imbirka 25.06.06, 14:54 Właśnie wróciłam z kościoła, mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam: Zuzanna Karolina Zuzanna Oliwia Julia Magdalena Gracjan Marek Aleksander Norbert Andżelika Paula Dla mnie tylko Julia Magdalena do przyjęcia, ale szkoda, że kolejność nie odwrotna ze względu na popularność Julii. Gracjan Marek nie podoba mi się, ale trzeba przyznać, że zestawienie baaardzo oryginalne. Dla zwolenników analiz kulturowych podaję lokalizację - Warszawa, parafia na bliskiej Woli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 14:58 Marek Gracjan i Norbert Aleksander - lepiej brzmi...A Zuzanna Oliwia okropnie((( Andzeliki nawet nie chce mi sie komentowac... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 03.07.06, 21:16 Norbert kojarzy mi się tylko z tym facetem z M jak miłość. Mam nadzieję, że rodzice nadali to imię nie pod wpływem serialu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 14:59 Większość zestawów samych w sobie dosć dobrana (abstrahuję od tego, czy podobają mi się dane imiona, czy też nie). Najbardziej dobrany jest MSZ właśnie Gracjan Marek. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 15:41 Andżelika Paula- rzeczywiscie nie najładniej łagodnie mówiąc... Zresztą zedne z tych imion mnie nie powala. Warte uwagi jest to, ze wszystkie dzieci otrzymały podwójne imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 16:21 Kilka lat temu usłyszałam : "Dżesiko Samanto, ja ciebie chrzczę..." padłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jusienka Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 20:27 Ja slyszalam "Nikolo Wanesso"... Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 26.06.06, 11:01 U nas na wspólnym chrzcie jak ksiądz wypowiedział imię Nikolo- wybuchnął "delikatnym| śmiechem, ale to było 6 lat temu. Ogólnie w kościółku zapanowała wesołość. Odpowiedz Link Zgłoś
havena Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 20:30 A mnie zastanawia, dlaczego dwa imiona? Przeciez to tylko klopot. Pozdrawiam, Havena Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 22:09 Mi się podoba tak wiele imion, że moje dzieci na pewno będa miały po 2 imiona . Nie wydaje mi się, aby był to jakiś kłopot, na codzień używa się pierwszego (przynajmniej tak jest w mojej rodzinie). Odpowiedz Link Zgłoś
panisiusia Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 22:55 W mojej rodzinie jest tak, że drugie imię pochodzi od pababci/pradziadka. Dopóki nie usłyszałam Dżesiki Samanty, myślałam, że drugie imię jest nadawane także w przypadku, gdy pierwsze nie ma swojego świętego patrona. Ale może jest święta Samanta - przyznaję, że nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
havena Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 26.06.06, 09:40 Ten uraz to przez tesciow. Oboje uzywaja wylacznie drugich imion (wg nich ladniejsze). A wszystkie sprawy urzedowe - pierwsze imiona. Uwazam, ze to pokrecone. Oni sami chyba tez tak mysla, bo dzieciom dali po jednym Nam wymyslenie jednego imienia dla dzieci nastreczylo wiele trudu, a co dopiero kombinowac nad drugim... Pozdrawiam, Havena jednoimienna Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 25.06.06, 20:45 Najlepsze Gracjan Marek, jakos tak Cesarstwem Rzymskim zalatuje, ale przyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 26.06.06, 23:47 imbirka napisała: > Właśnie wróciłam z kościoła, mam nadzieję, że dobrze zapamiętałam: > Zuzanna Karolina > Zuzanna Oliwia > Julia Magdalena > Gracjan Marek > Aleksander Norbert > Andżelika Paula > > Dla mnie tylko Julia Magdalena do przyjęcia, ale szkoda, że kolejność nie > odwrotna ze względu na popularność Julii. Gracjan Marek nie podoba mi się, ale > trzeba przyznać, że zestawienie baaardzo oryginalne. Dla zwolenników analiz > kulturowych podaję lokalizację - Warszawa, parafia na bliskiej Woli. > Julia Magdalena - śliczne! Oba imiona - jak dla mnie - piękne! Moja starsza córeczka ma na imię Julia Odpowiedz Link Zgłoś
esperanza79 Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 27.06.06, 22:27 czesc. do dzisiaj wspominamy z mezem zestaw imion na chrzcie w kosciele sw. Anny w W- wie - przypadkowo bylismy na niej obecni w ubieglym roku. 1.Milada Gracja 2.Milan 3.Nikodem Kacper ad.1 - no comments pozdrawiam Was, Sonia (zreszta Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 28.06.06, 22:00 To chyba od Milady, tej z "Trzech muszkieterow"???? Czego to ludzie nie wymysla... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamichalka1 Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 29.06.06, 23:42 Ja parę tygodni temu byłam na "chrzcielnej" mszy na Śląsku. Bylo dwoje dzieci: Maja Dominika, czyli mało oryginalnie ale moim zdaniem dosć ładnie, i - uwaga, uwaga - Maciej Rainhold (Reinhold?). Z pewnością imię nadane na cześć jakiegoś wujka czy dziadka z "faterlandu", który z tejże okazji nieźle sypnie groszem . Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 30.06.06, 10:32 A u mnie chrzczono Gabrielę i chłopca o dwojga imion Jacek Jan (jak dla mnie niedobrane). Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann O Rainhlodzie 30.06.06, 13:29 Mąż mojej koleżanki (Ślązak od pokoleń) też się upierał, żeby dziecku dać na imię Rajnhold (Reinhlod? Nie wiem, jak to się pisze po polsku). Potem wymógł, żeby było na drugie. Po jego dziadku. Jego rodzina w ogóle obfituje w strasznie egzotyczne (dla mnie, z centralnej Polski imiona) typu: Alojzy, Agnes, Manfred itp. Ale to nie są Niemcy, tylko Ślązacy (chociaż może brat dzadka był w Wermahcie, więc kto wie )). Ich nazwisko zapisywano raz w polskiej raz w niemieckiej pisowni. Bardzo ciekawa rodzina, pielęgnująca tradycje, znająca imiona wielu przodków i od wieków związana ze Śląskiem. Więc może tu też taka rodzina się trafiła, niekoniecznie, że to wujek z Reichu. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 30.06.06, 22:22 mamamichalka1 napisała: Z pewnością imię nadane na cześć jakiegoś > wujka czy dziadka z "faterlandu", który z tejże okazji nieźle sypnie groszem > . Nie sadze, moglo byc po dziadku lub pradziadku. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan Re:Milada 30.06.06, 15:22 dlaczego beznadziejne??? Nie slyszeliscie o Miladzie Jedrysik? Mozna wolac Mila... do mnie to imie przemawia jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_michasia Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 30.06.06, 14:20 A moja córeczka to Michalina Anna... Michalina, bo mi się podoba, a Anna - tak chciał mąż po swojej babci. Każdy zadowolony i nawet jakoś brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 30.06.06, 22:53 Bardzo ladnie))). Mowisz na nia Misia??? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Dzisiejsze zestawy "chrzcielne" 01.07.06, 14:46 Michalina jest bomba! Szkoda,ze nie będę miała już 3 dziecka, bo na pewno bym się skusiła na małą Michasię, Michalinkę. Odpowiedz Link Zgłoś