Gość: m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.07, 22:15 Czy może ktoś powiedzieć kiedy przeciętny Henryk statystycznie najczęściej obchodzi imieniny? Jest sporo dat dla tego imienia, ale chciałbym wiedzieć jaka data jest najpopularniejsza. Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka 27.04.07, 23:52 Tu daty: pl.wikipedia.org/wiki/Henryk Imieniny możesz dopasowac wg patrona, który wydaje ci się być najciekawszy, lub wyvbrać pierwszą po urodzinach datę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.07, 01:25 Co to znaczy dopasować wg. patrona? Skąd mam wiedzieć, kiedy np. Henryk Sienkiewicz obchodził imieniny? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka 28.04.07, 22:42 Gość portalu: m napisał(a): > Co to znaczy dopasować wg. patrona? Skąd mam wiedzieć, kiedy np. Henryk > Sienkiewicz obchodził imieniny? Przeanalizowac żywoty świętych Henryków i dobrac tego, który Ci najbardziej odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka 28.04.07, 01:25 To skomplikowana kwestia i zależy, czy chcesz ustalić, kiedy znajomy Henryk obchodzi imieniny, czy kiedy Twój mały Henio powinien je mieć. W najbardziej typowym kalendarzu, takim jak się wyświetla np. na www.mowiawieki.pl/ było ono 2 razy: 15 lipca i 19 stycznia. Nie mam danych na Polskę, ale we Włoszech najpopularniejsze imieniny Henryka to <a herf="http://www.santiebeati.it/nomi/Detailed/2152.html">Henryka II, cesarza niemieckiego</a> (13 lipca, przesunięte z 15 lipca). Oznacza to, że jeśli pytasz o imieniny znajomego Henryka, prawdopodobnie obchodzi je on 15 lipca, a jeśli pytasz o imieniny swojego dziecka, nie ma powodu, by obchodzić je 15 lipca, bo po pierwsze zostały one przeniesione na 13 lipca, po drugie trwają wakacje, a last but not least Henryk II był nie tylko świętym, ale i wrogiem Bolesława Chrobrego, który najeżdżał na Polskę. 19 stycznia natomiast jest jak najbardziej porządną datą. Patronem jest św. Henryk, biskup Uppsali, apostoł Finlandii. Oprócz tego mamy jeszcze kilku św. Henryków, a imieniny możliwe np. 1 stycznia, 10 czerwca, 10 października, 15 lutego, 23 lutego, 1 lutego, 7 kwietnia czy 27 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka 28.04.07, 08:38 Wszyscy znajomi Henrykowie obchodza imieniny wmarcu (podobno najbardziej typowe). Tylko znajomy ksiadz obchodzi w lipcu, bo urodzil sie w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Najpopularniejsza data imienin Henryka 01.05.07, 22:01 annajustyna napisała: > Wszyscy znajomi Henrykowie obchodza imieniny wmarcu (podobno najbardziej > typowe). Dziwne, w żadnym popularnym kalendarzu nie znalazłam daty z marca. Odpowiedz Link Zgłoś