cynta 24.07.06, 02:08 ..to "kwiatki" na ktore natknelam sie w ramach poszukiwan odleglych przodkow prowadzonych przez moja mame. To pierwsze imie to chyba greckie i raczej nie do przyjecia dla ogolu ale Symfonina to mi pasuje na siostre dla Olimpi i Delfiny.. Byla tez Konkordja, Abdon i Otolia ale ta ostatnia to chyba przekrecona Otylia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lirael Re: Antakserses i Symfonina 24.07.06, 08:02 Obydwa imiona brzmią intrygująco, ale raczej nie widzę możliwości reaktywacji. Antakserses mógłby się okazać stanowczo za trudny w mowie i w piśmie. Ponadto kojarzy mi się z krakersem Symfonina wygląda godnie i nobliwie, ale brzmieniowo sprawia wrażenie "symfonii" splecionej ze "słoniną", co mogłaby radośnie pochwycić podwórkowa dziatwa. W przypadku takich silnie "tematycznych" imion mam jeszcze jedną obawę: co by się stało, gdyby dziecko, któremu nadano takie muzyczne imię, okazało się kompletnie pozbawione słuchu muzycznego i poczucia rytmu? Cóż, przypuszczalnie nie stałoby się nic poważnego, ale efekt humorystyczny byłby dość mocny. Konkordia, Abdon i Otolia zrobili na mnie niezwykle pozytywne wrażenie, bardzo ładne imiona (przy założeniu, że Otolia to nie jest błędnie zapisana Otylia). Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Antakserses i Symfonina 24.07.06, 10:36 Pierwsze z nich odrzucam, zbyt skomplikowana wymowa i piswonia. Drugie jest dość wdzięczne i nie przejmowałabym się skojarzeniami z symfonią. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Antakserses i Symfonina 25.07.06, 06:18 Artakserkses ,podobnie jak Kserkses wywołują u mnie wrażenie przenoszenia się w czasie i to bardzo odległym,może dlatego uwielbiam takie imiona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antakserses i Symfonina 24.07.06, 18:25 Podejrzewam, że w obu przypadkach to mogą być jakieś błędy zapisu. Pan prawdopodobnie był Artakserksesem, tak jak i ten pan. Imię rzeczywiście b. hermetyczne i zawikłane, coś jak Epaminondas Osiatyńskiego (jego drugie imię). Natomiast Symfoninę podejrzewam o bycie przekręconą Symforianną/Symforianą, bo takie imię istnieje. Konkordia i Abdon b. ciekawe; Otolia to imię występujące nawet w Grzeni (czyli jakąś częstostliwość występowania posiada, w odróżnieniu od wszystkich pozostałych imion rodzinnych), ale o etymologii nieznanej i bardzo mozliwe, ze poczęła się jako Otylia z błędem. B. fajne kwiatki Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Antakserses i Symfonina 25.07.06, 02:34 Tak oczywiscie zgubilam "k", 1811-1879 Rekowski mu bylo na nazwisko, mial brata Napoleona i byl powstancem listopadowym (rozumiem ze polscy wladcy nie wydawali sie rodzicom dosc waleczni :o) Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antakserses i Symfonina 25.07.06, 08:09 Artakserkses Rekowski nawet nieźle brzmi! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Antakserses i Symfonina 25.07.06, 02:38 Bylo jej Symforiana, mialas oczywiscie racje! Przy okazji wyplynely Bobjanna (Bibianna?) i Klemencja Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Antakserses i Symfonina 25.07.06, 08:08 Pewnie Bibianna, natomiast imię Klemencja jest b. ciekawe, bo notowane w Polsce dużo wcześniej, niż Klementyna. Klementyna ją wyparła dopiero w XVIII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś