ape_pol 04.08.06, 22:29 Ostatnio spotkałam się z takim imieniem. Zapewne jest ono bardzo mało popularne. Zaproponujcie proszę jakieś zdrobnienia bo ja wymyśliłam tylko Syrek i nie jest ono zbyt miłe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ibulka Re: Syriusz 05.08.06, 00:11 Oglądałaś trzecią część Harry'ego Pottera? (Więzień Azkabanu) Tam wujek Harry'ego to właśnie Syriusz, Syriusz Black zresztą. Imię bezdyskusyjnie kojarzy mi się właśnie z tym facetem i tym filmem. Nie podoba mi się. Zdrobnienie Syrek - fe. A Serek - proponowane przez męża - według mnie 'zarezerwowane' jest dla Sergiusza. Już bardziej podoba mi się Sergiusz, chociaż nie nazwałabym tak synka. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Syriusz 05.08.06, 17:21 Syriuszek, Syruś, albo po prostu Syriusz. Mnie się imię kojarzy z POtterem i z gwiazdami. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Syriusz 05.08.06, 22:32 ape_pol napisała: > Ostatnio spotkałam się z takim imieniem. Zapewne jest ono bardzo mało > popularne. Przez całe życie spotkałem się z nim w realu raz. Na Powązkach cywilnych spoczywa Syriusz Kadi (1980-1999). W tej chwili jeśli komukolwiek coś mówi, to - jak to już ktoś wspomniał - wyłącznie jako imię postaci literackiej występującej w bardzo popularnej książce, filmie tudzież. Postaci, która zresztą miała bardzo wredną matkę, ale to inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Syriusz 06.08.06, 14:41 Mnie się to imie baaaaaardzo podoba,choć niewątpliwie będzie kojarzone z HP.Zdrobienia?Szczegolnie lubię Siri. W Planecie Małp,syn Novy i Ulissesa właśnie nazywał się Syriusz! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Syriusz 15.08.06, 13:28 Rynio? Szyszko? Dosć daleko odbiegające od oryginału, ale czyż nie zdarza sie to przy zdrobnieniach? Byli dwaj święci Syriuszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Syriusz 15.08.06, 14:20 Mnie również przyszedł do głowy Syrek, i to automatycznie Obawiam się, że chłopiec o tym imieniu tak właśnie mógłby być zwany przez kolegów i wysiłek włożony w wymyślanie zdrobnień i tak poszedłby na marne. Sam Syriusz brzmi wytwornie i pięknie. Kojarzy mi się przede wszystkim z najjaśniejszą gwiazdą Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś