Gość: martka_k IP: *.aster.pl 23.09.06, 21:26 znalazlam watek na ten temat, zarchiwizowany, wiec sie nie da dopisac, pozwalam sobie zalozycnowy. Zinspirowana przez kolezanke, nawiasem mowiac mam Gai, ktra uparla si edrugiej corce dac na imie Ava/Awa... Co o tym myslicie? Bo dla mnie ciezkostrawne-jakby ktoer na sile chcial uorginalnc ewe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Awa/Ava 23.09.06, 21:48 Dla mnie też ciężkostrawne, kojarzy mi się z angielskim "hau, hau" (choć w tej chwili nie mogę sobie pzypomnieć, jak dokładnie to "hau, hau" wygląda) i trudno je dopasować do wielu nazwisk. Ale ogólnie jestem za w ramach popierania różnorodności. Behindthename utzymuje, ze oprócz wariantu Ewy moze to być imię perskie, oznaczające "dźwięk" lub "wodę" - hmmm. Zaś francuski serwis "Wszystkie imiona" twierdzi, że jest to b. stary wariant (deformacja fonetyczna) Ewy, rozpowszechniony (?) już w VIII wieku. Była w każdym razie taka święta. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Awa/Ava 23.09.06, 21:48 Prawidłowy link do tego serwisu to oczywiście www.tous-les-prenoms.com/prenoms/filles/ava.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: Awa/Ava IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 24.09.06, 21:59 Ava jest 9 na amerykanskiej liscie popularnosci w 2005, prawdopodobnie za sprawa Reese Witherspoon, ktorej corka ma tak na imie (po babce meza). A to link do amerykanskich statystyk www.ssa.gov/OACT/babynames Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynta Re: Awa/Ava IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 24.09.06, 22:01 Do Gai chyba lepsza Alma.. Odpowiedz Link Zgłoś