm mialam z tym problem... 15.07.06, 23:14 Moim imieniem dla dziewczynki od dawna byla Iga i choć kiedy urodzila się córcia wszyscy kręcili nosem trwaliśmy z mężem przy swoim.Aż wymówiłam głośno : Iga Ga....moje nazwisko jest średnie długie. I powatał taki 'zgrzyt" w środku ga,ga. No i córeczka jako że byla czarniutka z długiiiimi włosami została Karolinką, i na dodatek blondynką Nie żałuję, chociaż Iga podoba mi się szalenie. dziecko będzie miało spokój. Odpowiedz Link Zgłoś