ape_pol 09.05.06, 21:22 Wczoraj spotkałam mamę z ok. 5 letnim Olim i ok. 3 letnim Lalusiem. Cały czas myślałam, że źle słyszę ale mama faktycznie zwracała się do młodszego "Laluś"(chyba lepiej byłoby żeby to zdrobnienie nie przylgnęło do dziecka i nie ciagnęło się za nim jako przezwisko kiedy będzie miał kilkanaście lat). Okazało się, że jest to zdrobnienie od Laurenca (pewnie żle napisałam) a Oli to oczywiście zdrobnienie od Oliwiera, wydaje mi się, że ojciec chłopców jest Niemcem. Imiona brzmiały śmiesznie również w pełnej formie ponieważ mama maluchów ma wadę wymowy i w dziwny sposób wypowiada "r". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anndelumester a patronem dzieci jest 10.05.06, 09:29 Sir Laurence Olivier Może mama jest jego wielbicielką ? Odpowiedz Link Zgłoś
aga304 Re: Oli i Laluś 10.05.06, 15:44 Moja znojoma ma synka Olivera i wszyscy mówimy do niego "OLI" badz "OLIŚ" i nie wydaje mi się to śmieszne pozatym IGNAŚ brzmi sto razy gorzej wiec mamie która skrytykowała te zdrobnienia radziłabym zacząć od siebie...!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Oli i Laluś 10.05.06, 16:10 aga304 napisała: > Moja znojoma ma synka Olivera i wszyscy mówimy do niego "OLI" badz "OLIŚ" i nie > > wydaje mi się to śmieszne pozatym IGNAŚ brzmi sto razy gorzej Kwestia gustu, MSZ jest zupełnie odwrotnie na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Oli i Laluś 10.05.06, 18:41 Pewnie jakaś wielbicielka programów telewizyjnych dla dzieci - a dokładniej "Olinka Okrąglinka" i "Smerfów", tam występują Oli i Laluś Uśmiałam się nieźle )) Po tym Lalusiu nawet Nora od Eleonory wydaje mi się ładna )). Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: a mój Oli 11.05.06, 00:23 jest Olafem (w tej wersji wyjątkowo czułej) Odpowiedz Link Zgłoś
ape_pol Re: do aga 304 12.05.06, 22:27 aga 304 napisała: > Moja znojoma ma synka Olivera i wszyscy mówimy do niego "OLI" badz "OLIŚ" i nie > > wydaje mi się to śmieszne pozatym IGNAŚ brzmi sto razy gorzej wiec mamie która > skrytykowała te zdrobnienia radziłabym zacząć od siebie...!!!!! Nie doczytałaś bo skrytykowałam jedynie zdrobnienie "Laluś" i chociaż imienia Oliwier nie lubię to zdrabnianie go "Oli" jest jak najbardziej ok. Jeśli chodzi o imię mojego synka to wcale nie musi ci sie podobać i miałaś prawo wyrazić swoją opinię na ten temat, podobnie zresztą jak ja w tym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
dottoranda Re: do aga 304 12.05.06, 22:33 Ignaś brzmi tak słodko, jak niewiele innych imion w swoich zdrobnieniach. Ani Laluś ani też Oli mu nie dorównują. Odpowiedz Link Zgłoś