Gość: Ola IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 20:47 Cały czas mnie męczy typ mojego męża dla dziewczynki: Emma. Na początku mi się podobała, ale teraz mam mieszane uczucia. Proponowałam mu Hannę albo Anielkę. Odmówił. No to podrzuciłam mu Sarę. Świetnie by pasowała do Jeremiasza. A on mi na to, że Sara to imię dla psa! No i jak tu z takim gadać???? Jak go przekonać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: karamba Re: A może Sara?? IP: 212.180.145.* 04.04.07, 21:06 tak kiedyś nazywało się psy tzn. suki - sara, saba.ta emma jest duuużo fajniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 21:08 Owszem, Emma to ładne imię, ale ja jakoś mam wątpliwości. Kojarzy mi się jednak za bardzo z jakimiś Alanami i innymi dziwadłami. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:54 Gość portalu: Ola napisał(a): > Owszem, Emma to ładne imię, ale ja jakoś mam wątpliwości. Kojarzy mi się jednak > za bardzo z jakimiś Alanami i innymi dziwadłami. Mnie się tak kojarzy Sara. Emma o wiele ładniejsza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 22:06 Ale Hanna od Emmy jeszcze ładniejsza, co? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:31 ja bym jednak wybrała Emmę Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:50 Ja bym wybrała Emmę. Sara stała się od niedawna dosć modna, i właśnie poza wyjątkami mam wrażenie, że ostatnio jej "grupami docelowymi" są ludzie oglądający różne holiłudzkie filmy - w odróżnieniu od Emmy. Emma jest w Polsce nadawana od XIII wieku i o sezonowość tego imienia podejrzewać nie można. Rymut pokazuje, że większość nadań w XX wieku Emma miała przed 1930 rokiem. Poza tym, jeśli mamy juz do czynienia z dwoma imionami popularnymi na Zachodzie, lepiej wybrać nowszą modę, jaką jest Emma (np. w Stanach w pierwszej dziesiątce w latach 80. i 90. XIX wieku i obecnie, od 2002 roku), niż wybrzmiewającą modę, jaka jest Sara (w USA w pierwszej dziesiątce w latach 1978- 2002 i już spadła). Zobacz np., gdzie w tym wątku jest Emma. Amatorzy holiłudzkich filmow zawsze naśladują zamorskie trendy z pewnym opóźnieniem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 22:04 Jakoś nie patrzyłam pod kątem holiłudzkich produkcji i nie kojarzyłam "Sary" z takimi. Po prostu podoba mi się to imię... Za to Emma już bardziej mi się kojarzy - dokładniej z serialem "Przyjaciele". Emma Michalak? A czy w ogóle pasuje do nazwiska "Michalak"? Przekonania wciąż nie mam... Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:17 Nie, Emma Michalak mi nie pasuje. Jednak Sara brzmi lepiej do tego nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:18 Sara też nie bardzo. Aniela byłaby rewelacyjna, bo i Hanna nie za bardzo pasuje. Aniela Michalak - cud, miód i ideał. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:32 Powiem Ci, co bym dopasowywała do tego nazwiska, zaczynając od pozycji 102 w rankingu w-wskim - Sary: Aniela (113) Łucja Blanka (bardzo pasuje!) --tu gdzieś jest Emma-- Rozalia (bardzo!) Julianna Estera nieźle Sabina ==i na tym poziomie mamy Jeremiasza Apolonia - dla amatorów Aurelia Judyta Regina Lilla - to oczywiscie tylko przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 07:05 > Aniela - no... boska jest! > Łucja - nie... > Blanka - też jakoś nie bardzo > Rozalia - Róża lepiej. W pracy mam jedną Rozalię. Strasznie fajna babka. > Julianna - myślałam o niej... > Estera - nie > Sabina - oj nie! > Apolonia - dla amatorów - właśnie.... > Aurelia - nie > Judyta - moja mama ma na imię Judyta > Regina - oj nie! > Lilla - bardziej mi się podoba Lilianna. A czemu Hanna nie pasuje? Hanna Michalak... Co jest nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 10:18 Gość portalu: Ola napisał(a): > > Rozalia - Róża lepiej. W pracy mam jedną Rozalię. Strasznie fajna babka. Róża też mi się