gaudencja 23.07.06, 09:40 Język polski jest b. elastyczny i umożliwia tworzenie neologizmów na bazie praktycznie każdego imienia z dodaniem drugiego członu typowego imienia staropolskiego. Niektóre z tych neologizmów są b. stare (Gwisław, Janczysława), niektóre nowsze. W tym przypadku chciałabym się zająć wyłącznie zakonczonymi na -sław, -sława, i stworzyć listę tego, co jest w Rymucie, bo moze to być ciekawe poznawczo. Zachęcam wszystkich do dopisywania znalezisk, ja na razie zaczynam listę skromnie: Julisław Julisława Odysław Tymosława Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 10:51 Tworzyjan. Na bazie Tworzymira zapewne. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 10:52 Chlapnęłam, miało być zakończone na "sław", ale i tak jest to neologizm . Ja dopisuję: Darosław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 12:12 Tworzyjan to Florian W takim razie na razie mamy: Darosław Julisław Julisława Odysław Renisław Renisława Tymosława Odpowiedz Link Zgłoś
martuszkaw Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 12:56 Janisław - neologizm, stary wprawdzie, ale zawsze to neologizm. M. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 13:27 Uzależniłam się od Waszego forum, dlatego pozwolę sobie na mały żart: Dusława - tak mówimy na naszą suczkę Dusię, kiedy coś zbroi Pozdrawiam Iga Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 15:11 To ja dodam imiona kocie: Mruczyslaw i Mlekoslaw))). A powaznie: czy aby Tomislaw nie ejst takim neologizmem-"dziwolagiem"??? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 15:27 Nie, Tomisław to pełnoprawne imię starosłowiańskie. Zbieżność brzmieniowa z Tomaszem jest zupełnie przypadkowa. pl.wikipedia.org/wiki/Tomis%C5%82aw_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 15:38 Tomisław z Tomaszem ma taki sam związek, jak Izasław z Izą . Ale naprawdę pochwalacie tworzenie takich "neologizmów", jak Renisława na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
lana777 Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 16:02 > Ale naprawdę pochwalacie tworzenie takich "neologizmów", jak Renisława na > przykład? Renisława niefortunnie kojarzy sie z nerkami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.07.06, 18:21 theodorka napisała: > Ale naprawdę pochwalacie tworzenie takich "neologizmów", jak Renisława na > przykład? Wiesz, Teodorko, to nie jest kwestia pochwalania czy nie pochwalania, ale one mają dlugą tradycję i ich tworzenie jest.. takie polskie Co z tego, że jest konkretne imię, dodamy mu na końcu "sława" i już będzie "nasze" Robię następną listę i dodaję inne średniowieczne neologizmy: Biedrzysław Bieniesław Brzęczysław Chudosław Darosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Renisław Renisława Tomasław Tymosława Wierusław Wietrzysław Dusławy moze na razie jeszcze nie dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Dzidosław, Czarosław, Zdobysław, Wrzesław 23.07.06, 19:50 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Renisław Renisława Tomasław Tymosława Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Zenisław, Zenisława, Dyanisław - z Rymuta 20.08.06, 18:28 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Renisław Renisława Tomasław Tymosława Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ryczysława - rodzice musieli być wykopowi 23.08.06, 21:49 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Ryczysława - rodzice musieli być wykopowi 10.06.07, 13:50 Raczej dzieciątko im dokopało akustycznie Odpowiedz Link Zgłoś
herbarium Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 23.08.06, 23:09 U Andrzeja Waligórskiego w jakimś wierszyku była knehini Pipkosława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 03.12.25, 23:39 herbarium napisała: > U Andrzeja Waligórskiego w jakimś wierszyku była knehini Pipkosława Jeśli już powołujemy się na literaturę, to trzeba wymienić Całusławę, rzekomą żonę Mieszka I, w którą uwierzył abp. Jędraszewski oko.press/abp-jedraszewski-odkryl-kpinomira-jak-biskup-profesor-nabral-sie-na-primaaprilisowy-dowcip Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Onosław, Onosława 25.08.06, 20:06 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
barbarita5 Bolesława 25.08.06, 20:35 Znam taką kobietę a raczej kojarzy się z imieniem męskim Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Waldzisław 26.08.06, 11:06 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: +Waldzisław 26.08.06, 11:21 Kubosław Dyziosław Diosław Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Desisława 26.08.06, 13:19 Nie znalazłam takich imion wśród faktycznie noszonych Zaktualizowana lista poniżej: Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Lunisława, Lunosława 26.08.06, 13:29 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Werysław 30.09.06, 11:48 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Letosław, Letosława 31.10.06, 22:17 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Letosław Letosława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: +Desisława 10.06.07, 13:47 Jeśli myślimy o tej samej osobie, krakowskiej śpiewaczce, to ona jest Bułgarką osiadłą w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Desisława - ale przez dwa "s" 11.06.07, 19:53 Prawda, z tym, że ona pisze się przez dwa s - Dessisława, w skrócie Dessi )). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Winosław 31.10.06, 22:50 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Letosław Letosława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Winosław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Śnierzysław 01.11.06, 22:51 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Letosław Letosława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Śnierzysław (sic!) Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Winosław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Modysław, Modysława 16.11.06, 19:01 Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Letosław Letosława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Modysław Modysława Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Śnierzysław (sic!) Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Winosław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
c.ezar Mieczysław 16.11.06, 20:20 Może nie wszyscy wiedzą, ale Mieczysław wszedł w użycie jako sztucznie utworzony neologizm, na fali romantycznego powrotu do starosłowiańszczyzny. Podstawą jego utworzenia było oczywiście słowo "miecz". (Tak na marginesie, moja śp. babcia, rocznik 1925, miała na imię Mieczysława) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysław 16.11.06, 20:28 Mieczysław jest raczej zniekształceniem imienia Miecisław - autentycznie staropolskiego. Warto zajrzec do tego hasła: pl.wikipedia.org/wiki/Miecisław Odpowiedz Link Zgłoś
c.ezar Re: Mieczysław 16.11.06, 20:39 gaudencja napisała: > Mieczysław jest raczej zniekształceniem imienia Miecisław - autentycznie > staropolskiego. Warto zajrzec do tego hasła: > pl.wikipedia.org/wiki/Miecisław Czytałem kiedyś artykuł o imionach słowiańskich, w którym było przedstawione przeze mnie wytłumaczenie. Widać, nie ma co do tego zgody wśród badaczy tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysław 16.11.06, 20:54 Przypuszczam raczej, że badania nad staropolską onomastyką są coraz bardziej zaawansowane. Grzenia nie ma wątpliwości co do tego, że imię to nie zostało wymyślone, a jego słownik imion jest najnowszy. Najstarszy zapis tego imienia pochodzi z 1257 roku, a pierwszy raz do kalendarza zostało wprowadzone (już jako Mieczysław) w 1767 roku. Występuje ono również w kronice Jana Długosza. Odpowiedz Link Zgłoś
c.ezar Jeszcze o Mieczysławie i nie tylko 16.11.06, 20:36 Wśród naszych prasłowiańskich przodków istniały dość szczegółowe reguły dotyczące tworzenia imion. Wiele dziedzin życia było tabu w tym względzie np. nazwy broni, dlatego Mieczysław nie mógł mieć pochodzenia starosłowiańskiego, musiał być wymyślony, gdy tabu to już nie istniało. Podobnie może być z innymi utworzonymi później -sławami. Być może nasi protoplaści przewracają się w grobach widząc niektóre pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja +Annosława 26.11.06, 13:31 Annosława Bieniesław Brzęczysław Chudosław Czarosław Darosław Desisława Dyanisław Dzidosław F(i)ebrosław Gwisław Hal(c)sław Idzisław Idzisława Iwosław Janisław Janisława Julisław Julisława Letosław Letosława Lunisława Lunosława Marcisław Markusław Modysław Modysława Odysław Onosław Onosława Renisław Renisława Ryczysława Śnierzysław (sic!) Tomasław Tymosława Waldzisław Werysław Wierusław Wietrzysław Winosław Wrzesław Zdobysław Zenisław