03.05.06, 12:35
Co myślicie o tym imieniu? Na 100% będę miała synka i nie wiem czy to imię
będzie ok. Podoba mi się, ale nie wiem jak na nie reagują ludzie.
Biorę pod uwagę również Wiktora i Ksawerego. Nie wiem też które najlepiej
będzie pasowało do naszego nazwiska : Pieróg.
Dziękuję z góry za pomoc!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • trrruskawa Re: Antoś? 03.05.06, 12:58
      Ja bym chyba wybrała Ksawerego, bo nie jest tak częstym imieniem jak Antoś, a na
      pewno równie ladnym.
      Ale do na zwiska chyba antoni pasuje lepiej...
      • annajustyna Re: Antoś? 03.05.06, 13:11
        Antoni odpada przy nazwisku...Proponiwalabym imie neutralne, nieudziwnione i
        ladne: Piotr, Tomasz, Marek, Pawel, moze Konrad??? Wiktor P. to zwycieski P., X.
        tez za duzy kontrast...
    • gaudencja Re: Antoś? 03.05.06, 15:25
      Antek bardzo MSZ pasuje do Waszego nazwiska; Wiktor też bardzo dobrze, a
      Ksawerego bym odrzuciła. Antoni teraz jest imieniem na tyle często spotykanym,
      że na pewno ludzie będą reagować na to imię normalnie. W Warszawie jest na 12
      miejscu wśród najczęściej nadawanych imion męskich. Mnie się osobiscie bardzo
      podoba i mogę Ci tylko powiedzieć, że kiedy moja koleżanka nazwała tak 8 lat
      temu swojego synka, reagowałam bardzo pozytywnie wink
      • annajustyna Re: Antoś? 03.05.06, 16:23
        G, ja tez tak poczatkowo pomyslalam, ale wymow na glos imie Antoni z nazwiskiem
        albo zapisz imie i nazwisko razem... Ja np. dla mojego dziecka musze zrezygnowac
        z imion zbyt krotkich lub delikatnych - nazwisko po mezu jest dosc pospolite bez
        twardych glosek... Zawsze jesli dyskutujemy o imieniu stosujemy powyzsza metode:
        wymowy i zapisu... W koncu dziecko nie bedzie funkcjonowalo tylko pod imieniem -
        docelowo musi funkcjonowac tez w szkole i w pracy - i po co tworzyc zgrzytliwe
        zestawienia? Takie jest w kazdym razie moje zdanie, nie chcialam nikogo urazic,
        ale jestem zwolenniczka prostoty, bo jest piekna...
        • annajustyna Re: Antoś? 03.05.06, 16:23
          Aha, oczywiscie Jakub lub Mateusz tez by pasowal np.
          • annajustyna Re: Antoś? 03.05.06, 16:27
            Przypomniala mi sie pewna anegdota z uczelni: dziewczyna z roku wyzej miala
            nazwisko kojarzace sie z ...krowa (b. piekna i madra dziewczyna). Na imie
            Mariola... A gdyby tak rodzice dali jej Maria albo Ewa? Byloby sto razy lepiej i
            nazwisko nie raziloby tak przy imieniu (fakt, ze nadajac je, mysleli byc moze o
            Marii Jolancie, a nie o "Marioli o kocim spojrzeniu")...
        • gaudencja Re: Antoś? 03.05.06, 16:40
          annajustyna napisała:

> ale jestem zwolenniczka prostoty, bo jest piekna...

Antoni jest bardzo klasycznym, prostym i nie rzucającym się w oczy imieniem
          przecież...
          • annajustyna Re: Antoś? 03.05.06, 16:42
            Mialam na mysli prostote w zestawieniu imie + nazwisko...A Antos w tym
            zestawieniu wyglada mi na ...eufemistycznie mowiac - mala prowokacje...
            • gaudencja Re: Antoś? 03.05.06, 17:45
              Czemu? Jest to właśnie jedno z tych imion, które daje sie zestawiać z
              wieloma "trudnymi" nazwiskami. Choć moze akurat w tym przypadku brzmieniowo
              Wiktor byłby nieco lepszy... smile
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: Antoś? 03.05.06, 15:39
      Antoś oczywiście smile
    • bea-sjf Re: Antoś? 03.05.06, 16:29
      Osobiście uważam to imię za jedno z najpiękniejszych . Popieram więc tę
      kandydaturę .Popularnośc w Warszawie na pewno jest dużo większa niż w innych
      miastach .
      Wiktor do nazwiska również pasuje smile
    • annajustyna Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 03.05.06, 16:31
      Byl juz kiedys watek z tym nazwiskiem... Czy to kolejne dziecie czy przypadek? Pzdr!
      • nchyb Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 04.05.06, 08:16
        a mnie się wydawało, że był wątek dotyczący Pieroga, ale tego od
        Musierowicz... smile

Wracając do tematu - Antek jest bardzo sympatycznym imieniem, nie przeczę, że
        moim zdaniem dość snobistycznym w kręgach klasy wyższej - he, he... smile
        To znaczy, przypominam dyskusję o snobizmie na imiona w poszczególnych klasach -
        bardziej staroświeckie w wyższych i pochodzenia zachodnioserialowego w
        niższych smile
        A na serio - bardzo ładne imię i do wspomnianego nazwiska moim zdaniem pasuje
        jak najbardziej. Pozdrawiam
        • annajustyna Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 04.05.06, 09:59
          Ja jestem zdania wrecu przeciwnego: Antoni Pierog -prawie jak Emil Wasacz...
          • gaudencja Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 04.05.06, 14:24
            A co złego jest w Emilu Wąsaczu? smile
            • annajustyna Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 04.05.06, 14:28
              Nazwisko takie sobie, a imie dosc oryginalne i takie...miekkie w odbiorze. Dla
              mnie zestaw -mowiac delikatnie- kiepski... Piotr W. albo nawet Bartlomiej W.
              brzmia znosniej... Teraz juz sie przyzwyczailam, ale na poczatku myslalam, ze
              sie przeslyszalam...
              • gaudencja Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 04.05.06, 14:30
                Zawsze odbierałam ten zestaw naturalnie, choć nie jest wybitnie harmonijny.
                Moze dlatego, ze odbieram Emila jako zupełnie zwykłe imię.
                • abiela Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 05.05.06, 23:26
                  Uwazem, ze Antoni jest pieknych, nie udziwnionym imieniem i dobrze pasuje do
                  nazwiska.
                  • olianka Re: Ja mam pytanie jako nowa forumowiczka... 02.10.06, 18:38
                    Ogromnie podoba mi się Antonina, jednak Antoni nie bardzo.
    • tippi Re: Antoś? 04.05.06, 10:38
      IMO imię przepiękne, a do nazwiska pasuje na pewno lepiej niż Ksawery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.