ludzikowa1 17.05.06, 17:48 Dlugo myslelismy o imieniu dla naszej jeszcze nienarodzonej coreczki i wreszcie meza olsnilo GAJA Jak wam sie podoba? Sa jakies mamy ktore nadaly corce takie imie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Gaja:-) 17.05.06, 18:08 Odswiezylam ci kilka watkow, a tu link do watku juz zarchiwizowanego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=22016366&a=22016366 Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikowa1 Re: Gaja:-) 17.05.06, 21:21 Ja sie jeszcze gleboko zastanawialam nad Mirandą ale na edziecko dziewczyny mnie zniechecily ze to imie rodem z telenoweli i tak maz wymyslil tą Gaję A może jednak Miranda? Dzieki za odswiezenie watkow o imieniu Gaja Gdybym troche pomyslala to bym sama poszukala Ale ciemnotka ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Gaja:-) 17.05.06, 21:48 Prosze bardzo. Gaja mi sie o wiele bardziej od Mirandy podoba. Miranda kojarzy mi sie z nieszczesna Mirinda Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gaja:-) 17.05.06, 22:25 Gaja jest IMO o wiele lepsza! Mimo, ze Miranda to imię szekspirowskie, teraz rzeczywiście będzie się kojarzyć serialowo albo z Mirindą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaja_krk Re: Gaja:-) 17.05.06, 23:24 Gaja to moje imie . Szalenie lubie swoje imie, jeszcze nigdy nie spotkalam swojej imienniczki, dotego miedzynarodowe (maz Francuz), nie ma problemu z wymowieniem . Gaja mama Aniki (7 lat), Maurycego (3,5) oraz malenkiej Clary Odpowiedz Link Zgłoś
agless Re: Gaja:-) 18.05.06, 11:36 Imie brzmi dla mnie super, tylko znaczenie jest nie bardzo. Nie wiem czy to dla ciebie wazne, bo ja akurat uwazam ze to wlasciciel imienia nadaje mu charakter a nie na odwrot. No ale Gaja znaczy kura. Ambitnie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Gaja:-) 18.05.06, 12:43 Jakie by nie bylo znaczenie mi sie tylko i wylacznie z matka Ziemia kojarzy, wiec co kto lubi. Swoja droga mi tez sie bardzo podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gaja:-) 25.05.06, 14:15 MNie sie Gaja kojarzy z mitologia grecka i Gaja matka...A kura to po lacinie galina, czyli rosyjaka wersja imienia Halina))). Ach te skojarzenia)). Swoja droga patriotyczne matki Polki powinny nazwyac dzieci konsekwentnie Kachorra)): Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Gaja:-) 25.05.06, 14:33 Podoba mi się. Proste, miłe dla ucha i nieoklepane Odpowiedz Link Zgłoś
sterngogo1 Re: Gaja:-) 26.05.06, 14:15 Nasza dwuletnia córeczka ma na imię Gaja Pasuje do niej chyba bardzo i nie wyobrazam sobie, jak mogłaby się nazywać inaczej. imieniny obchodzi wg. jakiegośtam kalendarza niby 24 grudnia, ale aby nie czuła się poszkodowana to świętujemy 22 kwietnia w Dniu Święta Ziemi, bo Gaja to przecież bogini ziemi. Pozdrawiam Gosia PS. Obawialismy się odrobinę kwestii zarejestrowania imienia w urzędzie, ale nie było problemów. Księdzu to imię też się podobało Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gaja:-) 26.05.06, 14:39 A co mu sie mialo nie podobac jak to imie z "Piesni nad Piesniami" (inna forma Kai)... Odpowiedz Link Zgłoś
gupi_kaowiec Re: Gaja:-) 26.05.06, 15:04 > A co mu sie mialo nie podobac jak to imie z "Piesni nad Piesniami" (inna forma > Kai).. Gaja/Kaja z "Pieśni nad Pieśniami"??? Mogłabyś przytoczyć jakiś cytat? pzdr. Michał Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gaja:-) 26.05.06, 22:55 Gdzie Ty Kajus/Gajus, tam ja Kaja/Gaja...W lacinie literki C i G pisane tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: Gaja:-) 27.05.06, 01:04 Te cytat to akurat rzymska formuła zaślubin - "Pieśń nad pieśniami" nie precyzuje imion oblubieńców, i z pewnością nie byłyby one łacińskie A imię ładne. Zdrobniale "Gaja" nazywano pierwszą żonę Kuronia, Grażynę. Odpowiedz Link Zgłoś
eni3 Re: Gaja:-) 26.05.06, 22:51 jestem mama dwuletniej Gai.Uwazam ze imie jest piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
femian Re: Gaja:-) 17.06.06, 20:25 Ale piękne imię!!! Że też go wcześniej nie odkryłam. A tak nawiasem mówiąc: moja Hania rośnie a ja ciągle myślę i zastanawiam się, czy nie będę żałować, że dałam jej takie popularne imię. Ostatnio zachwyciła mnie Gaja. Gdyby córcia rodziła sie teraz byłaby Gają. Jak myślicie, iść do urzędu i zmieniać imię z Hani na Gaję? Mój mąż się puka w czoło na moje pomysły i faktycznie teraz to może być dziwnie zmieniać imię, jak już się wszyscy przyzwyczailiśmy do Hanusi. Ale nie wiem dlaczego tak mnie coś korci... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: niecałe 2 mies 17.06.06, 22:25 Jesli zakochałaś sie w tym imieniu i masz poczucie, że idealnie pauje ono do Twojej córki, lepiej niż Hania; jeśli mąż się zgodzi, to na Twoim miejscu spróbowałabym zmienić - teraz jest jeszcze na to czas. Nie bez kozery ustawodawca dał pół roku rodzicom na zmianę imienia dziecka od ręki. Osobiście wolę Hanię ale Gaja jest faktycznie rzadsza. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: niecałe 2 mies 17.06.06, 23:28 Jesli jeszcze taka malenka, to bym przemyslala zmiane. Odpowiedz Link Zgłoś