09.03.06, 14:52
Witam! Mam pytanie... Zastanawiam się nad nadaniem dla mojego przyszło
narodzonego dziecka - nad rzadkim imieniem z kultury judeochrzescijanskiej (-
czyli jak najbardziej przyjetej w Polsce). Chcialbym by moj syn nazywal sie
Juda. Problemy moga byc dwa: po pierwsze jest to imie meskie a konczy sie na
"A"; drugi problem to ewentualne skojarzenia z imieniem Judasz.

Prosilbym o ewentualne uwagi i porady w kwestii walki z USC...

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • zwiatrem Re: Juda 09.03.06, 15:01
      rozważ to owszem, bo jest co, skojarzenia nie tylko takie moga być kiedy
      dziecko uda się do szkoły-mnie bliżej Tadeusza Judy się kojarzy, ale jednak to
      i Wasza decyzja-co mama synka o tym mówi?
      • jelos11 Re: Juda 09.03.06, 15:15
        Mnie rowniez sie kojarzy bardziej z Juda Tadeuszem (to Juda bylo jego pierwszym
        imieniem - Tadeusz nadali mu inni apostolowie jako przydomek...), ale nie mowie
        tu o dobrych skojarzeniach tylko o tych zlych...

Co do mamy jestesmy zgodni... smile
        • ibulka Re: Juda 09.03.06, 16:02
          Kojarzy mi się z Judą Tadeuszem, ale również z Judaszem sad( I tak dziewczęco
          brzmi przez to zakończenie na 'a'. I pomyśl, czy będzie się komponowało z
          nazwiskiem!!!
          • shilla01 Re: Juda 09.03.06, 16:33
            przeczytałam i mysle sobie "hmm lepsze od Judyty" a tu sie okazuje , ze to
            męskie sad( To jako męskie to mi sie nie podoba
    • juleczka4 Gdybyście nie napisali , że 09.03.06, 16:38
      kojarzy się z Judaszem to nawet bym tego nie zauważyła smile
    • etre2 Re: Juda 09.03.06, 17:14

Juda funkcjonuje rowniez jako nazwisko.
      • idaaa Re: Juda 09.03.06, 17:33
        Jak wiele innych imion, znacznie bardziej pospolitych smile
    • linna-altair Re: Juda 09.03.06, 18:56
      Ja bym odradzała.
      Zupełnie mi się nie podoba,poza tym ludzie różnie reagują na żydowskie imiona.
      • jelos11 Re: Juda 09.03.06, 19:26
        Co gust to gust.
        Co do różnego reagowania nie rozumiem do końca... przykładowy Jakub jest jednym
        z najpopularniejszych imion w Polsce a przeciez to też imię żydowskiego
        pochodzenia... Tu raczej bedziemy mieli do czynienia z reagowaniem na rzadkie
        imię po prostu...

W każdym razie dziękuje za opinie... smile
        • gaudencja Re: Juda 09.03.06, 19:37
          Witaj!
          Nie przypuszczam, zebyscie musieli jakos szczególnie o nie walczyć. Judowie są
          w Polsce i raczej z zarejestrowaniem nie powinno byc problemów. Jeśli masz
          watpliwości, zawsze można: a) napisać do RJP po opinię (link do RJP w opisie
          forum); z pozytywną opinią RJP na bank Wam zarejestrują; b) od razu zaplanować
          nazwanie syna Juda Tadeusz - jak bardzo porządny święty - i tu już naprawdę nie ma podstaw do odmówienia Wam czegokolwiek w
          USC. Jeśli tylko mogę coś nieśmiało radzić, to zwróćcie uwagę, czy Wasze
          nazwisko określa płeć, bo jeśli nie, to jednak odradzam wszelkie imiona męskie
          zakończone na "a" (Kosma, Bonawentura itd.). Nasze społeczeństwo nie należy do
          przesadnie wyedukowanych, a pomyłki co do płci dziecka mogą być dla niego
          uciążliwe.
          • gaudencja Re: Juda 09.03.06, 19:37
            Aha - i daj koniecznie znać, co zdecydowaliście i czy udało Wam się
            zarejestrować małego Judę!
            smile
            • abiela Re: Juda 09.03.06, 19:40
              Mnie sie z Judaszem nie kojarzy, nie jest zle. Ciekawa jestem czy sie w koncu na
              nie zdecydujecie i jak z rejestracja.
          • jelos11 Re: Juda 10.03.06, 09:43
            Przyznam szczerze że nasze nazwisko nie określa płci, ale mimo wszystko Juda
            raczej zostanie. Zastanawiamy się za to nad dodaniem jednak drugiego imienia,
            ale tu już tacy zgodni nie jesteśmy. Jest kilka opcji... Prosiłbym o opinie czy
            to nie brzmi jakoś koszmarnie... Juda Jeremi... Juda Eliasz (po pradziadku)...
            Juda Józef (po drugim pradziadku)... Juda Bruno... Juda Jędrzej...
            Szczerze powiedziawszy jestesmy otwarci na sugestie...
            • gaudencja Re: Juda 10.03.06, 16:44
              Ja też myślę, że Juda Tadeusz ma bardzo dużo uroku, no i są to imiona świetnie
              nadające się do użycia w parze, gdyby syn sobie tego życzył. Decydując się sama
              na Judę, na 100% użyłabym tego zestawu.
              Jeśli nie, to wybrałabym Judę Eliasza lub Judę Józefa. Reszta mi nie pasuje,
              zwłaszcza Juda Bruno, jako para imion wywodzących się z dwóch jaskrawo róznych
              kultur.
              Inne propozycje (pozostaję w kręgu imion pochodzenia semickiego):
              Juda Ananiasz
              Juda Absalon
              Juda Micheasz
              Juda Zacheusz
              Juda Zachariasz

I co Wy na to?
              Aha - nie to, że zniechęcam do Judy, ale gdyby Was przypadkiem znajomi jednak
              zniechęcili, mam alternatywną propozycję: Jozue.
    • martka_k Re: Juda 10.03.06, 09:51
      Z raci przeprowadzki niemam dostepu do swoich ksiazek, ale z ego co pamietam
      slownik onomastyczno-hagiograficzny podawal, ze jest to TO SAMO imie, co
      Judasz. I ze sw. Juda Tadeusz wlasnie dlatego mial dodane Tadeusz przez
      Ewangelistow, zeby nie byl mylony ze zdrajca-Judaszem...
      Chcielismy synowi dac na drugie Juda Tadeusz,a le RJP stanowczo odmowila,
      traktujc tojako dwa imiona a na samego Jude sienie zdecydowalismy wlasnei z
      powodu tozsamosci Juda-Judasz.
      • jelos11 Re: Juda 10.03.06, 09:59
        Zgadza się stąd też ja przytoczyłem na początku podobieństwo z pytaniem czy nie
        razi... Jednak większość ludzi jak widać nie ma pojęcia o tym że Juda to
        Judasz... I wydaje mi się że brak podobieństwa w brzmieniu nie nasuwa takiej
        bliskości i to wystarczy...
        • martka_k Re: Juda 10.03.06, 10:16
          jelos11 napisał:

> Zgadza się stąd też ja przytoczyłem na początku podobieństwo z pytaniem czy
          nie
          > razi... Jednak większość ludzi jak widać nie ma pojęcia o tym że Juda to
          > Judasz... I wydaje mi się że brak podobieństwa w brzmieniu nie nasuwa takiej
          > bliskości i to wystarczy...

wiesz co, trzeba by to bylo sprawdzic na swoich znajomych,nie na forum-ja to
          forum uwielbiam,a le prawda jest taka, ze nie do konca jest miarodajne jesli
          chodzi o mozliwosci negatywnego odbioru pewnych imion w spoleczenstwie-
          spoleczenstwo to buraki, a nie wielbiciele rzadkich imion.
          I ja na swoich znajomych przetestowalam Jude i musze powiedziec, ze wiekszosc z
          nich jednak te skojarzenia miala...
          Ja sie na Jude nawet na drugie nie zdecydowalam, bede Wam wiec kibicowac jak
          tak daciena pierwsze. Ale szczerze mowiac dla mnie Juda jest w grupie tych
          imion, ktorych ze wzgledu na konotacje ogolne (rozne, np. Wackiem tez bym syna
          nie nazwala..) ja sama bym dziecku nie dala...
          • jelos11 Re: Juda 10.03.06, 10:34
            Co do społeczeństwa... to akurat nie boje się bardzo tego Judasza, to tylko w
            gronie teologów (czy katolików z dużą wiedzą...) mógłby mieć taką opinię...
            Bardziej bałbym się tej końcówki na a - i odczytwania Judy jako zdrobnienia
            Judyty czy coś w tym stylu...

Co do Wacława... to myśle że bliżej Judzie do Adolfa czy Józefa (jako do tych
            imion z niechlubną przeszłością) niż do śmiesznych imion wink

Co do testowania na znajomych, robimy wstęp na forum... później oczywiście
            będzie test na znajomych i rodzinie.

Pozdrawiam i dziękuje za sugestie.
            • abiela Re: Juda 10.03.06, 10:38
              Ja mwoiac szczerze na drugie widze Tadeusza - czasme takie utarte zestawy maja
              duzo uroku. Odrzucilabym imiona zaczynajce sie rowniez na "j" - z Juda mi jakos
              nie brzmia. Podobalyby mi sie imiona dluzsze, tradycyjne: Juda Kazimierz, Juda
              Franciszek
    • jelos11 Re: Juda 13.03.06, 19:53
      Zaczelismy pytac znajomych o nasze wybrane imie i poki co jest przyjomowane z
      rezerwa ale nikt nam nie odradza kategorycznie... (Kilka osob pytalo czy bedzie
      Juda Tadeusz co potwierdza sie z wypowiedzami na forum... ale ja jakos tego
      Tadeusza nie widze) W kazdym razie mozna sie spodziewac ze Juda zostanie... Nad
      drugim imieniem sie zastanawiamy caly czas...

Czekamy na uwagi i rady...
    • pepperann Re: Juda 15.03.06, 12:38
      Ja bym Wam jednak odradzała nadanie takiego imienia. Jest mocno kontrowersyjne.
      Wasz syn będzie przecież się obracał w wielu środowiskach. Nie wystarczy, że
      zaakcepują to imię rodzina i przyjaciele. A to jednemu się skojarzy z Judaszem.
      A to drugiemu się pomyli, że to dziewczynka. Dużo kłopotów i poświęceń, żeby z
      dumą nosić rzadkie judeochrześcijańskie imię.

Imię samo w sobie może i ładne. Ja bym dała na drugie i tyle. Można przestawić:
      Tadeusz Juda. Uważam , że dużo imion włąśnie "tradycyjnych i dostojnych" by
      pasowało: Kazimierz Juda na przykład. Ma dużo uroku.

A w Biblii jest mnóstwo równie rzadkich i ciekawych a mniej kontrowersyjnych
      imion.
      • pepperann Re: Juda 15.03.06, 12:43
        Za szybko mi się wysłało, chciałam jeszcze dopisać, że może ten Eliasz (po
        przodku). Też jest to imię rzadkie, też judeochrześcijańskie. W Polsce też może
        wywoływać reakcje typu"o, żydowskie imię", ale jest na pewno o wieeeele mniej
        kontrowersyjne niż Juda. No i unikniecie problemu, że może być odbierane jako
        imię żeńskie.
      • jelos11 Re: Juda 15.03.06, 22:12
        pepperann napisała:

> Ja bym Wam jednak odradzała nadanie takiego imienia. Jest mocno kontrowersyjne.
        >
        > Wasz syn będzie przecież się obracał w wielu środowiskach. Nie wystarczy, że
        > zaakcepują to imię rodzina i przyjaciele. A to jednemu się skojarzy z Judaszem.
        >
        > A to drugiemu się pomyli, że to dziewczynka. Dużo kłopotów i poświęceń, żeby z
        > dumą nosić rzadkie judeochrześcijańskie imię.
        >
        > Imię samo w sobie może i ładne. Ja bym dała na drugie i tyle. Można przestawić:
        >
        > Tadeusz Juda. Uważam , że dużo imion włąśnie "tradycyjnych i dostojnych" by
        > pasowało: Kazimierz Juda na przykład. Ma dużo uroku.
        >
        > A w Biblii jest mnóstwo równie rzadkich i ciekawych a mniej kontrowersyjnych
        > imion.

Zgadzam sie generalnie z Toba ze nie wybieramy latwego imienia dla naszego
        syna... I mozliwe ze skazemy go na roznego rodzaju nie przyjemnosci z tego
        powodu... Mozliwe ze na mniejsze niz sie spodziewasz...

Nie zgodze sie co do rownie ciekawych imion i rzadkich... Kazde imie ma cos
        innego w sobie i tego co mi sie podoba w Judzie nie znajde u zadnego innego...
        Mozliwe ze wiele imion jest ciekawszych czy bardziej rzadkich ale nie jest takie
        jak Juda...

Dla mnie Juda to nie tylko Juda Tadeusz i Juda - Judasz...
        Ale i Juda bohater ksiazki Thomasa Hardy'ego "Juda nieznany" - ktora jest jedna
        z istotniejszych lektur mojego dojrzewania...
        Dla mojej zony z kolei liczy sie rowniez Juda jako narod - ktory ja zafascynowal
        poprzez pobyt w Izrealu...

No i jeszcze jest aktor Jude Law (to zart tongue_out)

W kazdym razie do narodzin zostalo jeszcze sporo czasu wiec... jeszcze mozliwe
        ze ktos nas odzegna od tego pomyslu...
        • gaudencja Re: Juda 15.03.06, 22:57
          W kazdym razie zestawienie Judy z Kazimierzem to IMO doskonały pomysł. Czy to
          jako Kazimierz Juda, czy Juda Kazimierz. Można też - jeśli konkurs na drugie
          imię nadal jest otwarty - poszukać innego imienia słowiańskiego, np.
          Juda Domarad
          Juda Derwan
          Juda Mojmir
          Juda Odolan

Inne są tu:
          pl.wikipedia.org/wiki/Męskie_imiona_słowiańskie
          • jelos11 Re: Juda 16.03.06, 17:42
            Konkurs caly czas otwarty...

Te imiona ktore tym razem wypisalas chyba sa ciekawsza opcja niz poprzednie...
            bo nie jestesmy jednak rodzina zydowska i chociaz Juda Zachariasz mnie sie
            bardzo podoba to raczej sklaniam sie do stonowania (ale nie zdominowania) Judy
            drugim imieniem jakas inna kultura.

Juda Odolan ciekawie brzmi musze skonsultowac z druga polowka...

Poki co u nas na topie jest chyba Juda Joachim (to tez co prawda zydowskie, ale
            ja akceptuje, a moja zona bardzo lubi to imie...).
            • martka_k Re: Juda 17.03.06, 11:19
              Nasz mial byc Leonard Juda.
              To moze Juda Leonard?
    • jelos11 Re: Juda 17.03.06, 15:57
      Mam pytanie czy ktos wie jaka jest liczba nadan w Polsce tego imienia?

(w domysle pytam gaudencje bo na niketorych tematach zauwazylem ze przytaczasz
      to zrodlo ktore nie jest dostepna dla mnie...)
      • gaudencja Re: Juda 17.03.06, 16:20
        Tak, wiem, ale tej informacji udzielam bardzo niechętnie wink bo chociaż nie ma
        szczególnej różnicy między 3 a trzystoma lub 3 tysiącami nadań w Polsce (przy
        38-milionowej populacji), to na ludziach niskie liczby robią czasem
        nieproporcjonalnie duże wrażenie. Ostatnie dane mamy na 1994 rok, tzn. są to
        dane, ile było zyjących osób o tym imieniu w roku 1994. Uzyskać je można z
        książki "Słownik imion współcześnie w Polsce używanych" pod red. Kazimierza
        Rymuta, którą za jedyne 12 złotych polskich mozna nabyc w tym miejscu.

Judów w 1994 roku było 17 - i co Ty na to? smile
        • jelos11 Re: Juda 17.03.06, 16:36
          Dziękuje pięknie.

Co do wrażenia to niespodziewałem się specjalnie innej odpowiedzi... (Tzn.
          myslalem ze liczba Judow jest od 0 tongue_out do 100 powiedzmy). Nie wybieramy imienia
          ze względu na występowanie... (raczej co bierzemy pod uwagę to jego mniejsze
          wystąpowanie ale to tez nie jest najważniejsze...).

