pinciapuncia 05.08.06, 20:32 Zakochałam się w tym imieniu.Ale w domu twierdzą,że to imie jest szczególnie brzydkim imieniem.Uważają ,że miesza się ono z ,,Oliwką dla dzieci'' i nie tylko.. A mnie się bardzo podoba.Tyle,że już zdrobnienie Oliwka troszke mniej.Ale Oliwia bardzo!! Nie wiem co robić.Ciekawa jestem waszych zdań na temat dziewczynek o tym imieniu.A jeszcze jedno! Jakie mogą być zdrobnienia do Oliwii?Dziękuje za każdą najmniejszą odpowiedż.pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Cała prawda o Oliwii? 05.08.06, 20:37 Witaj, niestety nie jestem zwolenniczką tego imienia. Po pierwsze jest ono baaaardzo popularne, po drugie właśnie zdrobnienie Oliwka jest na mój gust zbyt spożywczo-kosmetyczne. W liceum miałam koleżankę w klasie o tym imieniu, nota bene bardzo sympatyczną, ale nikt nigdy jej nie nazywał Oliwka - była Oliwią lub Olą. Jakie są dziewczynki o tym imieniu trudno powiedzieć - imię jest popularne więc trudno by każda jego nosicielka miała te same cechy. Jeśli rodzina tak wyraźnie protestuje, może zdecydujesz się na podobne imię Liwia. Co do zdrobnień Oliwii to proponuję Oliwusię, Olę, Oliwunię. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Cała prawda o Oliwii? 05.08.06, 22:41 pinciapuncia napisała: > Zakochałam się w tym imieniu.Ale w domu twierdzą,że to imie jest szczególnie > brzydkim imieniem. Uważają ,że miesza się ono z ,,Oliwką dla dzieci'' i nie > tylko.. Mnie kojarzy się primo - z Halą Olivia, secundo - z kolokwializmem oznaczającym osobnika z predylekcją do alkoholu, tertio (i najmocniej) z popularnym obecnie pismem plotkarskim. Któremu zresztą chyba to imię zawdzięcza swoją karierę. Ma też szansę stać się typowym imieniem sezonowym, a chyba nie chcesz, żeby w roku 2060 każdy słysząc o pani Oliwii bez pudła zgadywał, że jest ona w wieku trolejbusowym? Odpowiedz Link Zgłoś
isztar.6 Re: Cała prawda o Oliwii? 06.08.06, 11:44 Moja córka ma na imię Oliwia, mówimy do niej Oli Odpowiedz Link Zgłoś
isztar.6 Re: Cała prawda o Oliwii? 06.08.06, 11:46 i nie sądzę że jest to imię sezonowe, córka ma 10 lat a na drugie imię ma Abigail Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Cała prawda o Oliwii? 08.08.06, 23:35 Oliwia jest teraz oklepana do bólu. Poza tym dziwię sie dlaczego, imię niezbyt piękne a i zdrobnienia nieciekawe. Słyszałam jak kiedyś mówiono na Oliwię - "Oliwo!" okropność. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Cała prawda o Oliwii? 08.08.06, 23:52 Nie podoba mi się to imię. Ale to wybór Twój i Twojego męża. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: Cała prawda o Oliwii? 09.08.06, 10:31 a może z tego imienia odrzucicie O i zostanie sama Liwia ??? wtedy nie ma skojarzeń spożywczo-kosmetycznych rozważaliście Liwię ??? też ładne imię, chyba mniej popularne jak Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka2501 Re: Cała prawda o Oliwii? 09.08.06, 13:45 Moja córeczka ma na imię Liwia. Oliwia chociaż bardzo podobne podoba mi się duzo mniej niż Liwia no i ta popularność Oliwii. Liwek jest zdecydowanie mniej. A zdrobnienie: Liwka, Liwcia, Liwunia, Liweńka. Odpowiedz Link Zgłoś
liwia110682 Re: Cała prawda o Oliwii? 28.08.06, 13:41 a chciałam zapytac kiedy wypadają imieniny osób o tym imieniu??? Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Cała prawda o Oliwii? 09.08.06, 16:37 ALe kiedyś chyba było margaryna Liwia, więc skojarzenia spożywcze pozostają. Mnie się podobają obie wersje. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Cała prawda o Oliwii? 13.08.06, 16:40 Chcesz nadać córce jedno z najpopularniejszyc obecnie imion, taką Agnieszkę sprzed 20-30 lat. Na pewno taki był Twój zamiar? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Cała prawda o Oliwii? 13.08.06, 17:19 Imie dosc ladne, delikatnie - wymagajace, w czasach jego duzej popularnosci przytlacza.Nie wybralabym dla corki. Odpowiedz Link Zgłoś
anita.anita80 Re: Cała prawda o Oliwii? 13.08.06, 21:31 za bardzo popularne (w sumie ładne)nie nadała bym popularnego imienia Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Cała prawda o Oliwii? 13.08.06, 21:42 Brzmieniowo Oliwka bardzo mi się podoba. Jednak ta popularność jest przytłaczajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: Cała prawda o Oliwii? 21.08.06, 10:45 He mi też się podoba -niestety w połączeniu z naszym nazwiskiem było by śmieszne Oliwia Zielonyhehe Za to mamy Maciejka-Sylwestra Dominikę- Krystynę Mikołaja-Andrzeja(Zielony Mikołaj bo wiosennyz 10.03 Odpowiedz Link Zgłoś
ajko Re: Cała prawda o Oliwii? 21.08.06, 17:13 Na moją kuzynkę mówią Oli lub Liv(prawie 40-letnia),ale to w anglojęzycznym kraju.Tutaj słyszałam głownie Oliwka lub Oliwcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_trzylatki Re: Cała prawda o Oliwii? 25.08.06, 13:05 Oliwia-ładnie,ale Oliwka juz mi się nie podoba.Jak wyżej-skojarzenia kosmetyczno-spożywcze.Na podwórku u nas jest chyba z 5 Oliwek.Słyszałam zdrobnienia: Olisia, Oliwcia, Oli,Olka,Olcia.A może Olimpia byłoby ładniej i mniej popularnie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marzenia341 Re: Cała prawda o Oliwii? 26.08.06, 12:38 Imię bardzo ładne,ale gdzie się człowiek nie ruszy tam Oliwia,Julia czy Wiktoria. Znajomi mają córeczkę Oliwię, mówią do niej Olka.Okropnie to brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Cała prawda o Oliwii? 26.08.06, 18:47 Oliwia- wraz ze wszystkimi zdrobnieniami- zdecydowanie mnie nie zachwyca... Natomiast nie mogę sobie odmówić przytoczenia tu przypadku jednej z moich znajomych, która rozważała to imię dla swojej córki. Po wielu, długich, rodzinych kłótniach (połączonych nawet z wyrzuceniem za okno kalendarza ) skończyło się na Oktawii Janinie, która już po urodzeniu została- ciekawszą, moim zdaniem- Olimpią Józefiną Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Do Gaudencji 26.08.06, 18:48 Zdaje się, że moja znajoma wykorzystała Twoje pomysły Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Do Gaudencji 26.08.06, 19:49 Ano Bo i imion na "O" raczej nie ma zbyt wiele Odpowiedz Link Zgłoś
eyka Re: Do Gaudencji 26.08.06, 21:36 dla mnie osobiscie Oliwia sie podoba a takze zdrobnienie Oliwka .-))) Odpowiedz Link Zgłoś
liwia110682 Re: Cała prawda o Oliwii? 28.08.06, 13:40 Nasza córeczka będzie miała na imię Liwia dlatego że wydaje mi się mniej znane i jakieś fajniejsze ale Oliwia też ładne Odpowiedz Link Zgłoś