lirael 11.07.06, 07:07 Wydaje mi się, że warto przypomnieć to imię. Wątki już zarchiwizowane: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=7075625&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=11359725&v=2&s=0 O Leonorze (mniej mi sie podoba niż Eleonora): forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=34918361&v=2&s=0 Moim zdaniem Eleonora to imię przecudnej urody, pełne blasku i królewskiej dumy. Ma ponadto rewelacyjne zdrobnienia (tylko Nora mnie jakoś nie zachwyca). Trochę jednak przytłaczające, jak ktoś stwierdza, powołujac się na przykład doświadczeń swojej mamy. Ciekawa jestem Waszych opinii. Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Eleonora 11.07.06, 09:13 Piękne jest. Cząstka "eleo" brzmi bardzo śpiewnie . Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Eleonora 11.07.06, 09:26 A ja jestem przeciwniczką tego imienia - skojarzenia mi je kompletnie zniszczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Eleonora 11.07.06, 17:39 Jedno z moich ulubionych imion od dzieciństwa. Później jeszcze dowiedziałam się, że tak miała na imię moja praprababcia. Odpowiedz Link Zgłoś
athandavan I moja. 11.07.06, 17:52 Ale o tym wiedzialam od poczatku, bo Lole wszyscy w rodzinie pamietaja do teraz. Stad mam bardzo pozytywne skojarzenia. No i wspomniana 'Lola' to moje ulubione zdrobnienie. Chcialabym tak nazwac moja corcie-2-be, ale w angielskiej wersji nie bardzo mi sie to imie podoba. No coz, zaczne sie wspinac na to gore, jak do niej dojde... Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: I moja. 12.07.06, 08:08 Cieszę się, że Eleonora budzi u Was sporo miłych skojarzeń, również rodzinnych. Mam kompletnego bzika na punkcie Prowansji, więc to imię poprzez swoje pochodzenie ma u mnie szczególnego plusa Mnie akurat wymowa angielska EL-en-or wg. www.behindthename.com/php/view.php?name=eleanor bardzo odpowiada, brzmi jak imię wróżki Moc serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Eleonora 12.07.06, 11:19 Taaak... Kiedy byłam w drugiej ciąży mój ówczesny Pan Mąż oświadczył, że mogę sobie wybrać między Eleonorą a Amelią... Oba imiona całkiem, całkiem - ale żadne z nich nie pasuje do prostego, chłopskiego nazwiska, jakie noszą moje dzieci - i w ogóle żadne z nich nie pasowałoby do mojej córki!!! Całe szczęście, że urodził się chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Eleonora 12.07.06, 11:56 Teściowa mojej przyjaciółki ma na imię Eleonora. Mówią na nią Ela Tyle, że nazwisko ma brzmiące z niemiecka, z cząstką "tz" w środku, więc miękkie, śpiewne imię pasuje do niego dość nijak. No i jest to imię długie, aż pięciosylabowe - więc nie będzie pasowało do niego nazwisko nie tylko zbyt sielskie, ale i zbyt krótkie. Eleonora Bąk będzie brzmiało jakby coś pękło - Eleonora Nowak już znacznie lepiej, najlepiej zaś Eleonora Kowalska. Odpowiedz Link Zgłoś
anndelumester Re: Eleonora 12.07.06, 22:16 Bardzo mi się podoba , mam też bardzo pozytywne skojarzenia.. W zasadzie pasuje do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś