ariana1 02.05.07, 14:39 Cholender, dziewczyny podpowiedzcie mi kiedy są najbliższe imieniny Magdaleny? Chyba w tym miesiącu, co? Mam nadzieję, że ich nie przeoczyłam, bo żal mi było prezentów dla mojej córci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 14:40 13 maja pl.wikipedia.org/wiki/Magdalena_%28imi%C4%99%29 Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 14:45 Dzięki Abielko A te najbardziej popularne to kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 14:47 Chyba 22 lipca? w Marii Magdaleny? ale nie znam się na tym Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 14:51 22 lipca są najbardziej popularne imieniny - św. Marii Magdaleny tej z Ewangelii. Drugą patronką Magdalen jest Św. Maria Magdalena Pazzi - i jej imieniny obchodzone są 27 i 29 maja. Nie wiem, dlaczego dwa razy, ale tak wychodzi. O 13 maja nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 15:05 magdmaz napisała: > Drugą patronką Magdalen jest Św. Maria Magdalena Pazzi - i jej imieniny > obchodzone są 27 i 29 maja. Nie wiem, dlaczego dwa razy, ale tak wychodzi. Według moich danych, tylko 25 maja (rocznica jej śmierci). Tak zarówno tu: www.santiebeati.it/dettaglio/27450 jak i we Frosie, Sowie. Sa to jedynie dwie najbardziej znane patronki Magdalen, ale innych jest więcej: św. Maria Magdalena Postel, wspomnienie (imieniny) 14 lipca; św. Magdalena Albrici (Alberici), wspomnienie 13 maja; św. Magdalena Panatieri, wspomnienie 13 października; różne Magdaleny należące do grup męczenników i/lub błogosławione. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 15:54 A tak! Masz rację. Przypomniało m się, ze kiedyś sprawdzałam w kościele - Marii Magdaleny Pazzi było 25 maja. To mnie zdziwiło, gdyż faktycznie 29 maja jest bardzo popularną datą imienin Magdalen. O innych świętych się nie doczytałam - dzięki ogromne! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 16:17 magdmaz napisała: > Magdaleny Pazzi było 25 maja. To mnie zdziwiło, gdyż faktycznie 29 maja jest > bardzo popularną datą imienin Magdalen. Wygląda niestety na to, że data ta jest kompletnie pomylona Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 16:35 Ale uświęcona tradycją. W powszechnym obiegu i świadomości praktycznie Magdaleny występują dwa razy w roku - 22 lica i 29 maja właśnie. Jest to o tyle nieszczęśliwe, ze jeśli obchodzimy IMIENINY ( w katolicyzmie, a nie urodziny, jak w protestantyzmie), to chyba powinien to być jednak dzień patrona, a nie "imienia". Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 18:53 Zastanawiam się, skąd się w ogóle wzięła ta data; normalnie mają one jednak jakiś zwiazek z patronem. Znalazłam, że Marii Magdaleny de Pazzi obchodzono też czasem 26 maja; może sie komuś 6 pomyliła z 9? Nie mam na to innego wyjaśnienia, bowiem nie znalazłam nigdzie śladu informacji o tym, żeby jakieś imieniny Magdaleny miały być przenoszone z 29 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Imieniny Magdaleny 03.05.07, 14:19 ja jako Magdalena cale lata obchodzilam 29 maja. i nadal obchodze tak bylo i w kalendarzu. dopiero od kilku lat imienieny Magdaleny pojawily sie tez 26 maja, 28 tez - w niektorych kalendarzach, i 22 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imieniny Magdaleny 03.05.07, 22:10 To niemożliwe; poszukałam w dość tradycyjnym kalendarzu, który jest na przykład na stronach WP albo "Mówią wieki" i Magdalena 22 lipca tam jak najbardziej występuje. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 21:40 magdmaz napisała: > Jest to o tyle > nieszczęśliwe, ze jeśli obchodzimy IMIENINY ( w katolicyzmie, a nie urodziny, > jak w protestantyzmie), Wydaje mi się to być zbyt dużym uogólnieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imieniny Magdaleny 03.05.07, 10:30 Mam na myśli tradycję i historię obchodzenia imienin, skąd się to w ogóle wzięło. Na świecie jest to pomysł raczej nie znany i budzący zdumienie - ale moje wiadomości dotyczą zachodniej Europy i Stanów - nie wiem, jak jest gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imieniny Magdaleny 03.05.07, 21:07 magdmaz napisała: > Mam na myśli tradycję i historię obchodzenia imienin, skąd się to w ogóle > wzięło. Na świecie jest to pomysł raczej nie znany i budzący zdumienie - ale > moje wiadomości dotyczą zachodniej Europy i Stanów - nie wiem, jak jest gdzie > indziej. No właśnie, również w środowiskach katolickich w innych krajach imieniny nie są obchodzone, także w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 15:43 Ja obchodzę 29 maja - i wszystkie Magdaleny, które w życiu poznałam, też obchodziły 29 maja. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: Imieniny Magdaleny 02.05.07, 17:51 nie poznalas mnie obchodze imieniny 22 lipca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grisly Re: Imieniny Magdaleny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 18:49 moja siostra obchodzi 29 maja Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Dziewczyny 02.05.07, 20:56 Biorę 29 maja Lipiec odpada z prostego powodu - moja starsza córeczka Anna ma imieniny 26 lipca. Nie dam rady finansowo Dzięki za rady Odpowiedz Link Zgłoś