bardziej podoba, ale Rozalia bardziej pasuje do nazwiska. Niemniej Róża też nie jest zła. > > Julianna - myślałam o niej... właśnie, właśnie > > Lilla - bardziej mi się podoba Lilianna. Lilianna Michalak wychodzi zbyt rozwlekle. > A czemu Hanna nie pasuje? Hanna Michalak... Co jest nie tak? Jest całkiem nieźle, ale mogloby być lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 05.04.07, 10:25 Ech.. Trudniej wybrać imię niż to dziecko "zrobić" Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: A może Sara?? 05.04.07, 14:30 Gaudencja z calym szacunkiem,ale powiedziec ze zestaw Aniela Michalak to ideal, jest gruuubo na wyrost. Nie brzmi to po prostu dobrze, pewnie przez uklad liter, L tutaj duzo psuje. Poza tym mowiac Aniela Michalak, ja wyraznie slysze dwa imiona Ela i Ala i to mi bardzo psuje brzmienie tego zestawu. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 15:21 Dla mnie to zestaw prawie doskonały, w którym panuje równowaga - widocznie mamy inny słuch językowy. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Bardzo ładne, ale... 04.04.07, 22:24 Gość portalu: Ola napisał(a): > Cały czas mnie męczy typ mojego męża dla dziewczynki: Emma. Na początku mi się > podobała, ale teraz mam mieszane uczucia. Proponowałam mu Hannę albo Anielkę. > Odmówił. No to podrzuciłam mu Sarę. Bardzo ładne imię. Międzynarodowe, rzadkie, nosiła je jedna z pierwszych kobiet znanych z Biblii. Mnie dodatkowo kojarzy się z postacią z filmu - nie z tą od Lindy, tylko z Małą Księżniczką. Doprawdy chciałbym mieć taką córkę. Niestety Minerwa kategorycznie się nie zgadza. No właśnie, i tu jest, obawiam się, pies pogrzebany: > Świetnie by pasowała do Jeremiasza. A on mi na to, że Sara to imię dla psa! Z Sabą mu się pomerdało chyba. > No i jak tu z takim gadać???? Jak go przekonać? To powinno być imię, które się obu stronom podoba, a nie jedno chce, a drugie się zgodzi. Mnie osobiście Emma się nie widzi, sugeruje osobę w wieku podeszłym jak nie przymierzając Salomea. Oba te imiona brzmią w Polsce dość obco, Sara jest typowo żydowska, Emma niemiecka. Mnie to nie peszy, jestem filosemitą, ale rozumiem, że np. w małym miasteczku na Podlasiu dziecko mogłoby nie mieć łatwego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Bardzo ładne, ale... 04.04.07, 23:57 Emma mi się nie podoba, za to Sara bardzo. Do nazwiska pasuje o wiele lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Bardzo ładne, ale... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 07:07 Zna jamnika Sarę a brat ma Zarę. I skubany się uparł, że pies i tyle. Ale jeszcze będę nad nim pracował. On mnie przekonał do Jeremiasza, aż to imię pokochałam, to może i mnie się uda go na coś przekabacić. Co do Emmy, to mi się kojarzy właśnie z małą dziewczynką. Nie wyobrażam sobie dorosłej kobiety o imieniu Emma. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 13:43 a_weasley napisał: > Oba te imiona brzmią w Polsce dość obco, Sara jest typowo żydowska, Emma > niemiecka. Mnie to nie peszy, jestem filosemitą, ale rozumiem, że np. w małym > miasteczku na Podlasiu dziecko mogłoby nie mieć łatwego życia. NO JAK TO?! Przepraszam za ten wielce oburzony ton i wielkie litery, ale mieszkam właśnie w małym miasteczku na Podlasiu, znam absolutnie mnóstwo Sar i jedną Emmę (najczęściej w wieku nastoletnim) i każda z nich to prawdziwa młoda gwiazda ! Wyśmiewać się z nich to ostatnie, co komukolwiek na świecie mogłoby przyjść do głowy! Nie mówiąc już o dorosłych zapatrzonych w Amerykę, którzy coraz częściej nie mają pojęcia o niemieckich konotacjach Emmy i żydowskich Sary! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 13:47 Dodam, że jedna z tych Sar nosi właśnie bardzo niemieckie nazwisko. Wszyscy bez wyjątku traktują ten zestaw jako nobilitację, a sama Sara (która zresztą ma piękny głos i pragnie zostać gwiazdą muzyki POP) jest czczona, niczym bogini. Już sobie wyobrażam, jakie ma ciężkie życie... )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Bardzo ładne, ale... IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 05.04.07, 13:56 A mnie się akurat ta "żydowskość" Sary bardzo podoba Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 14:02 > Mnie dodatkowo kojarzy się z postacią z filmu - nie z tą od Lindy, tylko z > Małą Księżniczką. Doprawdy chciałbym mieć taką córkę. Niestety Minerwa > kategorycznie się nie zgadza. Na córkę zgadzam się jak najbardziej ))) Na imię nie, bo w połączeniu z naszym krótkim i najeżonym różnymi twardościami ("g" i "r") nazwiskiem brzmiałoby, jakby kto orzechy gryzł. Na drugie może oczywiście być, ja też lubiłam "Małą księżniczkę" )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar Re: A może Sara?? IP: 213.17.235.* 05.04.07, 14:52 ja znam Kazimierę Michalak, ale to jedynie przykład bo sama nie wiem czy zdecydowalabym sie dać tak na imię dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: A może Sara?? 05.04.07, 15:36 Emma ani Sara nie pasują do twojego nazwiska. Aniela pasuje, ale bardzo mi się nie podoba, więc nie będę cię do niego namawiać. Natomiast doradzam całym sercem Różę albo Juliannę. Zdrobnienia mają śliczne i pasują do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 17:49 No dobra, to co powiecie na Emilię? Emilia Michalak... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: A może Sara?? 05.04.07, 17:55 Może być ale moim zdaniem poprzednio wymienione przez Ciebie imiona są duzo ładniejsze i mniej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 18:25 Gość portalu: Ola napisał(a): > No dobra, to co powiecie na Emilię? Emilia Michalak... Ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 18:26 I obojgu nam się podoba! Jeremiasz i Emilia.... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona_konewka Re: A może Sara?? 05.04.07, 17:51 Moim zdaniem Sara to bardzo ładne imię i rzeczywiście świetnie pasuje do imienia Jeremiasz. Wielu ludzi nazywa swoje zwierzęta imieniem ludzkim... choć nie wydaje mi się żeby (przynajmniej teraz) imię Sara było popularne wsród zwierząt...Równie dobrze można by było powiedzieć, że np. imię Sonia, Oskar i Kuba są imionami dla psa poniewaz też w miare często występują wsród czworonogów. Tak więc gorąco polecam imię Sara!!! Poza tym wydaje mi się, że imię Aniela i Hanna będzie w przyszłości duzo bardziej popularne niż Sara. Sara i Jeremiasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: A może Sara?? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 05.04.07, 18:05 Zgadzam się z przedmówczynią, Sara to piękne imię i idealnie komponuje się z Jeremiaszem. Z pewnością nie dałabym Emma, ale jeśli mężowi tak bardzo zależy na tym imiemiu, to może dajcie je córeczce na drugie Sara Emma Michalak - wydaje mi się że brzmi całkiem nieżle, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 18:12 Drugie imiona będziemy dawać po zmarłych krewnych i nie będą na co dzień używane. Ja mam na imię Aleksandra Urszula, a nigdy nikt mnie Ulką nie nazywał, ani się Ulką nie przedstawiam. Córka będzie miała prawdopodobnie na drugie Elżbieta, po zmarłej teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:09 No i tak można ten wątek podsumować. Tyle toczyłam z mężem bojów o różne imiona a on rzucił przypadkiem Emilkę i tak już chyba zostanie Dziękuję wszystkim za rady i wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A więc... Będzie Emilia 06.04.07, 09:12 Tak czasem bywa Daj znać, jak już Emilka będzie na świecie ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:16 Najpierw dam znać jak będę w ciąży (a istnieje prawdopodobieństwo, że jestem). Chociaż na początek wolałabym Jeremiaszka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A więc... Będzie Emilia 06.04.07, 09:19 ZAPOMNIAŁAM! Że wybierasz perspektywicznie Ale wiesz, że Ci się może w ciązy wszystko pozmieniać Ja też miałam zaplanowanego Wincentego dla syna, a jak przyszło co do czego, w ciąży mi się odwidziało i nazywa się zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:22 Tak, ja perspektywicznie, bo lubię mieć wszystko z góry ustalone. I nie strasz mnie, że zmienię zdanie Już mi się nie chce szukać kolejnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola A jednak Kornelia :) IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 20.05.07, 19:19 Tak, Kornelia! Nawet dzisiaj jedną 8-letnią Kornelię poznałam i już przekonać się do innego imienia nie dam. Mąż też nie skrywa zauroczenia nim Teraz pozostało nam "zrobienie" Neli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A jednak Kornelia :) IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 09:03 Tak jak w przypadku Jeremiasza, musiałam się trochę z Kornelią osłuchać, poodmieniać ją przez przypadki i mocno się zastanowić, ale teraz już nie mam najmniejszych wątpliwości. Zwłaszcza, że zdrabniać będę do Nel, a Nelę zawsze chciałam mieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 08:10 Emma w ogóle mi się nie podoba. A już tym bardziej w połączeniu z Michalak. Widzę, że ostatecznie stanęło na Kornelii. Gratuluję, śliczne imię! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 09:01 Dziękujemy Cieszę się też, że mojej mamie się podoba, bo na Jeremiasza (opcja dla syna) zareagowała mało entuzjastycznie (aczkolwiek nie próbowała nam go wybić z głowy) Co prawda mama wyrocznią nie jest i swojego zdania nam nie narzuca, ale to ona będzie za nianię robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:15 Hehe, no tak. Ale jak Kornelia może się nie podobać? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 13:33 No są tacy, którym się nie podoba, ale co mnie to?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra To my chodzimy w ciąży ! IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 21.05.07, 20:46 W końcu to my chodzimy w ciąży, rodzimy, więc chyba możemy wybrać imię..oczywiście trzeba razem postanawiać, ale nie ma mowy, żeby mąż narzucał mi imie, które mi się nie podoba czasem mam wrażenie, że to męża zdanie liczy się najbardziej i jak jemu sie nie podoba to już kaplica..Myślę, że tak nie powinno być . SARA-ślicznie! EMMA-zbyt serialowo-pretensjonalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 22:50 Popros zeby dal inne propozycje niz emma to imie jest takie jakis banalne zbyt popularne w wielu krajach i nie polskie nie odcinajcie sie od korzeni emma to nasladowanie zachodu i to niezbyt udane moim zdaniem. Zaproponuj mu cos innego oryginalnego jesli mu nie podoba sie sara czy aniela. Moze blanka kornelia amelia lilka ?? jest tyle ladnych imon na pewno znajdziecie cos co podoba sie obojgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Ale przecież będzie.... IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 23.05.07, 12:08 Kornelia Nie doczytałaś, ale już ustaliliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola A mi odbiło IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 28.05.07, 08:28 i już się zastanawiam co by było, jakbym miała dwóch chłopców lub dwie dziewczynki i wymyślam imiona zapasowe Chyba podoba mi się Bartłomiej i Gabriela (tylko nie wiem czy pasuję do Jeremiasza i Kornelii...) Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: A mi odbiło 28.05.07, 14:41 Gość portalu: Ola napisał(a): > Chyba podoba mi się Bartłomiej i Gabriela (tylko nie wiem czy pasuję do > Jeremiasza i Kornelii...) ładne i imiona i pasują do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A mi odbiło 28.05.07, 17:29 ...tylko są dużo popularniejsze, niż Jeremiasz i Kornelia. Odpowiedz Link Zgłoś