Zenisława Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Ten wątek stracił sens 13.01.07, 23:13 ...ponieważ odkryłam, iż to samo, tylko lepiej zrobiła Maria Malec w artykule "Staropolskie imiona dwuczłonowe w XX wieku. Dziedzictwo i innowacje", który został opublikowany w czasopiśmie Onomastica, rocznik L (2005). Opracowała ona wszystkie imiona na -sław, ale o tym będzie w innym wątku, gdyż zakres tematyczny artykułu jest szerszy, niż wątku, w ktorym się teraz znajdujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 14.01.07, 00:07 GTaudencjo ja usiłuję wypromować pproponowanę przez Ciebie imię Julisłwa,które mi się bardzo podoba,ale ono chyba poboba nam się Tobie i mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Znałem jedną Kicisławę 10.06.07, 13:52 Ale ona była kocicą, więc nie wiem, czy to się liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Znałem jedną Kicisławę 11.06.07, 19:51 A ja znałam dziewczynę, Kicię, o której mówiono żartem, że to zdrobnienie od Kicisławy )) W rzeczywistości miała na imię Joanna. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Zenisław, Staniward, Władyp 12.06.07, 09:43 gaudencja napisała: > Język polski jest b. elastyczny i umożliwia tworzenie neologizmów na bazie > praktycznie każdego imienia z dodaniem drugiego członu typowego imienia > staropolskiego. W zasadzie tak, tyle że sensu językowego w tym nie ma za knut. Wiele imion różnych grup językowych powstało jako słowa-walizki. COś znaczy Ro(d)bert, Ed-Ward, Stani-Sław, Fili-p(os), Mi-ka-El itd. Natomiast mieszanie członów z różnych stron świata wynika na moje oko z niezrozumienia konstrukcji i potraktowania słowiańskiej końcówki jak nic nieznaczącego ozdobnika. Z językowego punktu widzenia są to twory równie sensowne jak zdanie "hastu gewidzioł klejne proszczaki? Niektóre z tych neologizmów są b. stare (Gwisław, > Janczysława), niektóre nowsze. W tym przypadku chciałabym się zająć wyłącznie > zakonczonymi na -sław, -sława, i stworzyć listę tego, co jest w Rymucie, bo > moze to być ciekawe poznawczo. Zachęcam wszystkich do dopisywania znalezisk, > ja na razie zaczynam listę skromnie: > > Julisław > Julisława > Odysław > Tymosława > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenisław, Staniward, Władyp 13.06.07, 22:42 a_weasley napisał: > Natomiast mieszanie członów z różnych stron świata wynika na moje oko z > niezrozumienia konstrukcji i potraktowania słowiańskiej końcówki jak nic > nieznaczącego ozdobnika. Tak ją traktowali już nasi średniowieczni przodkowie najwyraźniej... A te średniowieczne neologizmy mają swój urok... Odpowiedz Link Zgłoś
ulik81 Jedzosław 14.06.07, 01:21 Skoro wątek juz stracił sens to dorzucę jeszcze dynastię Jedzosławów z którejśtam księgi Tytusa Romka i A'Tomka Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Zenisław, Staniward, Władyp 14.06.07, 08:27 gaudencja napisała: > a_weasley napisał: > > > Natomiast mieszanie członów z różnych stron świata wynika na moje oko z > > niezrozumienia konstrukcji i potraktowania słowiańskiej końcówki jak nic > > nieznaczącego ozdobnika. > > Tak ją traktowali już nasi średniowieczni przodkowie najwyraźniej... A te > średniowieczne neologizmy mają swój urok... Może i mają, ale o jakich myślisz? Zdawało mi się, że w średniowieczu imiona słowiańskie tworzono z elementów słowiańskich i coś tam one znaczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Zenisław, Staniward, Władyp 14.06.07, 21:06 A choćby o Janisławie czy Biedrzysławie (Biedrzych to Fryderyk, gdyby ktoś pytał...). Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 12.12.25, 15:25 Na instagramie obsersuję profil pieska, więc nie wiem, czy jego imię się liczy Pies ma na imię Ares, ale czule bywa nazywany Aresławem. Bardzo mi się spodobała ta forma. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 15.12.25, 22:27 Swoje dziecko nazywałam żartobliwie jego imieniem z dodanym -sławem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 18.12.25, 09:34 Ostatnio algorytm FB podsunął mi fotkę z pracowni tortów z ciastem urodzinowym na 2.urodziny ZWINISŁAWY. W komentarzach cała dyskusja na temat imienia. Ktoś coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: neologizmy zakończone na -sław(a) 26.12.25, 17:13 To staropolskie imię powinno być: Zwnisława pl.wikipedia.org/wiki/Zwnis%C5%82awa Odpowiedz Link Zgłoś