mirabilandia 27.11.06, 13:37 To moje imie z bierzmowania (1999rok). Kiedy inni wybierali sobie Agnieszka, Maria, Katarzyna, ja wybralam bardzo oryginalną świetą Ite. Co sadzicie o tym imieniu? Podoba Wam sie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
theodorka Re: Ita 27.11.06, 13:51 Ita, to inaczej Ida, czyli patronka pasterzy. Ja się zastanawiam, co wybrać, ale mam jeszcze trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabilandia Re: Ita 27.11.06, 14:22 Pierwsze slysze zeby Ita to to samo imie co Ida. Ja mysle, ze jednak sie mylisz, ale pewna nie jestem. Moja patronka to ta swieta Ita: pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_Ita_Irlandzka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ita 27.11.06, 17:15 Ita jest Idą, albo zdrobnieniem od Judyty. Święte Ity są znane też jako święte Idy i odwrotnie (nie tylko w Polsce), zobacz sama: www.santiebeati.it/dettaglio/37900 www.santiebeati.it/dettaglio/91036 Tak naprawdę te krótkie imiona są dość tajemnicze i nie wiadomo, skąd sie wzięła Ita oraz czy to odpowiednik Idy, czy jakieś inne imię pomylone z Idą. Np. tu już św. Ita nie występuje z Idą zamiennie, ale ma za to kilka innych niejasnych wariantów imienia: www.catholic-forum.com/Saints/sainti0e.htm - ale ta Ida - Iduberga - jest znana również jako Itta. Odpowiedz Link Zgłoś
dc22 Re: Ita 29.11.06, 09:42 Na moja mame przyjaciele mowia Ita. Ale jako zdrobnienie Od LITOSŁAWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Ita IP: *.chello.pl 29.11.06, 20:36 Zdecydowanie wolę imię Ida lub Iga. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Ita 03.11.21, 23:14 Matka Hanki Sawickiej miała na drugie imię Ita (Maria Ita po mężu Szapiro). Rzeczywiście tajemnicze imię, ale trudno uwierzyć, że w tym przypadku to po celtyckiej świętej. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Ita 24.10.22, 23:15 Nie podoba mi się; kojarzy mi się z wyrażeniem: "i ta, i tamta". Odpowiedz Link Zgłoś