gaudencja 17.08.06, 20:48 Wątki na temat tego imienia już były, ale dawno (jeszcze: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=12051488&v=2&s=0 i ten z heroicznego okresu krzysiohiacusiowegoa ), a ja chciałam Was zapytać, jak Wam się podoba to imię? Muszę powiedzieć, że od dłuższego czasu b. za mną chodzi, i to w pozytywnym sensie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-sjf Re: Pankracy 17.08.06, 21:12 Uwielbiam imiona ,w których wyczuwa się Grecję ,znaczenie ma "mocne" i końcówkę -acy . Co w sumie daje : "bardzo mi się podoba" )) Odpowiedz Link Zgłoś
idaaa Re: Pankracy 17.08.06, 21:17 Odbieram je bardzo pozytywnie, przy czym nie bez znaczenia jest tu skojarzenie z pewnym, przemiłym psem Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Pankracy 17.08.06, 21:57 Lubię imiona kończące się na -y. Akurat to kojarzy mi się wciąż z psem Odpowiedz Link Zgłoś
lirael Re: Pankracy 18.08.06, 07:28 Mój odbiór tego imienia całkowicie zdominował pies pana Zygmunta, zaprzyjaźniony z babcią-sąsiadką Po uciszeniu tych skojarzeń stwierdzam, że imię brzmi ciekawie. Pierwiastek grecki jest w nim rzeczywiście mocny. Serdeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Pankracy 18.08.06, 08:44 Bardzo ładnie. Aż szkoda, że tak nazwano psa w tamtym pamiętnym programie, może ludziom przynajmniej nie kojarzyłoby się w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pankracy 18.08.06, 17:47 Przypuszczam, że bajki przyczyniły sie do popularyzacji wielu imion w Polsce. Pankracy jest przynajmniej dzięki programowi imieniem b. znanym, to znaczy, że ma szansę Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Pankracy 18.08.06, 09:24 Mnie się podoba( również lubie imiona z końcówka y), a jeszcze bardziej lubię Bonifacego Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Pankracy 18.08.06, 14:11 Całe dzieciństwo myślałam, że istnieje tylko imię Kracy. Pan Kracy. I nadal nie mogę się pozbyć tego sojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka skojarzenia 18.08.06, 18:54 a propos pana Kracego i pomyłek. Kiedyś był wątek na forum humorum o przekręcaniu piosenek itp. Ktoś śpiewał "tę pszczółke którą Zosią Mają" - tylko za chiny nie mógł zrozumieć czemu drugie imię jest Zosia a w bajce nie pada M. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: skojarzenia 19.08.06, 11:52 Mam wujka Pankracego, mówimy do niego "wuja Kracek" Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: skojarzenia 19.08.06, 12:17 a mi się to imię kompletnie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Pankracy 16.01.07, 17:11 Mój ulubiony pluszak z dzieciństwa miał na imię Pankracy! Podoba mi się to imię Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Pankracy 06.11.14, 11:57 Wczoraj przypadkiem usłyszałam fragment rozmowy telefonicznej, ktoś mówił "rozmawiałem dziś z panem Pankracym...". Zdziwiłam się, że to imię rzeczywiście ktoś nosi, wszystkim się zawsze tylko z psem Pankracym kojarzy. Ale w sumie bardzo fajne imię, miło że funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
liliowewzgorze Re: Pankracy 06.11.14, 13:10 zupełnie do mnie nie przemawia... pan kracy ... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pankracy 06.11.14, 14:10 Oj, nie. Dla mnie to imię z grupy hardcore'owych, jak Polikarp czy, bo ja wiem, Onufry, chociaż bardziej rozpoznawalne niż te dwa wymienione - ale tylko dlatego że chyba każdy zna psa Pankracego I to jest zresztą jedyne moje skojarzenie z tym imieniem. Swojego dziecka bym tak nie nazwała, a u kogoś... no cóż, na pewno doceniłabym odwagę rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pankracy 06.11.14, 14:50 Kojarzy mi się z książką "Jacek, Wacek i Pankracek", dzięki której wygrałam w podstawówce konkurs pięknego czytania Poza tym to dla mnie takie "zabawne' imię (razem z np. Barnabą czy Bonifacym) - mogłabym tak nazwać psa czy pluszaka, ale syna to nie. Choć im dłużej o nim myślę, tym bardziej dostrzegam w nim coś fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-beth Re: Pankracy 07.11.14, 11:24 Dla mnie Barnaba to jak najbardziej imię do nadania, podobnie jak Baltazar. Niestety odpadają ze względu na nazwisko. Za to Bonifacy raczej dla kotka, na Pankracego też bym się nie zdecydowała, ale u kogoś mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Pankracy 07.11.14, 11:07 Mnie nie urzeka i bardzo kojarzy mi się z psem Pankracym. Jak byłam dzieckiem, to myślałam, że ten pies wabi się Kracy, a Pan to jego pan. Odpowiedz Link Zgłoś