mama_julci22 06.04.07, 13:23 ...imie dla synka po tacie,jak tradycja u mojego meza w domu nakazuje... a ja mam watpliwosci i prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:28 Nie jestem wielką fanką tego imienia = pewie jest bardzo ladne, ale tak popularne, że przestałam to dostrzegać. Ma ono jednak tę niewątpliwą zaletę, że jest autentycznie staropolskie, a jeśli już jest taka dłuższa tradycja w rodzinie, to też warto ją podtrzymywać. Można dać drugie imię, którego się będzie faktycznie używać (ale dobrze wtedy,zeby brzmiało ładnie w komplecie z imieniem i nazwiskiem - tak, by można było oficjalnie uzywać dwóch imion i nazwiska, a nieoficjalnie tylko drugiego nazwiska; znam co najmniej dwóch panów, którzy tak robią). Można też mówić na Mirosława Miron lub Sławek, jeśli nie chcesz wołać tak samo syna i męża. Daj znać, na co się zdecydujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Nemo Re: Mirosław.... IP: *.w90-33.abo.wanadoo.fr 06.04.07, 13:39 Sławomir świetnie, Mirosław w szyku przestawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:30 Imię dla synka po tacie to w ogóle pomysł dość fatalny, o czym na tym forum pisaliśmy wielokrotnie. W ten sposób robi się ciąg Mirosławów Kowalskich synów Mirosława, potwornie niewygodny przy różnych okazjach. - Dzień dobry, mówi Jacek Nowak. Czy mogę prosić Mirka? - A z kim pan chciał rozmawiać, z moim teściem, mężem, czy synem? Albo wezwanie do sądu. Nie wiadomo, czy dla dziadka, który założył sprawę o odszkodowanie, ojca, który był świadkiem wypadku, czy syna, który nie zwrócił książek do biblioteki. Samo imię natomiast w porządku, nie napiszę, że niezbyt częste, bo zaraz Gaudencja udowodni, że Mirosławów mamy naokoło istne zatrzęsienie )), ale faktycznie nie zrobi dziecku krzywdy nadmierna popularność. Wśród rówieśników. Bo we własnej rodzinie może... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:38 hehefajnie to opisałas...tylko,ze mój mąz jest czechem i jego imie pisze sie Miroslav co w naszym urzedzie raczej nie przejdzie,a ja własnie nie moge znalesc drugiego imienia dla synka jak gaudencja pisze,by móc uzywac dwóch.jak narazie jest junior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Mirosław.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 13:42 Bez problemu możecie nazwać synka Miroslav, jeśli tylko tak właśnie chcecie - wszelkie przepisy dotyczące rejestracji imion dotyczą dziecka, którego oboje rodzice są Polakami. Jeśli będziecie mieszkać w Polsce, nie polecam - ale taką opcję jak najbardziej macie Natomiast zgadzam się z przedmówcami, że nadawanie synowi imienia po tacie jest mało praktyczne. Może Mirosław/Miroslav na drugie, żeby dochować tradycji, a na pierwsze jednak coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:46 . Może Mirosław/Miroslav na drugie, żeby dochować tradycji, a na > pierwsze jednak coś innego? taki miałam plan,ale przez 9 mcy.jeszcze nie udało mi sie meza do tego przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:52 Jeśli jest już dłuższa tradycja, to warto ją podtrzymać. Nie jestem zwolenniczką tworzenia nowej tradycji w postaci dziedziczenia przez dzieci imion po rodzicach, ale jeśli juz jest od kilku pokoleń, to odradzałabym łamanie jej. Miroslava, jak pisała Tawi, możecie zarejestrować, ale może jednak lepszy byłby Mirosław. Różnica jest niewielka, nie wydaje mi się, zeby która forma była ładniejsza, a któraś brzydsza, a Mirosław jest bardziej w Polsce praktyczny (jeśli zamierzacie tu mieszkać), i jednak trochę się odróżnia od imienia ojca, mimo że to to samo imię. Wydaje mi się, że dobrze moze pasować (ale to zależy od nazwiska): - Mirosław Dawid (nie wiem, czy Dawid jest w Twoim guście; w moim nie bardzo, ale po prostu bede wypisywac imiona, które wydają mi sie pasować); - Mirosław Daniel - Mirosław Leon - Mirosław Adam - Mirosław Igor - Mirosław Kamil - Mirosław Paweł - Mirosław Hubert - Mirosław Kajetan - Mirosław Ignacy - Mirosław Tymoteusz - Mirosław Jerzy - Mirosław Emil Odpowiedz Link Zgłoś
mama_julci22 Re: Mirosław.... 06.04.07, 13:58 Mirosław Leon Mirosław Kajetan Mirosław Tymoteusz Mirosław Jerzy z twoich propozycji wybrałabym w/w ale jednak z Mirkiem na drugie a Mirosław Emil to miałby i po tacie i po mamie)) jeszcze mi sie gdzies w głowie Teodor i Morfeusz kreci,ale ten drugi ze wzgledu na Matrixa i zdrobnienie Morfi/raczej dla pieska/ odpada Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Mirosław.... 06.04.07, 14:05 Mirosław Emil i Mirosław Jerzy podobają mi się chyba najbardziej z moich własnych pomysłów, natomiast Mirosław Teodor jest znakomite! Morfeusz do Mirosława już nie pasuje, co za dużo to niezdrowo Może zgódź się na tego Mirosława w zamian za Teodora? A czy tradycja nadawania imienia po ojcu jest długa? Mąż się zwierzał? Bo jeśli nie jest, np. zaczęła się od ojca Twojego M., to może dałoby się go zmiękczyć? Albo przynajmniej zgodziłby się na nadanie swojego imienia z pewną modyfikacją; dla imion zaczynających się na Mir- mamy na przyklad takie możliwości oprócz Mirosława: Mirogod Mirogniew Mirokles Miron Mironieg ...poza tym jest skrócony Mirosław, czyli Misław. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Mirosław.... 06.04.07, 21:56 Ojjj osobiscie - stanowcze NIE Nigdy imie mi sie nie podobalo A dodatkowo pewna bardzo nielubiana przeze mnie osoba w rodzinie "załatwiła" to imie juz definitywnie. Ale ogolnie imie ma chyba wydzwiek neutralny choc raczej z tych "tracacych myszka" czyli niemodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Mirosław.... 06.04.07, 22:48 lubię to imię, a jeszcze bardziej zdrobnienie Mirek. znałam 2 kilkunastoletnich Mirków (teraz ok 30-tki). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka urodził się Miruś! IP: *.mt.pl 02.05.07, 21:58 www.vanike.com/gazeta/dzieci.php?forum=042007gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: urodził się Miruś! 03.05.07, 22:09 Gratuluję serdecznie, mam nadzieję, ze mama Mirusia pojawi się u nas! Odpowiedz Link Zgłoś