hovawartka 19.08.06, 15:45 Nie potrafimy się dogadać co do imienia dziewczynki (pewnie nie my jedni), ale przyszło mi do głowy, że mąż jest matematykiem i może w tym kierunku iść? Istnieją takie imiona? Dla chłopców też mnie ciekawią. Naszą kotkę nazwaliśmy Sigma ale jakoś ludzkie imiona mi kompletnie nie przychodzą do glowy - pomóżcie Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: imiona matematyczne 19.08.06, 16:47 Ludolfina to określenie Liczby Pi, wymyślone przez matematyka o imieniu Ludolf. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona matematyczne 19.08.06, 17:15 A moje pierwsze skojarzenie to <a href="Święty Kwadrat Apologeta">Kwadrat</a>, ale to się słabo nadaje. Mam propozycję, żebyście sobie przejrzeli strony Wikipedii ( pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_na_liter%C4%99_A i dalej), a ja też poszukam imion matematycznych. Ludolf i Ludolfina to też ciekawy pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imiona matematyczne 19.08.06, 17:45 oki, dzieki za wyjaśnienie Ludolfiny, mąż pewnie by zrozumiał Poprzeglądam wikipedię za chwilę (aczkolwiek pewnie nie skojarzę za wiele z matematyką kiedy mam o niej bardzo blade pojęcie). To idę. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona matematyczne 19.08.06, 17:55 hovawartka napisała: Poprzeglądam > wikipedię za chwilę (aczkolwiek pewnie nie skojarzę za wiele z matematyką kiedy > > mam o niej bardzo blade pojęcie). To jest też niestety mój problem. Z matematyki byłam dobra, ale w 8 klasie, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: imiona matematyczne 19.08.06, 19:10 Tu znalazlam liste "slawnych matematykow", moze wpadnie Wam w oko jakies imie kobiece lub takie ktore mozna na kobiece przerobic? encyklopedia.interia.pl/katalog?kid=180 Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Paskal! 19.08.06, 23:49 Oczywiste imię matematyczne! Nie wiem, czy ma żeńską formę (Paskalina?). Może coś jeszcze wykombinuję, to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Paskal! 19.08.06, 23:51 Paschalis i Paschalina Paskal to po francusku, i zapisane fonetycznie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Paskal! 19.08.06, 23:51 pepperann napisała: > Oczywiste imię matematyczne! Nie wiem, czy ma żeńską formę (Paskalina?). > Paschalia! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Paskal! 20.08.06, 01:26 a może cos z greckiego alfabeutu?gamma ,delta ,fi ?,a tak poważnie to po co akurat imię "matemtyczne"? Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Pia 20.08.06, 10:21 Jeśli na cześć sławnego matematyka, to może Stefan? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pia 20.08.06, 12:50 albo Stefania? A czy mąż się wypowiedział o pomyśle imienia matematycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Septymia, Oktawia, Nonna 20.08.06, 13:06 ...i inne z tej serii (oraz ich żeńskie odpowiedniki). Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: imiona matematyczne 21.08.06, 19:49 Och, czy można nadać w Polsce imię Lilawati? Czy są jakieś zrejestrowane Lilawati? Dolmadakio, dziękuję, przypomniałaś mi ulubioną książkę z dzieciństwa i to magiczne imię, ktore mnie wtedy zachwycało, a o którym ostatnimi laty w ogóle zapomniałam! Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: imiona matematyczne 22.08.06, 13:34 pepperann napisała: > Och, czy można nadać w Polsce imię Lilawati? Czy są jakieś zrejestrowane Lilawa > ti? > > Dolmadakio, dziękuję, przypomniałaś mi ulubioną książkę z dzieciństwa i to > magiczne imię, ktore mnie wtedy zachwycało, a o którym ostatnimi laty w ogóle > zapomniałam! Rany!ulubioną???? ja musiałam ją "trawić" za karę)) jak przyniosłam nienajlepszą ocenkę z matematyki tato kazał rozwiązywać Lilawati..Brrr!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: imiona matematyczne 21.08.06, 17:43 Piatagoras, Arystoteles, a dziewczynka Eureka!!! A powaznie: tez bylabym za Stefanem/Stefania na czesc Banacha, ewentualnie imie po jakims innym slawnym matematyku... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona matematyczne 21.08.06, 17:56 Wobec tego dla dziewczynki Hipacja - na cześć tej pani: pl.wikipedia.org/wiki/Hypatia_z_Aleksandrii Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imiona matematyczne 22.08.06, 12:59 Dzięki za wszystkie podpowiedzi Mąż w ogóle nie wie o matematycznym pomyśle, chcialam go zaskoczyć Ale nie czuję jakoś tych imion... idę po raz tysięczny przejrzeć kalendarz. Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Milena? 22.08.06, 18:56 Nie skojarzyłam tego od tysiąca, ale muszę przyznac, że to typ numer jeden mojego męża właśnie. A ja jakoś nie chcę - chociaż nie jest brzydkie. M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona matematyczne 22.08.06, 18:45 hovawartka napisała: idę po raz tysięczny > przejrzeć kalendarz. Proponuję naprawdę Wikipedię, tam powinien być większy wybór, niż w kalendarzu. Np. imienia Nila w kalendarzu nie znajdziesz, a w Wikipedii tak Pozdrawiam serdecznie, g. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: imiona matematyczne 28.10.06, 12:09 Wracam do tego miejsca, żeby wam oznajmić, że nici z matematyki, wyszło kwiatowo Tak więc urodziła nam się Lilia Weronika. Uzasadnienie wyboru w wątku "jak nazywają tegoroczne mamy". Pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: imiona matematyczne 28.10.06, 12:58 Moje bardzo serdeczne gratulacje! Córeczki i jej pięknych imion ) Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: imiona matematyczne 28.10.06, 18:42 Prześliczny zestaw! Gratuluję córeczki! Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: imiona matematyczne 29.10.06, 10:40 Wielkie gratulacje!!! Imię jest o wiele ładniejsze niż wszystkie nasze matematyczne propozycje. A przy odrobinie wyobraźni Lilia Weronika ma też jakieś związki z Lilawati. Odpowiedz Link Zgłoś