17 wobec 38 milionow to oczywiscie malutko ale pomyslec ze zwiekszymy populacje
          Judow o ponad 5% toz to wielka duma...

Generalnie cieszy mnie ta liczba... smile
          Zawsze bede mógł powiedzieć że jest jeszcze gdzieś w Polsce kilku Judów... (na
          własną rękę szukając ostatniego Judę jakiego w Polsce znalazłem to zmarł on w
          1943 r.)
    • jelos11 Re: Juda 12.04.06, 16:19
      Wygląda na to że jednak nie nadamy naszemu dziecku imienia Juda...

Mimo, że pierwsze reakacje w rodzinie i wśród znajomych były mieszane (sporo
      było przychylnych nawet), po jakimś czasie nasz pomysł na imię otrzymał
      zmasowany atak w rodzinie i zaczynamy się pod nim uginać...

Szczególną sprawą jest to że nasz syn jeśli się urodzi będzie pierwszym
      chłopakiem w całym swoim pokoleniu mojej rodziny (czyli pierwszy prawnuk dla
      moich dziadków... smile ) - podobnie u mojej żony. Co ważne obie rodziny nie są
      małe...

Głównie z tego względu raczej już na pewno poddamy się i nie będziemy dawać
      takiego imienia. Mam nadzieję że przełożymy to na później i gdybyśmy kiedyś
      mieli jeszcze jednego syna to może on będzie Judą... Ewentualnie rozważamy Judę
      dać teraz na drugię imię.

W każdym razie póki co nie mamy żadnej koncepcji na nowe imię... Czekamy więc
      na propozycje. Jakie imię pasuje dla hipotetycznego starszego brata Judy? wink
      • gaudencja Re: Juda 12.04.06, 16:50
        Trochę szkoda, ale rozumiem Was doskonale. Pomysł - hmmm, to zależy, czy nadal
        chcecie, aby to było imię oryginalne. Mnie nasuwa się przede wszystkim Jozue,
        albo Jeremi, Joachim, Melchior, Baltazar, Jozafat. Jeśli nie ma być oryginalne,
        to może Bartłomiej?
        • abiela Re: Juda 12.04.06, 20:39
          Ja zaporoponuje Eligiusza, Jedrzeja, Zacharego, Toboasza, Jonasza.
          Cos pasuje?
          • gaudencja Re: Juda 13.04.06, 20:19
            Może jeszcze Eustachy?
            • jelos11 Re: Juda 27.04.06, 19:11
              Dziękujemy za propozycję... jest w tym kilka które są u nas w rozpatrywaniu.
              Jeśli chodzi o imię nadal chcemy dać je w miarę oryginalne...

Póki co czas leci i nic nie zdecydowaliśmy.
              Za to zaczęliśmy się zastanawiać nad pewną koncepcją. Myśleliśmy o tym żeby
              wszystkie imiona naszych dzieci kończyły się na "A" (ja sam mam 5 rodzeństwa i
              wszystkie na jedną literę stąd zamiłowanie do systemów tego typu).

Oczywiście w przypadku dziewczynek zakończenie na "A" nie jest kłopotem i imion
              tych jest masa. Przy męskich jest ich bardzo mało i nie są przyjęte w Polse za
              bardzo. Pytanie czy taka koncepcja nie jest zbyt wydumana?
              Na przykład jak sobie wyobrażacie trzech braci Kosma, Barnaba i Juda smile

Pozdrawiam.

PS. Jakie są jeszcze imiona męskie kończące się na "A"
              • gaudencja Re: Juda 27.04.06, 20:35
                Bardzo fajny pomysł, a a propos Barnaby, to dziś spotkałam akurat jednego w
                wieku wczesnoszkolnym i świetnie to imię do niego pasowało. Może być jeszcze
                np. Jarema, Sawa, Bonawentura, Akwila, Zawisza, Żegota, Lasota, Bodzęta,
                Niedoma lub Niegodoma, Niepełka, Strachota. Jowita to też było pierwotnie imię
                męskie (św. Jowita był mężczyzną), ale obecnie fakt ten jest prawie całkowicie
                zapomniany.
                • jelos11 Re: Juda 27.04.06, 20:43
                  Przyznam szczerze że sam w przypadku 3/4 tych imion obstawiałbym że to żeńskie
                  imiona...

Ale nie wiedziałem że ich jest tak dużo...
                  • abiela Re: Juda 27.04.06, 21:01
                    Mnie pomysl z koncowka -a wydaje sie byc swietny. Wiele z tych imion mi sie podoba.
                    • gaudencja Re: Juda 27.04.06, 21:02
                      Z drugiej strony jeśli chodzi o dziewczynki, to krtyerium jest trochę zbyt
                      oczywiste i przydałoby się jakieś dodatkowe wink
                      • jelos11 Re: Juda 05.05.06, 11:00
                        gaudencja napisała:

> Z drugiej strony jeśli chodzi o dziewczynki, to krtyerium jest trochę zbyt
                        > oczywiste i przydałoby się jakieś dodatkowe wink
                        >

W sumie racja ale póki co spodziewamy się syna więc bardziej myślimy pod tym
                        kątem...

W żartach myśleliśmy że skoro chłopcy by mieli takie nie "męskie imiona" przez
                        to "a" na końcu. To dziewczynkom trzeba dodać kryterium imion żeńskich
                        brzmiących męsko... takich jak na przykład Alfreda, Arletta itd. smile

• gaudencja Re: Juda 27.04.06, 21:03
                    jelos11 napisał:

> Przyznam szczerze że sam w przypadku 3/4 tych imion obstawiałbym że to
                    żeńskie
                    > imiona...

Hmmm, pewnie tak, ale zawsze przeciez możesz wybrać te ewidentnie dla Ciebie
                    męskie, prawda?

Fajnie masz z piątką rodzeństwa wink
              • jelos11 Re: Juda 27.04.06, 20:42
                > Póki co czas leci i nic nie zdecydowaliśmy.
                > Za to zaczęliśmy się zastanawiać nad pewną koncepcją. Myśleliśmy o tym żeby
                > wszystkie imiona naszych dzieci kończyły się na "A" (ja sam mam 5 rodzeństwa
                i
                > wszystkie na jedną literę stąd zamiłowanie do systemów tego typu).

Zjadłem fragment jeśli chodzi o ten fragment (ja sam mam 5 rodzeństwa i
                wszystkie !!imiona się zaczynają!! na jedną literę stąd zamiłowanie do
                systemów tego typu).
    • annajustyna Po niem. to JUDAS THADDÄUS... 05.05.06, 12:12
      No comment...
      • gaudencja Re: Po niem. to JUDAS THADDÄUS... 05.05.06, 12:26
        Ale po polsku Juda Tadeusz, prawda?
        • annajustyna Ale dla kazdego czytatego Juda to inaczej 05.05.06, 12:41
          Judasz, a tak chyba nikt by dziecka nie nazwal. Jelsi juz, to proponuje
          drugiemu potomkowi Kain albo z angielska Kane...
          • gaudencja Re: Ale dla kazdego czytatego Juda to inaczej 05.05.06, 12:56
            A czytałaś wątek?
            • annajustyna Re: Ale dla kazdego czytatego Juda to inaczej 05.05.06, 13:26
              Pewnie, ze czytalam. Tak wiem, wiele osob jest nieoczytanych i ani o Judzie
              Tadeuszu nie slyszeli, ani nie wiedza, kim byl Juda z Iskariotu...
    • magdam26 [...] 05.05.06, 12:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • annajustyna Re: Juda 05.05.06, 12:47
        Przeciez Jude to Zyd wlasnie po ang... Hey, Jude...
        • gaudencja Re: Juda 05.05.06, 12:56
          Przecież Juda to nie Jude?
          • annajustyna Re: Juda 05.05.06, 13:25
            POmieszalam, sorry. Zyd to po ang. Jew. Juda to po ang. Jude i tez sie kojarzy...
            • jelos11 Re: Juda 05.05.06, 13:44
              annajustyna napisała:

> POmieszalam, sorry. Zyd to po ang. Jew. Juda to po ang. Jude i tez sie kojarzy.
              > ..

Różnie się różnym kojarzy chociaż nie ukrywam że ta konotacja jest widoczna.

Ale Jakub najpopularniejsze imię w Polsce aktualnie też kojarzy się bardzo z
              kulturą żydowską i nikogo to nie razi bo wszyskim się obiło o uszy itd.

Poza tym co z tego że się kojarzy z żydem?
              Ciekawe że nawet ludzie nie będący antysemitami... uważają słowo żyd za jakąś
              ujmę. Przecież gdyby czyjeś imię kojarzyło się np. z narodem fińskim nikt
              specjalnie by tego nie wytykał w ten sposób...

Pozdrawiam.
              • annajustyna Re: Juda 05.05.06, 14:08
                Chodzi o to, ze glupio nazywac sie nazwa nacji nie sadzisz? Imie Finn tez mi sie
                z tego powodu nie podoba. Aha, zyd mala litera to okreslenie religii. A ze swoja
                droga w Polsce co niektorzy dziwnie reaguja na imiona typu Aaron czy Samuel to
                inna sprawa...W koncu cale rzesze Salomonow i Samuelow po wojnie zmienialo
                imiona na np. Szymon (swoja droga tez "etniczne")...Nikt ich do tego nie zmuszal
                (ale babka mojego wujka Emma zostala poproszona po repatracji o spolszczenie
                imienia i zostala...Ewa). Pzdr!
                • jelos11 Re: Juda 05.05.06, 15:28
                  annajustyna napisała:
                  > Chodzi o to, ze glupio nazywac sie nazwa nacji nie sadzisz? Imie Finn tez mi si
                  > e
                  > z tego powodu nie podoba.

Nie do końca się z tym zgadzam bo po raz istnieje imię Juda jako niezależna
                  forma i już samo cytowanie przez Ciebie angielskie imię "Jude" należy do
                  rzadkich imion ale stoswanych zdecydowanie częściej niż w Polsce w
                  angielskojęzycznych krajach (przytaczany przeze mnie wcześniej aktor Jude Law
                  jest tego dowodem... czy same statystki). Juda jako naród jest formą nie
                  stosowaną w języku potocznym jedynie bibliści tak nazywają naród żydowski i też
                  chyba tylko odnosząc się do czasu przeszłego.
                  Przyznaje jednak że masz rację i może razić ta bliskość znaczniowa. Mnie nie razi.

> A ze swoja
                  > droga w Polsce co niektorzy dziwnie reaguja na imiona typu Aaron czy Samuel to
                  > inna sprawa...W koncu cale rzesze Salomonow i Samuelow po wojnie zmienialo
                  > imiona na np. Szymon (swoja droga tez "etniczne")...Nikt ich do tego nie zmusza
                  > l
                  To chyba jest dyskusyjna sprawa czy ich ktoś zmuszał czy nie?
                  Nie do końca rozumiem też co do ma do kontekstu naszej rozmowy?
                  Nie mówiąc o tym, że nie znam żadnych statystk o zmianach imion po wojnie więc
                  ciężko mi się wypowiadać...
                  • jelos11 Re: Juda 28.06.06, 19:54
                    Witam...

I zeznaje że nasz pierwszy syn przyszedł na świat i jak wyżej opisałem
                    zrezygnowaliśmy z nadania imienia Juda...

Jak wyżej opisałem póki co przyjęliśmy roboczo założenie że będzie miał kiedyś w
                    przyłości brata Judę oraz że przyjmiemy klucz do imion że będą się kończyć na "A".

I wyszło na to że przyszedł na świat mały Kosma...

Pozrawiam.
                    i życze powodzenia wszystkim mamo i tatom wybierającym imiona (szczególnie te
                    które spotykają się z krytyką).

• gaudencja Re: Juda 28.06.06, 20:04
                      jelos11 napisał:

> I wyszło na to że przyszedł na świat mały Kosma...

Uważam, ze tak czy inaczej imię ma fantastyczne! Serdecznie Wam gratuluję; a
                      czy Kosmę łatwiej było Wam przeforsować w rodzinie? Czy już nie był tak
                      krytykowany?

Życzę Wam, żeby Kosma rósł zdrowo i żebyście kiedyś się dorobili wymarzonego
                      Judy. Pozdrawiam, g.
                      • jelos11 Re: Juda 28.06.06, 20:24
                        > Uważam, ze tak czy inaczej imię ma fantastyczne! Serdecznie Wam gratuluję;
                        Dziękuje za gratulucje.

> a czy Kosmę łatwiej było Wam przeforsować w rodzinie? Czy już nie był tak
                        > krytykowany?

Krytykowany był oczywiscie też trochę bo nie jest to wymarzony Piotruś itp.
                        Ale powiedzmy że po naszej pierwszej propozycji naprawdę niewiel propozycji
                        mogłoby nie ucieszyć części rodziny tongue_out
                        Jest to przy okazji dobra nauczka na przyszłość. Polecam skorzystać z takiego
                        rozwiązania innych którzy chcieliby wybrać dla swojego dziecka trudne imię wg
                        istotnych dla nich osób. Wystarczy nie mówić na początku nic o nim a forsować
                        uparcie jakieś inne jeszcze mniej "lubiane" imię. Pozniej jak się urodzi możecie
                        swobodnie nadać to pierwsze trudne imię i będzie dużo lepiej przyjęte jako nie
                        wybranie tego "strasznego"... smile
                        • gaudencja Re: Juda 28.06.06, 21:31
                          Masz rację, dobra taktyka; od dziś opowiadam rodzinie, ze córka będzie miała na
                          imię Wenera, a syn Eros big_grin
                          • abiela Re: Juda 30.06.06, 22:26
                            Gratuluje narodzin synka! Sliczne ma imie!
                            • lirael Re: Juda 03.07.06, 07:43
                              Witam,
                              Niestety, ja nie dołączę się do grona entuzjastów Judy.
                              Cieszę się, że zdecydowaliście się na Kosmę, brzmi ładnie, można ślicznie
                              zdrabniać, aczkolwiek ja nie odważyłabym się na nadanie chłopcu imienia
                              kończacego się na "a" w naszym kraju, biorąc pod uwagę ignorancję polskich
                              urzędników i różnych instytucji, z którymi dziecko będzie miało wątpliwą
                              przyjemność kontaktowac się przez całe życie, i mogące z niej wynikać
                              nieporozumienia. Chodzi mi o konieczność wyjaśniania, że nie jest się
                              kobietą smile Dorosły mężczyzna przypuszczalnie potraktuje to z filozoficznym
                              dystansem, ale dla chłopca może to się okazać bardzo irytujące.
                              Życzę Wam, by nie przypadły Wam w udziale takie nieprzyjemności.
                              Wracając do Judy. Niestety, w moim odczuciu skojarzenie z Judaszem jest
                              automatyczne i natychmiastowe. Założenie, że wszyscy ludzie, z którymi dziecko
                              będzie się spotykać przez całe życie mają wiedzę teologiczną pozwalającą na
                              odróżnienie Judy od Judasza jest, jak przypuszczam, błędne.
                              Nie chciałabym, żeby na dźwięk imienia mojego dziecka ludzie automatycznie
                              przywoływali obraz jednego z najbardziej znienawidzonych zdrajców i generalnie
                              rzecz biorąc osobników nieciekawych w historii ludzkości. Wyobraźcie sobie
                              reakcję babć na placu zabaw!smile Wydaje mi się, że podobny efekt byłby, gdyby
                              ktoś nadał synkowi imię Kain, Hitler czy Stalin.
                              Pomijając tę dwutysiącletnią niemiłą tradycję, imię Juda kojarzy mi się z
                              czasownikami "judzić', "podjudzać", a w dodatku z pogardliwymi epitetami,
                              jakimi obrzucali Żydów Niemcy w filmach wojennych.
                              Dziecko nie będzie żyło w wieży z kości słoniowej, otoczone wyłącznie Wami,
                              najbliższą rodziną, osobami wykształconymi, oczytanymi. Obdarzone takim
                              imieniem, przy założeniu, że będzie pewnym siebie nonkonformistą o silnej
                              osobowości, poradzi sobie wyśmienicie. W przypadku dziecka wrażliwego i
                              nieśmiałego, a takiego wariantu wykluczyć nie można, to imię może być balastem
                              nie do zniesienia.
                              Gratuluję synka i bardzo się cieszę, że zrezygnowaliście z Judy.
                              Serdecznie pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.