abiela 15.04.06, 10:32 Wyobrazacie sobie nadanie tego imienia? Dla mnie raczej odpada, nie podoba mi sie polska wymowa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Pius 15.04.06, 10:53 Pius to piękne imię, ale rzeczywiście, ta wymowa... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pius 15.04.06, 12:49 Pius wymawiany z krótkim "i" bardzo mi się podoba, ale jako Pijus - hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Pius 16.04.06, 02:22 tez uwazam za bardzo papieskie nie niedzisiejsze imie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pius 15.04.06, 15:15 gaudencja napisała: > Pius wymawiany z krótkim "i" bardzo mi się podoba, ale jako Pijus - hmm... > No to u mnie na odwort, ale to pewnie wplyw germanizacji Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pius 15.04.06, 15:15 Teraz zalapalam, ze ta wymowa moze brzmiec jak "pijus" - ja takich skojarzen nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pius 15.04.06, 17:02 Jako dziecko słuchałam rozmowy mojej prababci z jej siostrą o jakimś ich znajomym/wujku pijusie i długo zachodziłam w głowę, czemu tak brzydko się o nim wyrażają Brzmieniowo był to dokładnie pijus z bardzo wyraźnie wymówionym "i" i "j", a nie żadne tam nieco przedłużone "i" krótkie. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pius 15.04.06, 17:13 Zanim weszłam na forum, w ogóle nie znałam takiego słowa, jak "pijus". U nas funkcjonuje raczej swojski pijak Odpowiedz Link Zgłoś