clas_sic 29.04.07, 10:29 na to imię natknęłam się zupełnie przypadkowo. Nosi je jeden z warszawskich rzeczników patentowych (Heliodor Stypułkowski). Zastanawiam się, ilu w Polsce jest Heliodorów i jakie zdrobnienia od tego imienia zupełnie nie wskazują na imię pierwotne (zdrabnia się je Heniek, Darek - czy może jakoś inaczej?) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Heliodor 29.04.07, 11:21 Heliodorów jest całkiem sporo - 412. Zestaw "Heliodor Stypułkowski" jest świetny! Zdrobnienia np. Helio i Dorek Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Heliodor 29.04.07, 11:30 Wydaje mi sie, ze Heliodor byl dosc popularny w XIX wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Heliodor 01.05.07, 22:20 Heliodor szalenie mi się podoba, choć imię wydawało mi się przy pierwszym kontakcie dziwne. Podoba mi się również Heliodora. Nie wydaje mi się, zeby miało utarte zdrobnienia - jest na to zbyt rzadkie. Z drugiej strony, jak na tę rzadkość, jest jednak całkiem częste (Melchior czy Baltazar liczą około 200 nadań, a są bez wątpienia dużo bardziej znane). Ciekawa jestem, co jest źródłem tej względen popularności. Odpowiedz Link Zgłoś