21.10.12, 17:09
Było już o Heliodorze teraz czas na Heliodorę smile Co o niej myślicie? "Heliodora - żeński odpowiednik imienia Heliodor. Stanowi złożenie słów Helios — "słońce" i dōron — "dar", a oznacza "dar słońca" lub "dar Heliosa" (w mitologii greckiej boga-słońca)"
Heliodora imieniny obchodzi 4 września. Do 1994 roku to imię odnotowano 80 razy; najwięcej w byłym województwie Bydgoskim (14).
Obserwuj wątek
    • dalenia Re: Heliodora 21.10.12, 17:59
      Podobnie jak Heliodor - podoba mi się tylko w teorii smile W ogóle to od jakiegoś czasu zaczynają mi się wszelkie "-dory" podobać. Tak czy siak - córki bym tak nie nazwała, u kogoś jednak pewnie bym doceniła.

Swoją drogą - całkiem sporo tych Heliodor. Myślałam, że nadanie tego imienia można raczej liczyć na palcach u jednej ręki, a tu proszę - aż (a może tylko? smile) 80!
      • arricia_louv Re: Heliodora 21.10.12, 18:15
        Heliodora brzmi mi męsko, twardo i coś w deseń Berty, Hermenegioldy czy Helgi, końcówka imienia nasuwa na myśl skojarzenie z "odorem"
        Natomiast Heliodor podoba mi się całkiem mocno smile i o dziwo odoru w nim niezauważam tongue_out
    • gaudencja Re: Heliodora 21.10.12, 18:13
      Bardzo mi się podoba to imię.
    • olianka Re: Heliodora 21.10.12, 18:56
      Podoba mi się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.