Gość: Iliana IP: *.cust.tele2.de 21.12.06, 23:45 Mozliwe jest nadanie tego imienia w Polsce? Co o nim myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniadm Re: Dante? 22.12.06, 10:47 Czy jest możliwe, nie wiem. Ja bym sie na nie nie zdecydowała - zbyt sie kojarzy z bardzo konkretna postacią. Mogłabym się nawet założyć, że niektórzy uważają to za nazwisko, nie za imię. To trochę jakby nazwać dziecko "Szekspir". Dante jest skrótem od Durante. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Dante? 22.12.06, 11:33 > za imię. To trochę jakby nazwać dziecko "Szekspir". jednak nie t samo, bo Szekspir ie jest żadnym skróceniem imienia, tylko spolszczeniem nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Dante? 22.12.06, 12:12 Technicznie rzecz biorąc tak, ale w odbiorze chyba na jedno by wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Dante? 22.12.06, 17:03 Z całą pewnością możliwe jest nadanie tego imienia w Polsce, tym bardziej, że można się powołać na "Słownik imion" Ossolineum, w którym - nawet - Dante wystepuje jako polski odpowiednik Duranda / Duranta, którego jest formą skróconą. Mnie by się pomysł nadania takiego imienia podobał, pod warunkiem że imię jest świetnie dopasowane do nazwiska (które optymalnie powinno kończyć sie na -ski, - cki, dzki, żeby brzmiało bardziej jednoznacznie płciowo). Pochwal się koniecznie, jeśli się zdecydujesz na Dantego! Pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś