theodorka 23.07.06, 12:55 Wcześniej pojawiało się tylko w postach z dziwnymi imionami takich osób, jak etre2 (czy jak one tam się nazywały ), ale dzisiaj się dowiedziałam, że naprawdę istnieje i jego znaczenie mnie urzekło. pl.wikipedia.org/wiki/Aurea Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Aurea 23.07.06, 13:08 Ciekawe imię, prawda? Muszę powiedzieć, ze podoba mi się bardziej od Aurelii. Ale co do znaczenia, trzeba by je jeszcze sprawdzić Pozdrawiam, g. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Aurea 23.07.06, 13:13 Mnie też podoba się znacznie bardziej od Aurelii . Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Aurea 23.07.06, 14:15 Niezłe. I chyba może wygrać w konkursie na stosunek samogłosek do spółgłosek w imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
lana777 Re: Aurea 23.07.06, 14:22 Spróbujmy rozpowszechnic to piękne imię: Aurea – imię żeńskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "ukoronowana, uwieńczona". Wśród patronek - św. Aurea, męczennica (zm. w 856 roku). Aurea imieniny obchodzi 19 lipca. Męski odpowiednik: Aureusz Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Jednoznaczne skojarzenie z aureola... 23.07.06, 15:30 W koncu to derywat... Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Aurea 23.07.06, 16:37 nie nazwałabym tak dziecka z jednego powodu: przy mojej wadzie wymowy brzmi ono Au-ea. (to w ogóle jest problem jeśli chodzi o imiona z "r" - do zaakceptowania są tylko takie, w których ta litera nie występuje w zdrobnieniach) Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Aurea 24.07.06, 08:58 We mnie nie budzi entuzjazmu. Moim zdaniem nadmiar samogłosek sprawia, że to imię jest jak ziewnięcie. O wiele bardziej podoba mi się Aurelia lub Aurora - tu jednak występują u mnie silne skojarzenia rewolucyjne, tudzież disneyowskie (imię Śpiącej Królewny z wersji animowanej baśni). Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aurea 24.07.06, 22:15 O ile Aurelię uwielbiam, to Aurea kojarzy mi się z Aurorą, której nie lubię. W związku z tym - nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Aurea 07.04.13, 15:59 olianka napisała: > O ile Aurelię uwielbiam, to Aurea kojarzy mi się z Aurorą, której nie lubię. W > związku z tym - nie podoba mi się. Przeczytałam własne słowa sprzed kilku lat i sama sobie nie wierzę. Obecnie Aurora jest bardzo poważnie brana pod uwagę jako imię dla naszej ewentualnej córki Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Aurea 07.04.13, 15:51 Bardzo mi się podoba, bardzo. (Wybaczcie, że wyciągam stary wątek, ale, gdy zobaczyłam, że nie jeszcze nie uległ on archiwizacji, nie mogłam się powstrzymać ) Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aurea 07.04.13, 19:34 Dla mnie to taka Aurelia wypowiedziana z kluchami w buzi. Nie przekonuje mnie. Zresztą, pisałam już o tym chyba - przestały mnie zachwycać imiona kończące się na "-ea". Brzmią trochę jakby ktoś nie mógł ich dokończyć. Odpowiedz Link Zgłoś