papetka1 14.02.07, 14:09 Wpadł mi ostatnio w ręce ciekawy spis imion (pochodzi z indeksu staropolskiej książki). Co o nich myślicie?? Abella Achab Aldreda Babierad Bączko Broluba Całomierz Cyncynat Dora Daisa Ilia Mariona Jak odnajdę ten spis podam więcej imion) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ciekawe imiona... 14.02.07, 14:23 Dużo imion wymyślonych. Ciekawe. pozdrawiam g. Odpowiedz Link Zgłoś
papetka1 Re: Ciekawe imiona... 14.02.07, 14:57 Raczej nie zgodziłabym się że są to imiona wymyślone, gdyż były one w opracowaniu, które koleżanka wykorzystywała w pracy magisterskiej na wydziale historii. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona... 14.02.07, 15:28 Całomierz jest z całą pewnością wymyślony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Ciekawe imiona... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:54 portalwiedzy.onet.pl/131101,,,,calomierz,haslo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Ciekawe imiona... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:57 www.info.bydgoszcz.pl/www_ext3.php?i=738&gname=Kalendarium%20imion%20wszelkich całomierz obchodzi imieniny 10 października. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona... 14.02.07, 17:32 Niestety imię to jest w całości wyssane z palca przez kogoś, myślałam że przez pana Marinkovicia, ale w takim razie może ktoś to zrobił wcześniej. Skoro Ty dwoma linkami, to ja przywalę innym, mocniejszym. rjp.pl/?mod=dokumenty&id=20 FYI, to właśnie „Wielka księga imion” I. Marinkovicia jest publikowana przez Onet jako ich baza imion. Ponadto trochę przepisywaczy zdążyło już poprzepisywać ją na inne strony. Nawet jednak powielenie tysiąc razy tego kłamliwego materiału na różnych stronach nie uczyni go ani na jotę prawdziwszym. Bardzo Cię więc proszę o niezamieszczanie tego rodzaju szkodliwych linków na tym forum g. Odpowiedz Link Zgłoś
eluch_a Re: Ciekawe imiona... 15.02.07, 08:49 Już piszę, co myślę: - Bączko - kojarzy mi się z pieszczotliwym określeniem jakiegoś dzieciaczka, do lat pięciu - Całomierz - jakieś urządzenie do pomiaru czegoś, - Cyncynat - z przyprawą egzotyczną, - Dora - tak ma na imię pies mojej kuzynki, ale wiem, że tak zdrabnia się Dorotę. - Ilia - wiem, że to imię męskie pochodzenia ukraińskiego, mam kolegę - Ukraińca noszącego to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ciekawe imiona... 15.02.07, 09:41 Ilia to imię pochodzenia hebrajskiego, a konkretnie Eliasz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cynta Re: Ciekawe imiona... 16.02.07, 02:56 A Cyncynat to moj brat blizniak.... hi, hi... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Ciekawe imiona... 16.02.07, 12:24 Cyncynat nie jest wymyślony - Lucius Quintus Cincinatus żył w V wieku p.n.e. Cyt. z Encyklopedią PWN - wódz rzymski, uwazany przez starozytnych za wzór rzymskich cnót obywatelskich; 460 konsul; dyktator w wojnie z Ekwami (458); po wywiązaniu się z zadania natychmiast złożył władzę i powrócił do pracy na roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Ciekawe imiona... IP: *.chello.pl 16.02.07, 20:13 Ilia mi się podoba, reszta nie. Odpowiedz Link Zgłoś