Dodaj do ulubionych

A może Sara??

IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 20:47
Cały czas mnie męczy typ mojego męża dla dziewczynki: Emma. Na początku mi się
podobała, ale teraz mam mieszane uczucia. Proponowałam mu Hannę albo Anielkę.
Odmówił. No to podrzuciłam mu Sarę. Świetnie by pasowała do Jeremiasza. A on
mi na to, że Sara to imię dla psa! No i jak tu z takim gadać???? Jak go przekonać?
Obserwuj wątek
    • Gość: karamba Re: A może Sara?? IP: 212.180.145.* 04.04.07, 21:06
      tak kiedyś nazywało się psy tzn. suki - sara, saba.ta emma jest duuużo
      fajniejszasmile
      • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 21:08
        Owszem, Emma to ładne imię, ale ja jakoś mam wątpliwości. Kojarzy mi się jednak
        za bardzo z jakimiś Alanami i innymi dziwadłami.
        • olianka Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:54
          Gość portalu: Ola napisał(a):

> Owszem, Emma to ładne imię, ale ja jakoś mam wątpliwości. Kojarzy mi się jednak
          > za bardzo z jakimiś Alanami i innymi dziwadłami.

Mnie się tak kojarzy Sara. Emma o wiele ładniejsza!
          • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 22:06
            Ale Hanna od Emmy jeszcze ładniejsza, co?
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:31
      ja bym jednak wybrała Emmę smile
    • gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 21:50
      Ja bym wybrała Emmę. Sara stała się od niedawna dosć modna, i właśnie poza
      wyjątkami mam wrażenie, że ostatnio jej "grupami docelowymi" są ludzie
      oglądający różne holiłudzkie filmy - w odróżnieniu od Emmy. Emma jest w Polsce
      nadawana od XIII wieku i o sezonowość tego imienia podejrzewać nie można. Rymut
      pokazuje, że większość nadań w XX wieku Emma miała przed 1930 rokiem.

Poza tym, jeśli mamy juz do czynienia z dwoma imionami popularnymi na
      Zachodzie, lepiej wybrać nowszą modę, jaką jest Emma (np. w Stanach w pierwszej
      dziesiątce w latach 80. i 90. XIX wieku i obecnie, od 2002 roku), niż
      wybrzmiewającą modę, jaka jest Sara (w USA w pierwszej dziesiątce w latach 1978-
      2002 i już spadła). Zobacz np., gdzie w tym wątku jest Emma. Amatorzy
      holiłudzkich filmow zawsze naśladują zamorskie trendy z pewnym opóźnieniem.
      Pozdrawiam smile
      • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 04.04.07, 22:04
        Jakoś nie patrzyłam pod kątem holiłudzkich produkcji i nie kojarzyłam "Sary" z
        takimi. Po prostu podoba mi się to imię... Za to Emma już bardziej mi się
        kojarzy - dokładniej z serialem "Przyjaciele".

Emma Michalak? A czy w ogóle pasuje do nazwiska "Michalak"? Przekonania wciąż
        nie mam...
        • olianka Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:17
          Nie, Emma Michalak mi nie pasuje. Jednak Sara brzmi lepiej do tego nazwiska.
          • gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:18
            Sara też nie bardzo. Aniela byłaby rewelacyjna, bo i Hanna nie za bardzo
            pasuje. Aniela Michalak - cud, miód i ideał.
            • gaudencja Re: A może Sara?? 04.04.07, 22:32
              Powiem Ci, co bym dopasowywała do tego nazwiska, zaczynając od pozycji 102 w
              rankingu w-wskim - Sary:
              Aniela (113)
              Łucja
              Blanka (bardzo pasuje!)
              --tu gdzieś jest Emma--
              Rozalia (bardzo!)
              Julianna
              Estera nieźle
              Sabina ==i na tym poziomie mamy Jeremiasza
              Apolonia - dla amatorów
              Aurelia
              Judyta
              Regina
              Lilla

- to oczywiscie tylko przykłady.
              • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 07:05
                > Aniela - no... boska jest!
                > Łucja - nie...
                > Blanka - też jakoś nie bardzo
                > Rozalia - Róża lepiej. W pracy mam jedną Rozalię. Strasznie fajna babka.
                > Julianna - myślałam o niej...
                > Estera - nie
                > Sabina - oj nie!
                > Apolonia - dla amatorów - właśnie....
                > Aurelia - nie
                > Judyta - moja mama ma na imię Judyta
                > Regina - oj nie!
                > Lilla - bardziej mi się podoba Lilianna.

A czemu Hanna nie pasuje? Hanna Michalak... Co jest nie tak?
                • gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 10:18

> > Rozalia - Róża lepiej. W pracy mam jedną Rozalię. Strasznie fajna babka.

Róża też mi się bardziej podoba, ale Rozalia bardziej pasuje do nazwiska.
                  Niemniej Róża też nie jest zła.

> > Julianna - myślałam o niej...

właśnie, właśnie smile

> > Lilla - bardziej mi się podoba Lilianna.

Lilianna Michalak wychodzi zbyt rozwlekle.

> A czemu Hanna nie pasuje? Hanna Michalak... Co jest nie tak?

Jest całkiem nieźle, ale mogloby być lepiej. Pozdrawiam smile
                  • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 05.04.07, 10:25
                    Ech.. Trudniej wybrać imię niż to dziecko "zrobić" wink
            • astomi25 Re: A może Sara?? 05.04.07, 14:30
              Gaudencja z calym szacunkiem,ale powiedziec ze zestaw Aniela Michalak to ideal,
              jest gruuubo na wyrost.
              Nie brzmi to po prostu dobrze, pewnie przez uklad liter, L tutaj duzo psuje.
              Poza tym mowiac Aniela Michalak, ja wyraznie slysze dwa imiona Ela i Ala i to mi
              bardzo psuje brzmienie tego zestawu.
              • gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 15:21
                Dla mnie to zestaw prawie doskonały, w którym panuje równowaga - widocznie mamy
                inny słuch językowy.
    • a_weasley Bardzo ładne, ale... 04.04.07, 22:24

> Cały czas mnie męczy typ mojego męża dla dziewczynki: Emma. Na początku mi się
      > podobała, ale teraz mam mieszane uczucia. Proponowałam mu Hannę albo Anielkę.
      > Odmówił. No to podrzuciłam mu Sarę.

Bardzo ładne imię.
      Międzynarodowe, rzadkie, nosiła je jedna z pierwszych kobiet znanych z Biblii.
      Mnie dodatkowo kojarzy się z postacią z filmu - nie z tą od Lindy, tylko z Małą
      Księżniczką. Doprawdy chciałbym mieć taką córkę. Niestety Minerwa kategorycznie
      się nie zgadza.
      No właśnie, i tu jest, obawiam się, pies pogrzebany:

> Świetnie by pasowała do Jeremiasza. A on mi na to, że Sara to imię dla psa!

Z Sabą mu się pomerdało chyba.

> No i jak tu z takim gadać???? Jak go przekonać?

To powinno być imię, które się obu stronom podoba, a nie jedno chce, a drugie
      się zgodzi.
      Mnie osobiście Emma się nie widzi, sugeruje osobę w wieku podeszłym jak nie
      przymierzając Salomea.
      Oba te imiona brzmią w Polsce dość obco, Sara jest typowo żydowska, Emma
      niemiecka. Mnie to nie peszy, jestem filosemitą, ale rozumiem, że np. w małym
      miasteczku na Podlasiu dziecko mogłoby nie mieć łatwego życia.
      • bodomlake Re: Bardzo ładne, ale... 04.04.07, 23:57
        Emma mi się nie podoba, za to Sara bardzo. Do nazwiska pasuje o wiele lepiej.
      • Gość: Ola Re: Bardzo ładne, ale... IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 07:07
        Zna jamnika Sarę a brat ma Zarę. I skubany się uparł, że pies i tyle. Ale
        jeszcze będę nad nim pracował. On mnie przekonał do Jeremiasza, aż to imię
        pokochałam, to może i mnie się uda go na coś przekabacić.

Co do Emmy, to mi się kojarzy właśnie z małą dziewczynką. Nie wyobrażam sobie
        dorosłej kobiety o imieniu Emma.
      • theodorka Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 13:43
        a_weasley napisał:

> Oba te imiona brzmią w Polsce dość obco, Sara jest typowo żydowska, Emma
        > niemiecka. Mnie to nie peszy, jestem filosemitą, ale rozumiem, że np. w małym
        > miasteczku na Podlasiu dziecko mogłoby nie mieć łatwego życia.

NO JAK TO?! Przepraszam za ten wielce oburzony ton i wielkie litery, ale
        mieszkam właśnie w małym miasteczku na Podlasiu, znam absolutnie mnóstwo Sar i
        jedną Emmę (najczęściej w wieku nastoletnim) i każda z nich to prawdziwa młoda
        gwiazda smile! Wyśmiewać się z nich to ostatnie, co komukolwiek na świecie mogłoby
        przyjść do głowy! Nie mówiąc już o dorosłych zapatrzonych w Amerykę, którzy
        coraz częściej nie mają pojęcia o niemieckich konotacjach Emmy i żydowskich
        Sary!
        • theodorka Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 13:47
          Dodam, że jedna z tych Sar nosi właśnie bardzo niemieckie nazwisko. Wszyscy bez
          wyjątku traktują ten zestaw jako nobilitację, a sama Sara (która zresztą ma
          piękny głos i pragnie zostać gwiazdą muzyki POP) jest czczona, niczym bogini.
          Już sobie wyobrażam, jakie ma ciężkie życie... smile))
        • Gość: Ola Re: Bardzo ładne, ale... IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 05.04.07, 13:56
          A mnie się akurat ta "żydowskość" Sary bardzo podoba smile
      • minerwamcg Re: Bardzo ładne, ale... 05.04.07, 14:02
        > Mnie dodatkowo kojarzy się z postacią z filmu - nie z tą od Lindy, tylko z
        > Małą Księżniczką. Doprawdy chciałbym mieć taką córkę. Niestety Minerwa
        > kategorycznie się nie zgadza.

Na córkę zgadzam się jak najbardziej smile))) Na imię nie, bo w połączeniu z
        naszym krótkim i najeżonym różnymi twardościami ("g" i "r") nazwiskiem
        brzmiałoby, jakby kto orzechy gryzł. Na drugie może oczywiście być, ja też
        lubiłam "Małą księżniczkę" smile))
    • Gość: ar Re: A może Sara?? IP: 213.17.235.* 05.04.07, 14:52
      ja znam Kazimierę Michalak, ale to jedynie przykład bo sama nie wiem czy
      zdecydowalabym sie dać tak na imię dziecku
    • ariana1 Re: A może Sara?? 05.04.07, 15:36
      Emma ani Sara nie pasują do twojego nazwiska. Aniela pasuje, ale bardzo mi się
      nie podoba, więc nie będę cię do niego namawiać. Natomiast doradzam całym
      sercem Różę albo Juliannę. Zdrobnienia mają śliczne i pasują do nazwiska smile
    • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 17:49
      No dobra, to co powiecie na Emilię? Emilia Michalak...
      • czerwona_konewka Re: A może Sara?? 05.04.07, 17:55
        Może być ale moim zdaniem poprzednio wymienione przez Ciebie imiona są duzo
        ładniejsze i mniej popularne.
      • gaudencja Re: A może Sara?? 05.04.07, 18:25

> No dobra, to co powiecie na Emilię? Emilia Michalak...

Ładnie!
        • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 18:26
          I obojgu nam się podoba!
          Jeremiasz i Emilia....
      • olianka Re: A może Sara?? 05.04.07, 18:35
        Też popieram Emilkę!
    • czerwona_konewka Re: A może Sara?? 05.04.07, 17:51
      Moim zdaniem Sara to bardzo ładne imię i rzeczywiście świetnie pasuje do
      imienia Jeremiasz. Wielu ludzi nazywa swoje zwierzęta imieniem ludzkim...
      choć nie wydaje mi się żeby (przynajmniej teraz) imię Sara było popularne wsród
      zwierząt...Równie dobrze można by było powiedzieć, że np. imię Sonia, Oskar i
      Kuba są imionami dla psa poniewaz też w miare często występują wsród
      czworonogów. Tak więc gorąco polecam imię Sara!!! Poza tym wydaje mi się, że
      imię Aniela i Hanna będzie w przyszłości duzo bardziej popularne niż Sara.
      Sara i Jeremiasz.... big_grin
      • Gość: makowa_panienka Re: A może Sara?? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 05.04.07, 18:05
        Zgadzam się z przedmówczynią, Sara to piękne imię i idealnie komponuje się z
        Jeremiaszem. Z pewnością nie dałabym Emma, ale jeśli mężowi tak bardzo zależy
        na tym imiemiu, to może dajcie je córeczce na drugie Sara Emma Michalak -
        wydaje mi się że brzmi całkiem nieżle, pozdrawiam
        • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 05.04.07, 18:12
          Drugie imiona będziemy dawać po zmarłych krewnych i nie będą na co dzień
          używane. Ja mam na imię Aleksandra Urszula, a nigdy nikt mnie Ulką nie nazywał,
          ani się Ulką nie przedstawiam.
          Córka będzie miała prawdopodobnie na drugie Elżbieta, po zmarłej teściowej.
    • Gość: Ola A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:09
      No i tak można ten wątek podsumować. Tyle toczyłam z mężem bojów o różne imiona
      a on rzucił przypadkiem Emilkę i tak już chyba zostanie smile
      Dziękuję wszystkim za rady i wsparcie.
      • gaudencja Re: A więc... Będzie Emilia 06.04.07, 09:12
        Tak czasem bywa smile Daj znać, jak już Emilka będzie na świecie smile)
        • Gość: Ola Re: A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:16
          Najpierw dam znać jak będę w ciąży (a istnieje prawdopodobieństwo, że jestem).
          Chociaż na początek wolałabym Jeremiaszka wink
          • gaudencja Re: A więc... Będzie Emilia 06.04.07, 09:19
            ZAPOMNIAŁAM! Że wybierasz perspektywicznie smile
            Ale wiesz, że Ci się może w ciązy wszystko pozmieniać wink Ja też miałam
            zaplanowanego Wincentego dla syna, a jak przyszło co do czego, w ciąży mi się
            odwidziało i nazywa się zupełnie inaczej.
            • Gość: Ola Re: A więc... Będzie Emilia IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 06.04.07, 09:22
              Tak, ja perspektywicznie, bo lubię mieć wszystko z góry ustalone.

I nie strasz mnie, że zmienię zdanie smile Już mi się nie chce szukać kolejnych
              imion tongue_out
    • Gość: Ola A jednak Kornelia :) IP: *.85-237-191.tkchopin.pl 20.05.07, 19:19
      Tak, Kornelia!
      Nawet dzisiaj jedną 8-letnią Kornelię poznałam i już przekonać się do innego
      imienia nie dam. Mąż też nie skrywa zauroczenia nim smile Teraz pozostało nam
      "zrobienie" Neli wink
      • gaudencja Re: A jednak Kornelia :) 20.05.07, 19:21
        smile)))
        • Gość: Ola Re: A jednak Kornelia :) IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 09:03
          Tak jak w przypadku Jeremiasza, musiałam się trochę z Kornelią osłuchać,
          poodmieniać ją przez przypadki i mocno się zastanowić, ale teraz już nie mam
          najmniejszych wątpliwości. Zwłaszcza, że zdrabniać będę do Nel, a Nelę zawsze
          chciałam mieć smile
    • Gość: Malwina Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 08:10
      Emma w ogóle mi się nie podoba. A już tym bardziej w połączeniu z Michalak.

Widzę, że ostatecznie stanęło na Kornelii. Gratuluję, śliczne imię! smile
      • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 09:01
        Dziękujemy wink
        Cieszę się też, że mojej mamie się podoba, bo na Jeremiasza (opcja dla syna)
        zareagowała mało entuzjastycznie (aczkolwiek nie próbowała nam go wybić z głowy)
        Co prawda mama wyrocznią nie jest i swojego zdania nam nie narzuca, ale to ona
        będzie za nianię robić.
        • Gość: Malwina Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:15
          Hehe, no tak. smile

Ale jak Kornelia może się nie podobać? ;p
          • Gość: Ola Re: A może Sara?? IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 21.05.07, 13:33
            No są tacy, którym się nie podoba, ale co mnie to?!
    • Gość: Aleksandra To my chodzimy w ciąży ! IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 21.05.07, 20:46
      W końcu to my chodzimy w ciąży, rodzimy, więc chyba możemy wybrać
      imię..oczywiście trzeba razem postanawiać, ale nie ma mowy, żeby mąż narzucał mi
      imie, które mi się nie podoba smile czasem mam wrażenie, że to męża zdanie liczy
      się najbardziej i jak jemu sie nie podoba to już kaplica..Myślę, że tak nie
      powinno być . SARA-ślicznie! EMMA-zbyt serialowo-pretensjonalne!
    • Gość: xxxxxxxxxxxxx Re: A może Sara?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.07, 22:50
      Popros zeby dal inne propozycje niz emma to imie jest takie jakis banalne zbyt
      popularne w wielu krajach i nie polskie nie odcinajcie sie od korzeni emma to
      nasladowanie zachodu i to niezbyt udane moim zdaniem. Zaproponuj mu cos innego
      oryginalnego jesli mu nie podoba sie sara czy aniela. Moze blanka kornelia
      amelia lilka ?? jest tyle ladnych imon na pewno znajdziecie cos co podoba sie
      obojgu smile
      • Gość: Ola Ale przecież będzie.... IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 23.05.07, 12:08
        Kornelia smile Nie doczytałaś, ale już ustaliliśmy wink
    • Gość: Ola A mi odbiło IP: *.85-237-178.tkchopin.pl 28.05.07, 08:28
      i już się zastanawiam co by było, jakbym miała dwóch chłopców lub dwie
      dziewczynki i wymyślam imiona zapasowe wink
      Chyba podoba mi się Bartłomiej i Gabriela (tylko nie wiem czy pasuję do
      Jeremiasza i Kornelii...)
      • abiela Re: A mi odbiło 28.05.07, 14:41

> Chyba podoba mi się Bartłomiej i Gabriela (tylko nie wiem czy pasuję do
        > Jeremiasza i Kornelii...)

ładne i imiona i pasują do siebie.
        • gaudencja Re: A mi odbiło 28.05.07, 17:29
          ...tylko są dużo popularniejsze, niż Jeremiasz i Kornelia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.