Gość: ar IP: 213.17.235.* 17.04.07, 14:38 Od zawsze bedąc na cmentarzu czytam tablice nagrobne własnie z ciekawości dotyczącej imion i nazwisk. Na paru sląskich cmentarzach natknęłam się na kobiece imię Waleska i to wcale nie występujące incydentalnie. Czy ktoś może coś wie na temat tego imienia? A może znacie kogoś kto tak ma na imię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anek Re: co wiecie na temat tego imienia????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 20:27 Nie słyszałam, nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Waleska 08.05.07, 19:42 Waleska zwana Białą Damą ( wg. niektórych podań córka Kraka i siostra królewny Wandy, od której pochodzić może nazwa Wawel ) to legendarna założycielka Kłodzka, miała podobno piękne złote włosy w których tkwiła jej niezwykłą fizyczna siła - skończyło się (wg.podań) tak, że odmówiła zamążpójścia,oskarżono ją-za sprawą niedoszłego męża- o czary, obcięto włosy, a ją zamurowano żywcem w murze zamku..i podobno do dziś tam straszy.. Warkocz podobno przechowywany był w Kłodzku,a następnie wywiezony przez Prusaków a na murze Twierdzy Kłodzkiej był jej wizerunek, ale płaskorzeźbę zniszczono Waleska podobno pochodzi z jęz. czeskiego od słowa zlatovlasa, a w jęz. niemieckim została 'przetworzona' na Waleskę Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Waleska 08.05.07, 19:52 www.thenamemachine.com/baby-names-girls/Waleska.html pl.wikipedia.org/wiki/Waleska Znam jedna,ma lat ok. 60. Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: co wiecie na temat tego imienia????? 09.05.07, 00:07 Mnie to imię zadziwia i nie wiem dlaczego kojarzy się z nazwiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
grisly Re: co wiecie na temat tego imienia????? 09.05.07, 00:08 tami46 napisała: > Mnie to imię zadziwia i nie wiem dlaczego kojarzy się z nazwiskiem. Waleska - Wałęsa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama5plus Re: co wiecie na temat tego imienia????? IP: *.range81-153.btcentralplus.com 28.08.07, 21:45 Waleska-Walewska, jak Maria Walewska z Walewic, od Napoleona. Odpowiedz Link Zgłoś