nati_28 27.05.06, 09:20 Chcąc nie chcąc, każde imię jest zdrabniane, zwłaszcza przez rówieśników w szkole. Np, Joanna - Aśka, Aleksandra - Olka, Anna - Anka. Zdrobnienia nie zawsze nam się podobają, lecz zawsze nam towarzyszą. Zastanawiam się jak rówieśnicy będą wołać w szkole na Marcelinę Moje ukochane Maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Srótowo i potocznie Marcelina 27.05.06, 09:52 Marcelina nie jest imieniem popularnym. Będą mówić, tak jak Ty będziesz i tak jak Ty się uprzesz . Natomiast gdybyś do córki mówiła Anno lub Joanno, to i tak powiedzą Anka i Aśka. Takie życie . Jeśli imię jest niepopularne, zdrobnienia nie przychodzą na myśl automatycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaino Re: Srótowo i potocznie Marcelina 27.05.06, 09:57 W mojej klasie była Marcelina. Zwracaliśmy się do niej Marcelina, Marcysia, Marcyśka. A polonistka mówiła nawet Marcycha, fuj, nieładnie pani profesor Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Srótowo i potocznie Marcelina 27.05.06, 10:25 Mam koleżankę Marceline i mówimy do niej Marcela Odpowiedz Link Zgłoś
cathy1976 Re: Srótowo i potocznie Marcelina 27.05.06, 14:42 Inka coreczka moich przyjaciol Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Srótowo i potocznie Marcelina 03.09.06, 14:28 Znam dwie Marceliny i żadna nie jest zdrabniana. Odpowiedz Link Zgłoś
monica_belluci1 Re: Srótowo i potocznie Marcelina 05.09.06, 10:14 Ja mam synka o imieniu Marcel. Dwa dni temu poszedł do przedszkola i pani mnie zapytała jak mówić na dziecko (świetny pomysł). My mówimy do niego Marcelek, Marcyś więc tam też tak do niego będą mówić. Zdrobnieniem damskim tego imienia jest Marcysia, Marcelka, Marcela itp Pozdrawiam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=29900411&a=47614393 Odpowiedz Link Zgłoś
filipkafilipa Re: Srótowo i potocznie Marcelina 21.09.06, 17:00 moja 5-letnia córcia ma na imię MArcelina. Imie wymysliła Ola - pierwsza córeczka, wówczas 3,5 letnia. zdrobnień dla Małej mamy kilka: MArcelinka, Marcelka, Marcysia, Marcycha, Marcelek, Marcyk, Marcyś, a gdy była malutka mówiliśmy Calineczka od zdrobnienia Marcelinki - Marcelineczka. Zdarza się jeszcze Marcelinda,Marcela,Marcyśka, w przedszkolu standardowo funkcjonują trzy zdrobnienia - Marcysia, Marcelka, przede wszystkim jednak Marcelinka to piękne imię choć muszę się przyznać, ze początkowo nie byłam zachwycona z wyboru Oli -ale obiecałam , że tak nazwiemy dzidziusia jesli bedzie siostrzyczką. Byłam głęboko przekonana, że dzidzius to synek czyli Filip przy nazwisku Filipowicz dodam jeszcze ,ze gdy moja mam dowiedziała sie jakie imię nadaliśmy córci- stwierdziła, że "cóż to za imię...babcia Marcelina to tak, ale takie małe dziecko.... będę do niej mówić Ania" (tak marcelka ma na drugie)a widząc moją minę " no dobra - Mania, M jak marcelka a ania zostanie" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysia2 Re: Srótowo i potocznie Marcelina 21.09.06, 17:51 Znam jedna Marcelinę, na którą mówią Marcelka lub Marcela. Znam też Marcjannę, na którą wołają Marcysia. Myslę, ze to zdrobnienie mogłoby się przyjąc także dla Marceliny. Odpowiedz Link Zgłoś