beatrix01 24.02.06, 18:34 to moze ja mam taka propozycje :Tristan i Izolda calkiem oryginalne nieprawdaz? moze sa jakies inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Izolda 24.02.06, 18:39 W zeszłym roku w mojej rodzinie pojawiła się Izolda, nie bez zgrzytów oczywiście M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a propos sredniowiecznych imion 24.02.06, 21:16 Mam w dalszej rodzinie (już wyłącznie anglojezycznej) Izoldę, która wręcz nienawidzi swojego imienia i używa drugiego. Niestety, swojemu dziecku dała jeszcze bardziej pretensjonalne imię; chciałybyście żyć z imieniem Kali? Odpowiedz Link Zgłoś
tweens Re: a propos sredniowiecznych imion 26.02.06, 20:44 Znam kogoś kto dał swojej córce na imię Samira(nie wiem czy to sredniowieczne).Odpowiednika chyba nie ma. Mało tego jedna ze znajomych mam ma dzieci o imionachrfeusz,Eurydyka i Samuel. Przyznacie,że niecodzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 Re: a propos sredniowiecznych imion 27.02.06, 10:49 ...bardzo oryginalne Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: a propos sredniowiecznych imion 27.02.06, 12:30 > Znam kogoś kto dał swojej córce na imię Samira(nie wiem czy to > sredniowieczne). Nie tyle średniowiecznie, ile bardziej orientalnie mi się kojarzy > Mało tego jedna ze znajomych mam ma dzieci o imionachrfeusz,Eurydyka i Samuel Orfeusz i Eurydyka - zbyt mitologiczne na mój gust, jednak starożytne imiona nie wsyzstkie dobrze wyglądają we współczesnej Polsce Samuel - zbyt biblijne i patriarchalne jak dla mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
rebekka Re: a propos sredniowiecznych imion 04.03.06, 23:50 Samira to imie arabskie, popularne w Pakistanie np Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: a propos sredniowiecznych imion 27.02.06, 14:57 Mój znajomy, któremu urodził się syn bardzo, bardzo wcześnie (chodzi o wiek ojca, nie o wcześniactwo) i który przyjął pojawienie się dziecka jak dopust Boży, nazwał właśnie syna Tristan. Ponoć on na to bardzo nalegał. Nie mogłam nigdy oprzeć się wrażeniu, że imię wyraża smutek ojca za utraconą mlodością i wolnością. Dla mnie dać dziecku na imię Tristan to nie lepiej niż Lancelot. Oryginalnie - tak,ale też trochę smiesznie i mocno pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Tristan 28.02.06, 14:09 Jak widać nie tylko dzisiaj ze smutkiem się kojarzy. Podczas krucjaty do ziemi świętej Ludwik IX król Francji ponosił klęskę za klęską. Zabrał ze sobą żonę, więc zdążyła mu na tej krucjacie urodzić kilkoro dzieci. Jednym z nich był książę Jan Tristan urodzony w 1250 roku w Damiecie i tak też zwany przez współczesnych i historiografów - Jean Tristan de Damiette. Imię Tristan przywoływać miało tragiczne położenie króla i jego wojsk, niektórzy interpretują je jako smutek z powodu błędnych decyzji politycznych i pragnienie powrotu do domu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Tristan 28.02.06, 14:45 tak jeszcze kojarzy mi się Tristan z Sagi o Ludziach Lodu, on też chyba smutnym rycerzem był... Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix01 ladne imie 28.02.06, 19:45 Tristian to ladne imie wedlug mnie ale nie wiem czy nie pochodzi od francuskiego slowka triste tj smutny... Odpowiedz Link Zgłoś
karhunvatukka Re: ladne imie 05.03.06, 02:16 tak, tak. WLasnie pochodzi od tego slowa Mi sie imie Tristan baardzo podoba. Znalam kiedys faceta, ktorego tak nazywali (mial tak na drugie). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ladne imie 05.03.06, 11:38 Nie pochodzi od słowa triste, ale jest do niego podobny i dlatego często z nim wiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ladne imie 19.04.06, 11:06 Tak, ale pochodzenie tego imienia jest inne. Zbieznosć brzmieniowa z tristesse, triste jest zupełnie przypadkowa. Odpowiedz Link Zgłoś