judytak 12.08.06, 14:44 oficjalna statystyka z urzędu ewidencji ludności tylko imiona nadane jako pierwsze najpierw cała ludność, stan na koniec 2005 mężczyźni: 1. László (czyli Władysław) 2. István (czyli Stefan) 3. József (czyli Józef) 4. János (czyli Jan) 5. Zoltán (bez odpowiednika w innych językach) 6. Sándor (czyli Aleksander) 7. Ferenc (czyli Franciszek) 8. Gábor (czyli Gabriel) 9. Attila (bez odpowiednika w innych językach) 10. Péter (czyli Piotr) kobiety: 1. Mária (czyli Maria) 2. Erzsébet (czyli Elżbieta) 3. Ilona (to węgierska Helena) 4. Katalin (czyli Katarzyna) 5. Éva (czyli Ewa) 6. Anna (Anna, to Anna...) 7. Margit (czyli Małgorzata) 8. Zsuzsanna(czyli Zuzanna) 9. Julianna (to też tak samo) 10. Judit (czyli Judyta) a teraz tylko dzieci, urodzone w roku 2005 chłopcy: 1. Bence (stara węgierska forma Benedykta) 2. Máté (czyli Mateusz) 3. Levente (bez odpowiednika w innych językach) 4. Dániel (czyli Daniel) 5. Dávid (czyli Dawid) 6. Ádám (czyli Adam) 7. Balázs (czyli Błażej) 8. Tamás (czyli Tomasz) 9. Márk (czyli Marek) 10. Péter (czyli Piotr) dziewczynki: 1. Anna (Anna, to Anna...) 2. Réka (bez odpowiednika w innych językach) 3. Viktória (czyli Wiktoria) 4. Zsófia (czyli Zofia) 5. Dorina (forma Doroty, używana dawniej przez Szwabów naddunajskich) 6. Boglárka (bez odpowiednika w innych językach) 7. Petra (to będzie tak samo) 8. Eszter (czyli Estera) 9. Vivien (to taka Nikola...) 10. Laura (to też tak samo) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuszkaw Re: statystyka węgierska 12.08.06, 15:37 Ciekawe zestawienie, w sumie brakuje tylko Pala w czołówce. Vivien to przecież Bibiana, natomiast jedyna węgierka o imieniu Vivien jaką znam ma teraz 10 lat. Ciekawe czy wtedy zaczynała się na nie moda, czy jej rodzice byli tacy odważni? M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: statystyka węgierska 12.08.06, 20:54 B. ciekawa statystyka, wielkie dzięki! Czy mogłabyś podać źródło, tak pytam z czystej ciekawości? Czy węgierski odpowiednik GUS-u publikuje to na stronach internetowych? Spotkałam się z przypisaniem Zoltanowi jako odpowiednika imienia Sałtan, czy to prawda że Sałtan właśnie jest odpowiednikiem tego imienia? Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: statystyka węgierska 14.08.06, 06:11 statystyki są na stronie www.registrationshu.org, strona urzędu w rodzaju PESEL podaje 100 najczęstszych imion męskich i żeńskich, z liczbą nadań jako imię pierwsze i jako drugie, i 100 najczęstszych nazwisk imienia Sałtan nigdy nie słyszałam, ale pewnie się zgadza Zoltán, to imie pochodzenia tureckiego, oznacza pewną rangę, godność, źródło to samo, co "sułtana" pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: statystyka węgierska 15.08.06, 22:39 Wielkie dzięki Judyto! Bardzo ciekawa statystyka! Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: statystyka węgierska 18.08.06, 08:30 nie ma za co :o) dla mnie też ciekawe pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: statystyka węgierska 18.08.06, 10:20 judytak napisała: > nie ma za co :o) > dla mnie też ciekawe > Judyto a podzielisz się Twoimi wnioskami? Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: statystyka węgierska 18.08.06, 11:48 że na listach "ogólnych" i "świeżych" powtarza się jedynie Péter i Anna stosunkowo duża popularność imion starowęgierskich, albo uważanych za takie, u mężczyzn jako trwałe, u kobiet jako nowe znawisko (Zoltán, Attila / Bence, Levente, nic / Réka, Boglárka) udział imion starotestamentowych, historycznie typowo protestanckich mniej- więcej odpowiadający udziałowi procentowemu protestantów w ludności; dziwi mnie brak takich imion na "wielopokoleniowej" liście u mężczyzn (nic / Dániel, Dávid, Ádám, Zsuzsanna, Judit, Eszter) z dalszych miejsc jeszcze dość duża popularność włoskich form imion, na co sama bym nie wpadła (Márió, Renátó) no i jeszcze, że imiona moich osobistych dzieci (wszystkich) nie występują w pierwszej dziesiątce, ale w pierwszej setce tak ;o) pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś