eluch_a Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 14:14 Kot mojej babci - Radek, ale nie od Radosława, tylko od Radara. Kot sąsiadów - Stefan. Mój kot - Rysiek (już nie żyje). Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 14:15 A, i psica Tola oraz pies Bruno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.07, 18:29 Ludzie opanujcie się.Troche to razi,przynajmniej mnie,jak słysze, ze ktoś nazywa psa imieniem ludzkim.Rozumiem jeszcze jak jest to np.Borys, Sonia, czy jak nazwie sie tak kota, świnke czy papuge.Ale naprawde nie jest miło usłyszeć jak ktos woła "....do nogi".Pisze ten post,bo sama nosze imie,o które kiedyś (jak byłam kilkuletnia dziewczynką)miałam pretensje do rodziców, bo w moim otoczeniu spotkałam dwa psy, które nosiły to imię.A starsi o kilka lat chłopcy naśmiewali sie ze mnie i wołali do mnie "..... do nogi", albo gwizdali jak do psa.Teraz oczywiscie, będąc dorosłą kobietą nie zamieniłabym mojego imienia na żadne inne.Spotykam się z komplementami typu "na poczatek musze pani powiedzieć, że ma pani bardzo ładne imię"-to miłe.Kilka lat temu dowiedziłam , sie jednak, że pewna pani ma psa o tym imieniu. I co zrobiłam?-zapytałam ja, czy miło byłoby jej, albo jej dziecku, gdybym ja dała swojemu pdsu na imie Dawid (tak miał na imie syn tej pani).Nie wiedziła o co mi chodzi i odpowiedziła, ze jak można dac psu imie ludzkie.Wiec ja jej na to-a jak ma na imie pani suczka? No i była lekka wymiana zdan miedzy nami.Wytłumaczyłam jej, że teraz, będąc dorosła, mnie to nie razi. Ale reakcja tej pani na moje pytanie mówi sama za siebie. Bo jak jest sie dzieckiem i słyszy sie docinki ze strony innych,to nie jest miło. I żeby nie było, że nie lubie zwierząt-mam dwa pieski,a raczej pieska i suczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 18:43 Gość portalu: daga napisał(a): > Ludzie opanujcie się.Troche to razi,przynajmniej mnie,jak słysze, ze ktoś > nazywa psa imieniem ludzkim.Rozumiem jeszcze jak jest to np.Borys, Sonia, czy > jak nazwie sie tak kota, świnke czy papuge Borys to też imię ludzkie, mój przyjaciel ma tak na imię, a i Sonia też jest imieniem ludzkim [znam jedną dorosłą kobietę i jedną małą dziewczynkę o tym imieniu], więc jak to ? Można, ale wybiórczo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 20:45 W domu moich rodziców zawsze były jakieś koty. Niektóre z nich nosiły ludzkie imiona: - Szarka (po trosze od koloru, ale przede wszystkim na cześć znajomej Czeszki noszącej to imię); - Mieszko (a dokładniej: Mieszko Kotangens); - (rodzeństwo) Balbina i Bilbo (to ostatnie nie ludzkie, ale hobbicie); - Goran (kocur z powodu wyłupiastych oczu uderzająco podobny do Bregovicia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andromeda55 Re: papużki Maja i Lolek od Karola:) IP: *.tvgawex.pl 28.04.07, 20:52 To moje najukochańsze papużki faliste, wcześniej mialam jeszcze Kubusia Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 21:11 Mam świnkę morską - Irenkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mezatkaap Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 28.04.07, 23:28 Kotka Zuzanna, kocur Dudek Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 29.04.07, 12:18 przypomniał mi się jeszcze koń mojego dziadka - Hans M. Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa3 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 29.04.07, 13:44 Samuel, Tristan, Sylwek, Salma (koty). Reszta ma nieludzkie chociaz jak się okazalo nie do końca, bo fretka ma na imię Koko, a tak nazwała Kasia Figura swoją córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 22:01 Miałam psa Czarusia, kumpela ma psa Oskara ,a babcia miała kurę Zosie Odpowiedz Link Zgłoś
blue_ice1 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 01.05.07, 10:53 nasz piesek- uroczy chuligan - Wiesiek) przerosniety yorki)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.07, 13:45 A ja ostatnio zasłyszałam, jak dziewczyna wołała na swojego pieska - Kacper Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.chello.pl 20.09.07, 11:24 Moja przyjaciółka ma tłustą jamniczkę Melanię, brat suczkę - kundelka Zoję, szwagier yorka Zuzię. Na naszym osiedlu jest bardzo dużo zwierząt noszących ludzkie imiona, np. bokser Jadzia, sznaucer Filip, yorki Cezary i Maksymilian, kot - śmietnikowiec, rudy na maxa ale bardzo lubiany - Stefan, a sąsiad ma 3 wielkie papugi: Felę, Kazię i Ludę. Są jeszcze psy Kacper i Kuba. Czasem można się pośmiać, gdy dzieciaki drą się Jadzia! Jadziula do nogi! Generalnie, choć nie budzi to mojego oburzenia, wolałabym jednak by ,,ludzkie" imiona nadawać ludziom. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_22 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 14.09.07, 15:31 Mój pies miał na imię Benio (Benek, Benuś, Ben, Bejamin, Beniosław itd) Odpowiedz Link Zgłoś
annya11 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 14.09.07, 17:51 Świnka morska - Guciu (zdrabniany czule w dzieciństwie do Małpodizla:]) Nimfa - Leon (na cześć pradziadka, łączyło ich podobne spojrzenie) Śliczny kundelek mojej babci- Bruno (to było cuuudo, dziś jedno z moich ulubionych imion) Moja jamniczka śp. - Ami (Amelka, Melania) Obecny Jamol - Toudy vel Tedor nazywany przez znajomych także Tadziem Reszta zwierzaków ma "nieludzkie" imiona, chyba że istnieje Pixulinda i Fumulunda (pochodne od Pixi i Fumi-kocice) oraz Ozon (Ozzy- retriever). Odpowiedz Link Zgłoś
suzan11 Re: Duncan- dalmatynczyk 21.09.07, 20:44 Ja mam psa,który nazywa się Axel nimfę-Rozalkę,kiedyś miałam chomika Bartka i Jessicę,a także myszkę Majkę Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 kotka mojego brata nazywa się 21.09.07, 23:11 Murmeln - myslicie,ze to ludzkie imię? ja nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 21.09.07, 23:13 Kiedyś chciałam sobie kupic teriera, miął się nazywac kapsel. Psa nie mam do dziś. Swoją drogą? ciekawe czy ktos wpadł na pomysł założenia forumo psach dla zwierzaków, mozna byłoby cość podkraśc dla ulubińca Odpowiedz Link Zgłoś
mrowka75 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 21.09.07, 23:14 Kązdy pie s mojego dziadka nazywał się Misiek -czyżby Michał? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.10.07, 11:16 Czekoladowy labrador Elvis, ale najczesciej mowimy na niego Muś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 11:16 A ja slyszalam jak Pani do pieska wołała _ KACPER Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpa Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.acn.waw.pl 25.10.07, 13:50 mój pierwszy pies na imię Filip; obecny-Gaudi /to akurat nazwisko )/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: 195.117.230.* 25.10.07, 13:57 Od roku mamy psa Edwarda. Poprzedni właściciel dał mu na imię Edi, ale postanowiliśmy spolszczyćI najczęściej mówimy do niego po prostu Edek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunday Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:51 Nasz piesek szczeniaczek 4-miesieczny yorkuś ma na imię Messi. Syn jest zapalonym znawcą piłki nożnej i fanem FC Barcelona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baśka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:57 nasza jamniczka szorstkowłosa ma na imię Tosia czyli Antonina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:58 Goldenka o swoiskim imieniu... Ziuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 14:04 swinki morskie Kundzia I Zosia, królik Wacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtas Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.171.49.148.crowley.pl 25.10.07, 14:11 Mój pies to - Ferdynand Wspaniały (jest identyczny jak ten z książki Kerna), w skrócie Ferdek <lol> fajnie to brzmi jak go wołam w lesie <rotfl> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wymyślacz imion Re: imiona nieludzki też niosą niebezpieczeństwo! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 14:21 Ja zawsze byłam przeciwniczką imion ludzkich dla zwierząt - nazwę kota Henio albo Konrad, a tu sąsiad albo jego ojciec nazywa się Henio, a wujek ma na imię Konrad... Tak więc kierując się chęcią nieobrażania kogoś nazwałam swojego kota - jak mi się wydawało - abstrakcyjnie, tzn. Śliwka. No i kiedyś przyszła do mnie nowa, sąsiadka przynieśc jakieś pismo z zarządu wspólnoty, wchodząc zauważyła naszego małego kotka i od razu zapytała, jak on ma na imię, więc ja nieuważnie rzuciłam, że Śliwka zagłębiając się jednocześnie w treść przyniesionego pisma. Pani jakoś zasztywniała, ale ja już zaczęłam ją pytać o to pismo, doszłam z czytaniem do końca, a tam podpis pod pismem "Teresa Śliwka". Jeszcze rzuciłam do mojego męża - ooo, patrz, tu ktoś się nazywa tak jak nasz kot!. A moja sąsiadka grobowym głosem odrzekła: To ja... No i teraz wiem, że wpadki nie da się uniknąć! Potem tylko sąsiadka pytała, dlaczego nazwaliśmy naszego kota Śliwka, więc jej wyjaśniliśmy, dodaliśmy, że fajnie się zdrabnia: Śliweczka, Śliwunia itd. No i teraz sąsiadka uwielbia Śliwkę i zawsze pyta, co słychać u Śliweczki... Ale mogło skończyć się niemiło. Odpowiedz Link Zgłoś
rondo77 Re: imiona nieludzki też niosą niebezpieczeństwo! 28.10.07, 15:47 U mnie w domu królowała teoria,że psy powinny nosić imiona krótkie i dżwięczne,łatwe do przywoływania,nieistotne czy ludzkie,jakiś Dżek ,czy Maks ale koty są stworzone do imion długich i wymyślnych.Kot nie przybiega na wołanie tylko kiedy chce.Stąd były Kalasanty,Eustachy,Rufin i Diesel. Koleżanki miały Smolarka,Makabrę i Horrora,chyba nie muszę pisać jakie miały futro! Odpowiedz Link Zgłoś
beata_wroc Re: imiona nieludzki też niosą niebezpieczeństwo! 30.10.07, 10:42 Koty Bolesław i Zenon, pies Apolonia (Pola) i Tina... Odpowiedz Link Zgłoś
inesitaa Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 25.10.07, 14:23 Nasza spanielka ma na imię India (tak jak w "Przeminęło z Wiatrem"), a jak coś zmajstruje to wołamy Indor )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Hild IP: *.e-zabrze.pl 25.10.07, 14:51 Miałem mieć kotkę Hildę, lecz po paru dniach w domu (i po "chrzcinach") okazała sie Hildem. Swego czasu mieszkały ze mną jeszcze koty Laura i Filon. Dziś mam jeszcze koty o "nieludzkich" imionach: Osiem, Cyferka i Gratis Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Hild IP: *.e-zabrze.pl 25.10.07, 14:57 PS. No,m dodam jeszcze moich przyjaciół: Jeden ma Helę, Klarę i Werę, Zaś drugi Helmuta. Z tymi imionami na "h" to tak żeśmy się dogadali w pewnym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prowincjuszka Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.man.olsztyn.pl 25.10.07, 14:54 mój pies ma na imię Sara i to imię nigdy mi sie nie kojarzyło po ludzku, do czasu aż poznałam pewna osobę o tym imieniu. Ale wymarzyłam sobie że kiedyś będę miała pięknego, kremowego Golden retrivera lub owczarka niemieckiego i wtedy ( nie bacząc na płeć) nazwę zwierzaka Burek lub Azor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evin Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 15:10 Moja suczka ma na imię Kasia. Kocham ją najbardziej na świecie. Od maleńkości strasznie ją rozpieszczałam i rozpuszczałam. Wychowywałam sama miłością. Jest bardzo towarzyska, zawsze uśmiechnięta, mimo dojrzałego wieku chętna do zabaw i psot. Czarny, długowłosy, nieduży diabełek, za którym w różnym tonie często słychać powtarzane słowo Kasiu, Kasiu... Odpowiedz Link Zgłoś
kleo_mini Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 18:30 trzy koty: Henryka - w ramach uczenia potomstwa wspinała się po firankach Kazimiera - zwariowana kota, poszła w długą. Matylda - dotrzymuje paktu o nieagresji, w zasadzie i jeden pies Brutus - nigdy się nie polubiliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: charlie_x Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.sol2.cable.ntl.com 26.10.07, 08:21 ..nasza kochana suczka dostala to samo imie - Sara,a to za sprawa corki.Natomiast wczesniej papuzka /on/ byla Guciem.pozdr...8) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.07, 14:43 papuga - tereska pies - dzidek kot - felek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: 193.239.61.* 25.10.07, 15:01 Moja najukochańsza psinka miała na imię Artina. Odpowiedz Link Zgłoś
danani Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 12:20 A mój piesek (york) ma na imię Iwan - przydomek "Groźny". Oczywiście wszyscy pokladają się ze śmiechu, jak to mówię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwiskirski Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.07, 15:06 Kiedyś były kolejno 3 czarne koty o imieniu Feliks (aż 3 bo marnie kończyły). Potem wilczyca Zuza (czasami Zuzanna), prawie wilk Bronek (zwany również Bronisławem), drugi prawie wilk Maks. Teraz jest husky Leon, zwany również Leosiem. To zupełnie jasne, że zwierzęta mogą mieć "ludzkie" imiona. Wszak u zwierząt imię nie bierze się znikąd lecz oddaje charakter lub cechy zwierzęcia. A ludzie jest ta tylko różnica, że jest na odwrót - imię rzutuje na charakter. Chyba Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków 26.10.07, 23:20 > drugi prawie wilk Maks. Teraz jest husky Leon U mnie podobnie; owczarki niemieckie: Maks i Leon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: *.warszawa.dialog.net.pl 25.10.07, 15:07 Patryk - psi geniusz i ogromnie sympatyczny facet (R.I.P) Malwinka - białorusinka, spanielka amerykańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Ludzkie imiona waszych zwierzaków IP: 84.38.160.* 25.10.07, 15:25 Pies Jamnik szorstkowłosy: 2 lata. Imię (i nazwisko?): Jan Mniorek Odpowiedz Link Zgłoś