ksiezna_pani1 21.10.12, 17:09 Było już o Heliodorze teraz czas na Heliodorę Co o niej myślicie? "Heliodora - żeński odpowiednik imienia Heliodor. Stanowi złożenie słów Helios — "słońce" i dōron — "dar", a oznacza "dar słońca" lub "dar Heliosa" (w mitologii greckiej boga-słońca)" Heliodora imieniny obchodzi 4 września. Do 1994 roku to imię odnotowano 80 razy; najwięcej w byłym województwie Bydgoskim (14). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Heliodora 21.10.12, 17:59 Podobnie jak Heliodor - podoba mi się tylko w teorii W ogóle to od jakiegoś czasu zaczynają mi się wszelkie "-dory" podobać. Tak czy siak - córki bym tak nie nazwała, u kogoś jednak pewnie bym doceniła. Swoją drogą - całkiem sporo tych Heliodor. Myślałam, że nadanie tego imienia można raczej liczyć na palcach u jednej ręki, a tu proszę - aż (a może tylko? ) 80! Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Heliodora 21.10.12, 18:15 Heliodora brzmi mi męsko, twardo i coś w deseń Berty, Hermenegioldy czy Helgi, końcówka imienia nasuwa na myśl skojarzenie z "odorem" Natomiast Heliodor podoba mi się całkiem mocno i o dziwo odoru w nim niezauważam Odpowiedz Link Zgłoś