annajustyna 15.09.06, 10:19 W telenowelach latynoskich zawsze mnie zastanawiala obecnosc tego imienia. W koncu oznacza on wyznawce Baala, czyli w kulturze chrzescijanskiej to troche tak, jakby nazwac dziecko Belzebub... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blaszany_dzwoneczek Re: Hannibal/Annibal 15.09.06, 10:24 Skojarzenia są średni zachęcające: historyczny Hannibal i Hannibal Lecter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juleczka4 Re: Hannibal/Annibal IP: *.zicom.pl 15.09.06, 10:25 Odrazu przed oczami staje mi "Milczenie owiec" i "Hannibal" obydwa świetne filmy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Hannibal/Annibal 15.09.06, 18:43 Kojarzy mi się bardzo z historycznym Hannibalem. IMO b. egzotyczne, jak na polskie warunki, własnie ze względu na skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Hannibal/Annibal 16.09.06, 16:44 annajustyna napisała: > W telenowelach latynoskich zawsze mnie zastanawiala obecnosc tego imienia. W > koncu oznacza on wyznawce Baala, czyli w kulturze chrzescijanskiej to troche > tak, jakby nazwac dziecko Belzebub... Co jest piękną ilustracją ogólnie znanego zjawiska, że primo - imiona zaczynają żyć własnym życiem, secundo - są rodzice (i prawdopodobnie jest to zdecydowana większość), którzy przy wyborze imion dla dzieci imiona nie kierują się ich etymologią, której najczęściej w ogóle nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś