scarbonka 29.11.06, 15:29 Jakie drugie imię dopasowalibyście do Róży? Nazwisko jest długie (11 liter, 4 sylaby), kończy sie na -ska. Moje typy to: Róża Helena Róża Cecylia Róża Marianna Pytanie na razie jest czysto teoretyczne, ale gdybym miała miec druga córke to Róża jest faworytką. Pierwsza córeczka ma na imie Aniela Zofia. A może macie jeszcze inne propozycje dla rodzeństwa Anieli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ape_pol Re: drugie imię Róży 29.11.06, 17:00 jeśli ja kiedyś będę miał córeczke to prawdopodobnie będzie Różą Anną, Różą Marianną lub Różą Danutą Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: drugie imię Róży 29.11.06, 17:39 Wszystkie trzy zestawy podobają mi się. Dodam jeszcze Różę Dorotę! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię Róży 29.11.06, 17:58 Najbardziej podoba mi się Róża Cecylia, a mogę zaproponować jeszcze Różę Ignację, Rożę Józefinę, Różę Franciszkę, Różę Władysławę Pozdrawiam! g. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: drugie imię Róży 29.11.06, 18:55 Najpiękniejsza jest chyba Róża Cecylia! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: drugie imię Róży 29.11.06, 21:09 Róża Florentyna Róża Marcjanna Róża Maria Róża Krystyna Róża Anastazja Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: drugie imię Róży 30.11.06, 11:56 Róża Dorota - podoba mi się, ale wolałabym bardziej dźwięczne imię Róża Ignacja - ładnie, sama Ignacja tez jest super Róża Józefina - bardzo stylowo (obawiam się, że nie przejdzie u męża) Róża Franciszka - podoba mi się, ale razcej sie nie zdecyduję Róża Władysława - odpada, znałam trzy Władzie i z wszystkimi okropne skojarzenia, a może Stanisława? Róża Florentyna - ślicznie, kwiatowo Róża Marcjanna - jakoś wole Mariannę Róża Maria - j.w. Róza Krystyna - ładnie, ale to imie mojej teściowej a nie chce honorowac tylko jednej babci Róża Anastazja - imie Anastazja średnio mi sie podoba Jeśli chodzi o brzmienie to podoba mi sie Róża Cecylia, ale Cecylia znaczy slepa Takie piękne imię i takie okropne znaczenie. A może macie jakieś propozycję dla ewentualnego synka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: drugie imię Róży IP: *.chello.pl 30.11.06, 17:35 Róża Wiktoria lub Róża Maria też są ładne Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię Róży 30.11.06, 20:54 scarbonka napisała: > Róża Władysława - odpada, znałam trzy Władzie i z wszystkimi okropne > skojarzenia, a może Stanisława? Czemu nie? Róża Stanisława bardzo ładnie brzmi. Cecylia pochodzi od nazwy rodowej (nazwiska) Cecyliuszów; dopiero ono pochodzi od nazwy miejscowej Caeculo, a z kolei owa nazwa miejscowa prawdopodobnie powstała od wyrazu pospolitego "caecus", czyli "ślepy". Nie jest to więc znaczenie imienia Cecylia, a punkt wyjścia procesu, który doprowadził do powstania imienia Cecylia. Dla chłopca do Anielki pasuje mi Gustaw, Ludwik, Kazio, Bolek, Ignaś, Makary, Feliks, Lech. Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: drugie imię Róży 30.11.06, 18:07 Skoro Cecylia znaczy dla Ciebie "ślepa", to może: Róża Tarsylia bądź Róża Hersylia? Śliczne imiona, bardzo oryginalne, dźwięczne, niedawno na forum zachwycaliśmy się obydwoma . Co Ty na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scarbonka Re: drugie imię Róży IP: *.chello.pl 30.11.06, 19:33 theodorka napisała: > Skoro Cecylia znaczy dla Ciebie "ślepa" A może znaczyc dla mnie co innego? To chyba niezależne ode mnie. Róża Hersylia mi sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
emily_70 Klara 01.12.06, 14:21 Z Anielą (skądinąd śliczne imię) od razu kojarzy mi się Klara (oczywiście "Śluby panieńskie"). Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Klara 01.12.06, 17:50 Klara bardzo mi sie podoba, ale trochę za bardzo "do pary" z Anielą. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: drugie imię Róży 01.12.06, 17:49 Dzięki za wyjaśnienie To troche zmienia postać rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: drugie imię Róży 01.12.06, 18:40 Mam bardzo podobny gust Mnie najbardziej posoba sie Róża Marianna Róża Józefina Róża Ignacja Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: drugie imię Róży 01.12.06, 19:46 Mnie samej bardzo podoba się Róża. A proponowane przez Ciebie drugie imiona też mi się bardzo podobają i pasują do Anieli Zofii. Ale ja chyba bym wybrała Róża Cecylia. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: drugie imię Róży 04.12.06, 08:39 Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Widzę, że większości z Was najbardziej podoba sie Róża Cecylia. Ja też w przyszłości będę starała się przeforsowac tę wersję. Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia w kwestii znaczenia Cecylii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: drugie imię Róży 04.12.06, 19:47 Cała przyjemność po mojej stronie Wiele imion łacińskich, którym przypisuje się pochodzenie od wyrazów pospolitych (np. Kryspin) ma właśnie tego typu etymologię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś