08.09.06, 16:54
Bardzo mi się podoba to imię. Wydaje mi się że Lidia to taka rezolutna
dziewczynasmile Mało znalazłam na ten temat w internecie. Interesuje mnie także
numerologia imienia Lidia, jakby ktoś miał?smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Lidia 08.09.06, 18:40
      nasza_maggie napisała:

> Bardzo mi się podoba to imię. Wydaje mi się że Lidia to taka rezolutna
      > dziewczynasmile

Oj, na podstawie kontaktów ze znajomymi Lidiami powiedziałabym coś zupełnie
      odwrotnego...
    • corleinne Re: Lidia 08.09.06, 21:36
      Lidia jako pełne imię brzmi ładnie, dystyngowanie i elegancko. Ale niestety "Lidka" wywołuje u mnie bardzo niepozytywne ciarki, a raczej tego zdrobnienia nie dałoby się uniknąć.
      • abiela Re: Lidia 08.09.06, 21:37
        Mnie niezbyt się podoba, odnosze wrażenie, że były już wątki na temat tego
        imienia, proszę, zajrzyj do wyszukiwarki!
    • ariana1 Re: Lidia 08.09.06, 21:44
      Mnie się podoba. Moja strasza córeczka ma na drugie Lidia.
      • olianka Re: Lidia 08.09.06, 22:28
        Z brzmienia Lidia bardzo mi się podoba. To była jedna z opcji na imię dla mojej
        chrześniaczki. Ale urodził się chrześniaksmile
    • theodorka Re: Lidia 09.09.06, 09:02
      Ligia i Liwia lepsza

Lidia OK (tylko bez Lidki!!!)
      • gaudencja Re: Lidia 09.09.06, 12:10
        Mnie się wydaje, ze to bardzo pozbawione ikry imię, a kojarzy mi się z 50-
        60letnią urzędniczką o godnym wyglądzie wydającą dowody osobiste albo zajmującą
        się ewidencją czajników elektycznych w całym urzędzie (itp., itd.).
        • ariana1 Re: Lidia 10.09.06, 10:44
          ??????????? doprawdy takie masz skojarzenia??
          • gaudencja Re: Lidia 10.09.06, 12:57
            Zawsze takie.
            • gaudencja Re: Lidia 10.09.06, 13:01
              ...po prostu z takimi Lidiami spotykałam się najczęściej. Mam jeszcze daleką
              kuzynkę o tym imieniu, starszą ode mnie o kilka lat, która jest sympatyczna,
              ale nie jest w stanie wpłynąć na to skojarzenie, a takze znałam kiedyś jedną
              Lidię w jej wieku, bardzo rozmemłaną i bez celu w życiu. Młodszych Lidii nie
              znam, i to imię do dziecka mi zupelnie nie pasuje. Chyba, że po babci...
              • aka10 Re: Lidia 10.09.06, 19:57
                Mam rowniez kuzynke o tym imieniu,ale imienia bardzo nie lubie.Formy "Lidka"
                jeszcze bardziej.Pozdrawiam.
                Ps.Uwazam,ze zdecydowanie lepsza jest Ligia.
    • capribb Re: Lidia 10.09.06, 21:18
      Podoba mi sie, skojarzenia dobresmile
    • kaeira Re: Lidia 12.09.06, 19:29
      Lidia -bardzo ładne, Lidka fuj.

Kojarzy mi się z Lidią Korsakówną (aktorka, ur. w latach 30) i z Lidią
      Steinhaus-Kott, córką wybitnego matematyka Hugo Steinhausa i żoną Jana Kotta
      (ur. w latach 20).

Dla mnie ładne zdrobnienia to Lila, Lilka, Lija, Lida, Ida.

• gaudencja Re: Lidia 12.09.06, 22:18
        kaeira napisała:

> Dla mnie ładne zdrobnienia to Lila, Lilka, Lija,

Lija to dla mnie tylko Lea smile
    • Gość: oleee Re: Lidia IP: *.aster.pl 13.09.06, 09:57
      mnie sie bardzo podoba Lidia, Lidka, tylko Lidzia nie bardzo.
    • Gość: Mak Re: Lidia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 00:11
      mam nadzieję, że moja córka nie będzie nabzdyczoną urzędniczką wink
      ma nieco ponad rok, na imię Lidka, nazywamy ją Dunia

p.s. czasem marzę, żeby natura poskąpiła jej energii, której ma - niekiedy
      nieznośny - nadmiar
      narta
    • liliowewzgorze Re: Lidia 01.04.14, 17:40
      Każdy może mieć odmienne zdanie na temat imienia, zgadzam się z założycielką wątku, imię bardzo ładnie brzmiące, pełne wdzięku, na szczęście bądź nieszczęście nie znam żadnej Lidii więc nie mam złych skojarzen i mogę świerzym okiem ocenić to imię, bardzo podoba mi się również jego zdrobnienie a raczej spieszczenie Lidyjka, uwazam że imię pasuje do dziewczyny/kobiety w kazdym wieku, jestem bardzo pozytrwnie do niego nastawiona i chetnie nazwałabym tak córkę.
      • makuffka Re: Lidia 01.04.14, 18:53
        A u mnie na osiedlu jest mała Lidia, 4-letnia chyba. Nie podoba mi się zdrobnienie Lidka lub Lidzia, ale fajnie brzmi u tego dziecka, choć trochę się zlewa z Liwią (również jest na podwórku).
        Miałam też kiedyś koleżankę na studiach, roczniki 80te, o tym imieniu. Wszystko to sprawia, że nie odbieram go jako pokoleniowego i jako bardzo rzadkiego, zadziwiłam się opiniami w tym wątku.
        Sama bym jednak nie nadała.
        • gaudencja Re: Lidia 01.04.14, 19:24
          Od tego czasu zmieniło się tyle, że mam małą Lidię w rodzinie. Nadal nie podoba mi się to imię oraz kojarzy się, jak się kojarzyło.
          • dolcevita007 Re: Lidia 01.04.14, 19:56
            Nie znam i nie znalam doroslej Lidii. Znam jedna swiezo narodzona i druga ok 3-letnia.
            Nie dalabym tak na imie corce,bo jest juz w otoczeniu, ale uwazam ze jest bardzo ciekawe , ma ladne brzmienie, uniwersalne pod kazdym wzgledem.
            Skojarzenie filmowo-literackie. Jedna z "Dumy i uprzedzenia", a druga z "Czterej pancernych".
    • dalenia Re: Lidia 01.04.14, 21:28
      Znam 2 Lidie i obie są mało ciekawe, ale córkę nadal mogłabym tak nazwać. Bo imię bardzo mi się podoba - w każdej formie. I Lidia, i Lidzia, i Lidka, Lideczka, Lidunia, Lidyjka ... Ale wolę mimo wszystko Ligię wink
    • rurek00 Re: Lidia 03.04.14, 10:42
      Imię nie podoba mi się brzmieniowo, a Lidka to już kompletny dramat. Niestety mam również złe skojarzenia z osobą o tym imieniu. Kobieta bluszcz, manipulantka grająca na emocjach - na szczęście nie mam już z nią nic wspólnego wink
      • kasiak37 Re: Lidia 08.04.14, 20:17
        bardzo lubie to imie i dobrze mi sie kojarzy.
    • agjato Re: Lidia 09.04.14, 10:36
      Podoba mi się to imię. Mam koleżankę Lidkę, chodziłyśmy do tej samej podstawówki. Obecnie nasi synowie przyjaźnią się.
    • na_pustyni Re: Lidia 10.04.14, 18:21
      moje ulubione imię dla dziewczynki, żałuję, że nie nazwałam tak córki
      • florianne Re: Lidia 12.04.14, 15:21
        Podoba mi się umiarkowanie,jedynie Lidzi nie trawię.Niemniej wolę podobną Ligię.
    • vi0let Re: Lidia 06.08.14, 12:46
      Znam Lidię rusycystkę ok. 60-tki, dusza człowiek, oprócz tego tak miała na imię dawna dziewczyna mojego wujka, z dzieciństwa została mi po niej figurka zajączka i miłe wspomnienie. wink
      Podoba mi się to imię, lecz jest zarezerwowane dla córki przez moją przyjaciółkę.
    • lily-beth Re: Lidia 06.08.14, 13:38
      Bardzo mi się podoba Lidia, znałam jedną bardzo ładną i mądrą, więc mi się bdb kojarzy, ale niestety tylko w pełnej formie, Lidka już mi się nie podoba (moja siostra miała taką koleżankę, a ja miałam wtedy kilka lat i myślałam, ze to 'Litka', co mi nasuwało skojarzenie 'jelitka', i tak mi się to głupio utrwaliło).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.