annajustyna 21.05.06, 22:26 Moim zdaniem imie przepiekne i b. pozytywnie kojarzy sie z prof. Buzkowa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: Ludgarda... 21.05.06, 22:33 Mnie się akurat z kim innym kojarzy, z nieszczęśliwą kobietą. M. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ludgarda... 21.05.06, 22:40 Cos Ty, byla jakas nieszczesliwa Ludgarda w historii? Taka Sydonia von Bork, tylko z innego rejonu??? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Wszystko jasne:(((( 21.05.06, 22:41 piastowie.kei.pl/piast/ludgarda.htm Prawie, ze utrafilam w zone Rogatki((( Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Wszystko jasne:(((( 21.05.06, 22:49 Żona Rogatki też była nieszczęśliwa, jednak zdażyła uciec od mężaM. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wszystko jasne:(((( 21.05.06, 22:53 Zdazyla, podobno na boso)). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Ludgarda... 30.11.06, 17:33 żona Przemysła II, ponoć ją ukatrupił... i właśnie z nią najbardziej Ludgarda mi się kojarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Ludgarda... 19.10.06, 15:45 O ile Ludmiła mi sie bardzo podoba, o tyle Ludgarda wrecz przeciwnie. Twarde takie, trudno sie wymawia i kojarzy mi sie z pogardą. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Ludgarda... 19.10.06, 16:42 A kto powiedzial, ze nie ma? Dyskutujemy sobie o "urodzie" i pochodzeniu imion, to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Ludgarda... 19.10.06, 19:41 Dla mnie to jest imię podobnie jak Bruno, Manfred, Erwin czy Gustaw - regionalne do bólu )) Gertruda, Ludgarda, Inga - krzepkie dziouszki, których fater robi na grubie, a mamulka pucuje mu szczewiki i rychtuje nudelzupę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin2510 Re: Ludgarda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.06, 21:09 minerwamcg masz rację he he he!!! chociaż Bruno to nawet mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: Ludgarda... 29.11.06, 10:47 minerwamcg napisała: > Dla mnie to jest imię podobnie jak Bruno, Manfred, Erwin czy Gustaw - > regionalne do bólu )) Gertruda, Ludgarda, Inga - krzepkie dziouszki, których > fater robi na grubie, a mamulka pucuje mu szczewiki i rychtuje nudelzupę. Mnie też się tak kojarzy. BTW ciekawy opis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Ludgarda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 23:24 U Dworzaczka w brzmieniu Luidgarda - Czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Ludgarda... 29.11.06, 19:35 A dokładnie w której tablicy? To imię ma kilkoro wersji i przy zestawianiu tablic rodu mógł się Dworzaczek oprzeć na jednej konkretnej kronice, stąd Luidgarda - jakieś udziwnienie od Luitgardy moim zdaniem. Najdziwniejszym tworem, z jakim się spotkałam to Likierda - od Ludgardy właśnie, ale to w przyśpiewkach ludowych się zachowało. Imiona w genealogii nie są jednolite często badacze posługują się zamiennie: Kinga - Kunegunda, Dobrawa - Dąbrówka, Elżbieta - Izabela itp. Jeżeli postać jest dość znana, nie stanowi to problemu dla czytelnika. Przy postaci z peryferii dziejowych pojawia się problem identyfikacji osoby, bo zmiana nieraz jednej litery stawia znak zapytania. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Ludgarda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 14:49 Luidgarda Wilkońska -Testamenty 3 Chyba Luidgarda byla wyjściową formą dla Ludgardy? Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: Ludgarda... 30.11.06, 15:40 Gość portalu: alagodz napisał(a): > Luidgarda Wilkońska -Testamenty 3 > Chyba Luidgarda byla wyjściową formą dla Ludgardy? Niewykluczone, aczkolwiek intuicja mi podpowiada, że forma wyjściowa dla Luidgard i Ludgard to właśnie Luitgard, ponieważ człon "luit" zachował się w większości imion germańskich typu Luitpold, Luitger itp. Nie jest to ostateczny argument, ale zważywszy, że proces powstawania imion we wspólnocie indoeuropejskiej przebiegał równocześnie, możemy przyjąć, że przebiegał podobnie. Skoro u Słowian operowano członami nagłosowymi np. Dobro - mir, Dobro - sław, Dobro - gost, Dobro - chna itp. jest duża doza prawdopodobieństwa, że w językach germańskich miał miejsce podobny lub wręcz identyczny proces. Może Abiela coś wyszuka w staro - wysoko - niemieckim to nam rozjaśni obraz. Co do cytowanych przez Ciebie testamentów 3 Dworzaczka. Pada tam wprawdzie imię Luidgard, ale jest to zapis pochodzący ze schyłku XIX w. Nie wiadomo też jakie kryteria imiennicze w tym konkretnym przypadaku zastosowała administracja zaboru pruskiego. Przy ustalaniu pierwotnej formy imienia liczy się najstarszy zapis danego wyrazu. Ludgarda ma to do siebie, że przez wiele stuleci pojawiała się w kronikach we wszystkich możliwych wariacjach. Pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alagodz Re: Ludgarda... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:35 Dzięki za wyjaśnienia! Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludgarda... 30.11.06, 22:14 "Liut" to pierwotna forma członu "Lud", oznaczająca "lud, zgromadzenie ludzi". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ludgarda... 30.11.06, 22:15 Tzn. - liut i wszystkie jego warianty, których było sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: Ludgarda... 28.11.06, 23:36 mnie sie to imie w ogole nie podoba,jest takie ciezkie w brzmieniu, chociaz w tym przypadku to nawet nie o brzmienie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś