luna333 10.11.06, 11:43 a co to za wynalazek? wczoraj oglądałam bzdury przedwyborcze a tam kandydatka Bożenna jakaśtam hmm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pipi43 Re: Albo Marzenna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 12:57 Siostra mojego znajomego nosi imię Bożenna - podobno miała być Bożeną, alu urzędnik coś poknocił i tak już zostało. A tak a propos twórczego wkładu urzędników w "kształtowanie się imiennictwa na ziemiach polskich" - co powiecie na imię KRZesław (autentyk)? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Krzesław ok 10.11.06, 13:03 Krzesław to jak najporządniejsze imię, notowane w średniowieczu - właściwie wersja skrócona imienia Krzesisław. Urzędnik wykazał się duuzą wiedzą. A napisał tak zamiast czego, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
pipi43 Re: Krzesław ok 11.11.06, 17:56 Krzesław miał być Czesławem Podejrzewam, że ojciec noworodka nieco niewyraźnie wyraził wolę nazwania dziecka Czesławem i wyszedł Krzesław. Omawiany "przypadek" liczy sobie lat ok.60. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bożenna??? 10.11.06, 12:53 Bożenn jest całkiem dużo w Polsce, o ile pamiętam coś około 15 tysiecy. A oto, co ma do powiedzenia na ten temat Rada Języka Polskiego: rjp.pl/?mod=oip&type=imiona&id=18&letter=B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manarai Re: Bożenna??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 15:01 A ja znam Iwonnę. Bardzo zresztą przywiązaną do tej pisowni... Odpowiedz Link Zgłoś
reirei Re: Bożenna??? 11.11.06, 13:12 Mam ciocie Bozenne. a z innych wynalazkow z podwojnymi literami to znalam Anettę. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Bożenna??? 11.11.06, 13:14 To akurat zaden wynalazek, po prostu "mniejsze spolszczenie" niz Aneta. W koncu w woryginale to Annette (czyli Anusia)... Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Bożenna??? 11.11.06, 17:06 dla mnie i tak brzmi to dziwacznie jakby rejestrujący miał nerwicę i mu się dwa razy cośtam kliknęło na "klawiaturce od maszynki" do pisania Odpowiedz Link Zgłoś