annajustyna 16.03.07, 20:04 Spotkalam sie w polskiej gazecie, pani o polskim nazwisku. Czyzby inna forma Brygidy(Brigitty)??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Itta 18.03.07, 00:59 Jedyna Ita (czy Itta, nie wiem jak się pisała), o jakiej słyszałem, była szefową czy jakąś szarą eminencją w biurze, w którym pracował mój ojciec pół wieku temu. Obywatelka polska narodowości żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: Itta 19.03.07, 16:27 Według mnie to forma pochodząca od Judyty, ewentualnie Jowity. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itta 19.03.07, 17:27 Itta może być zdrobnieniem od Judyty, a może rozbudowaną Itą - co jest odpowiednikiem Idy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Itta 19.03.07, 19:47 gaudencja napisała: > Itta może być zdrobnieniem od Judyty, a może rozbudowaną Itą - co jest > odpowiednikiem Idy. A to by się nawet zgadzało, jeżeli od Judyty, to spokojnie Żydówka mogła mieć tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itta 19.03.07, 19:51 a_weasley, ale nie masz żadnego problemu z Żydami? Żydówka spokojnie moze mieć na imię jakkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Itta 19.03.07, 22:13 gaudencja napisała: > a_weasley, ale nie masz żadnego problemu z Żydami? Oprócz tego, że genetycznie w 1/16 jestem jednym z nich, to żadnego. > Żydówka spokojnie moze mieć na imię jakkolwiek. Żydówka, która pół wieku temu była dorosłą kobietą, niekoniecznie. Te wszystkie Icki, Mośki i Mońki były pochodnymi imion znanych ze Starego Testamentu. Ita mi do niczego nie pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Itta 02.04.07, 23:12 Proszę: www.behindthename.com/php/view.php?name=ita Odpowiedz Link Zgłoś