emi28 02.08.06, 00:00 sześcioletnia Miecia będzie chodziła z moim dzieckiem do zerówki. Miecia jest siostrą Patryka, Martyny i Magdaleny. Imię mnie zaskoczyło in minus. Nie bardzo do niej pasuje, niestety.A Wam jak się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolka17 Re: Mieczysława 02.08.06, 00:30 mi się podoba, bo mam dobre skojarzenia z dzieciństwa, a poza tym jest dla mnie w mierę kobiece i łagodne, ma w sobie odrobinę męskości, kojarzy mi się z rozsądkiem i mądrością. Podoba mi się Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Mieczysława 02.08.06, 06:16 Mnie sie kojarzy od razy z Alternatyw4 i "Miecka choc no tu ze sciera" Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Mieczysława 02.08.06, 09:47 troche dziwnie brzmi to imię w porównaniu z imionami rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mieczysława 02.08.06, 10:49 6-letni Miecio byłoby lepiej. A dziewczynka - dla mnie jakoś nienaturalnie. I do Patryka wybitnie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mieczysława 02.08.06, 15:19 IMO wogóle nie współgra z imionami rodzeństwa - zupełnie inna bajka. Jestem w stanie je polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Mieczysława 02.08.06, 17:32 okropne ,Mietka jeszcze piwa ,Miecia -brrrr Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Mieczysława 03.08.06, 10:19 olianka napisała: > 6-letni Miecio byłoby lepiej. A dziewczynka - dla mnie jakoś nienaturalnie. I d > o > Patryka wybitnie nie pasuje. Zgadzam się w 100% Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Mieczysława 02.08.06, 19:34 Rodzeństwo nie puzzle, a dzieci nie klocki. Nie muszą się wszystkie elementy zgadzać i pasować. Natomiast samo imię... Hm. Miecia. Kojarzy się bardzo sympatycznie z Panią Miecią (Ćwiklińską), ale kto poza zboczonym teatrologiem jak ja będzie o tym pamiętał? ))) Mietka brzmi okropnie. W rodzinie męża była ciotka, o której mówiono Mieta - lepiej, ale też nieładnie. Generalnie jednak uważam małą Miecię za zjawisko pozytywne. Nikt nie powiedział, że imiennictwo w Polsce na się ograniczać do kilkuset najpopularniejszych imion, a reszta jest skazana na zapomnienie i broń Boże nie należy jej odkurzać. Mieczysława jest takim właśnie odkurzonym imieniem, i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mieczysława 02.08.06, 20:06 minerwamcg napisała: > Rodzeństwo nie puzzle, a dzieci nie klocki. Nie muszą się wszystkie elementy > zgadzać i pasować. Owszem nie muszą, niemniej zaskakuje mnie taki wybór rodziców. Nie spodziewałam się, że tym samym osobom może podobać się imię Patryk i Mieczysława. > Natomiast samo imię... Hm. Miecia. Kojarzy się bardzo sympatycznie z Panią > Miecią (Ćwiklińską), ale kto poza zboczonym teatrologiem jak ja będzie o tym > pamiętał? ))) No pewnie, że pamiętam. > Mietka brzmi okropnie. W rodzinie męża była ciotka, o której mówiono Mieta - > lepiej, ale też nieładnie. A może by zdrabniać do małej Mięty? > Generalnie jednak uważam małą Miecię za zjawisko pozytywne. Nikt nie > powiedział, że imiennictwo w Polsce na się ograniczać do kilkuset > najpopularniejszych imion, a reszta jest skazana na zapomnienie i broń Boże nie > > należy jej odkurzać. Mieczysława jest takim właśnie odkurzonym imieniem, i > dobrze. > Tu się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Mieczysława 02.08.06, 22:08 "Mieczysława jest takim właśnie odkurzonym imieniem, i dobrze." i dobrze, tylko czy Miecia się dobrze czuje wśród Oliwek, Klaudii, Nicol, czy Amelek ?? czy się odrobinę nie wstydzi przedstawiając siebie innym dzieciom... wiadomo, niektóre dzieci bywają okrutne ... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mieczysława 02.08.06, 23:03 dziewczynka_bez_zapalek napisała: > i dobrze, tylko czy Miecia się dobrze czuje wśród Oliwek, Klaudii, Nicol, czy > Amelek ?? czy się odrobinę nie wstydzi przedstawiając siebie innym dzieciom... > wiadomo, niektóre dzieci bywają okrutne ... > > Na pewno dobrze się będzie czuła wśród Zoś, Helenek, Maryś... Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Mieczysława 03.08.06, 09:49 no więc miejmy nadzieję, że Helenki, Zosie, Antosie spotka na swojej drodze Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Mieczysława 03.08.06, 00:22 Jeżeli jest to dziewczyna z jajem i charakterem, czego jej serdecznie życzę, to słysząc koleżankę mówiącą dumnie "jestem Dżesika" odczuwa wesołość pomieszaną ze współczuciem ))) Odpowiedz Link Zgłoś
reynevan_a Re: Mieczysława 06.08.06, 22:57 A co za różnica Miecia czy Dżesika ? Chyba jedynie taka, że jak mała Miecia wyjedzie za granicę to będzie miała problem ze swoim imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Mieczysława 08.08.06, 17:07 reynevan_a napisała: > A co za różnica Miecia czy Dżesika ? Chyba jedynie taka, że jak mała Miecia > wyjedzie za granicę to będzie miała problem ze swoim imieniem. Dżesika zaś problemu mieć nie będzie, albowiem jej imię ma światowy zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Mieczysława 03.08.06, 11:41 Super, ze male Mietki (i dziewczynki i chlopcy) )) chodza po tym swiecie. Coz, bardzo, ale to bardzo odwazni rodzice, Mieczysława to naprawde imie z jajem, zwlaszcza w naszych czasach. Zdrobnienia- Mietka, Miecia, moze tez Sławka, ujda, ale i tak w dzisiejszych czasach szokuja. Dziwne, ze np. imie Bronisława, jesli slysze o nadaniu tego imienia, wcale mnie nie razi, male Bronki wydaja sie takie naturalne. A Miecia, jednak szokuje, ale na plus ))) Odpowiedz Link Zgłoś
maxima25 Re: Mieczysława 03.08.06, 17:15 Oj.Mnie się baardzo nie podoba.Mój ojciec jest Mietek i szczerze nie cierpi swojego imienia.Nie wyobrazam sobie małej dziewczynki-Mieczysławy.Okropne... Odpowiedz Link Zgłoś
madzialena22 Re: Mieczysława 06.08.06, 10:31 dokłanie.. Mietek jest okropne, a cóż dopiero Miecia.. okrutne będzie to co napiszę, ale pierwsze skojarzenie- zabita dechami wieś, brak cywilizacji (co poradzę, tak mi się kojarzy).. mówice, że będzie dobrze, jeśli spotka na swej drodze Antośki, Helenki czy Maryśki.. no.. nie wiem, jak można porównywać Mietkę z Heleną.. ? ja jestem na nie dla tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Mieczysława 08.08.06, 16:39 Imię samo w sobie ładne, ale jak taka dziewczyna np. nastolatka będzie sie przedstawiała? Mieczysława - zbyt oficjalne, Miecia - śmiesznie po prostu. Mietka - torche mi się z kiełbasą Metką kojarzy, szczerze mówiąc. Wg. mnie to imię pasuje do pani w średnim wieku, ale nikt nie rodzi sie od razu panią w średnim wieku. No i oczywiście z Aniołową Miećką a Alternatywy 4 mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Mieczysława 08.08.06, 17:27 budzik11 napisała: > Imię samo w sobie ładne, ale jak taka dziewczyna np. nastolatka będzie sie > przedstawiała? Mieczysława - zbyt oficjalne, Ja się w tym wieku przedstawiałam pełnym imieniem. Czemu więc Mieczysława miałaby się zdrobniale przedstawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mieczysława 15.08.06, 12:06 Zdrobnieniem może być np. Micia, po ścieśnieniu e. Nie wywołuje skojarzeń. Jestem prawie zawsze na tak, jeśli chodzi o odkurzanie zapoznanych imion, ale tu pewne wątpliwości wywołuje fakt błędnego zapisu tego imienia. Powinno ono brzmieć Miecisława (i analogicznie Miecisław). Rozumiem, że prawdopodobnie rodzice nadali to imię na czesć jakiejś Mieczysławy, którą bardzo chcieli uczcić (ew. jakiegoś Mieczysława), bo też mi się nie wpisuje w tę samą linię, co imiona pozostałego rodzeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś