Gość: Natasza IP: *.chello.pl 28.12.06, 09:44 Myślicie,że imię dla dziewczynki Lolita jest krzywdzące?(Pytam z ciekawości,bo ja sama bym takiego imienia nie nadała) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
troubleska Re: Imię Lolita 28.12.06, 10:39 Lolita > Lola > Dolores Dolores to imié hiszpanskie; Lolita jest zdrobnieniem, i to duzym. Ciezko znalezc jakis przyklad, ale powiedzmy jest to taki poziom zdrobnienia jak Kasienka od Katarzyny. Mnie sie to nie podoba. Czy jest krzywdzace? Nie wiem, ale kojarzy sie jednoznacznie z Nabokovem i nieletnia uwodzicielka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olga Re: Imię Lolita IP: *.chello.pl 28.12.06, 11:02 Owszem Lolita to skrót od Dolores,ale oczywiście istnieje jako samo odzielne. Faktycznie kojarzy się z książkową Lolitą.. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imię Lolita 28.12.06, 13:11 Uważam, że jest to jedno z nielicznych krzywdzących imion. To tak, jakby nazwać córkę Nimfetka. Lepsze już jest imię Nimfa (autetyk, istnieje, była święta Nimfa). Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Imię Lolita 28.12.06, 17:02 Lolita i Alfons - chyba dużo wody w Wiśle upłynie, zanim staną się na powrót imionami, a nie pejoratywnymi określeniami. Odpowiedz Link Zgłoś