scarbonka 20.06.07, 12:32 Zawsze myślałam, że imię Bruno odmienia się : Brunona, Brunonowi itd, ale coraz częściej spotykam się z: Bruna, o Brunie. Nawet w kalendarzu mam osobno imieniny Bruna a osobno Brunona. Czy wynika to z faktu, że funkcjonują dwie równoległe formy Bruno i Brunon? Czy dla podkreślenia, że ktoś ma na imię Bruno (a nie Brunon właśnie) mówimy: idę do Bruna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 12:41 Jest Bruno i Brunon, ale dla mnie obydwa imiona odmieniają się: idę do Brunona, idę z Brunonem. Znajoma polonistka ma małego Brunona i - o zgrozo - odmienia: Bruna, Brunem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimi Re: Bruna/Brunona? IP: *.rtk.net.pl 20.06.07, 12:56 ale dla mnie obydwa imiona odmieniają się: idę do Brunona dla Ciebie tylko tak jest czy naprawde tak sie powinno odmmieniac? to jest poprawna forma?? bo sama sie zastanawiam jak sie odmienia imie Bruno Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 13:01 Według Grzeni dopuszczalna jest forma Bruna, Brunowi. Nie jestem językoznawcą, ale się z nim nie zgadzam, dlatego napisałam "dla mnie". Odpowiedz Link Zgłoś
malwa6 Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 12:59 Wydaje mi się, że Bruno odmienia się - Bruna. Brunon - Brunona. Mogę się jednak mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Bruna/Brunona? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:03 Jestem podobnego zdania co Malwa6 Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 13:11 Dzięki za odpowiedź. Czyli oficjalnie można odmieniać tak i tak. Bardzo mi sie to imię podoba, ale sądzę, że większość osób odmieniałaby je w skróconej formie. Dobrze,że tak też jest poprawnie bo ciągłe tłumaczenie odmiany lub znoszenie odmiany błędnej musi być denerwujące. Dla ewentualnego synka chyba i tak odpada bo miałby na drugie imię Bartosz lub Bartłomiej(na 99%) a Bruno Bartosz i Bruno Bartłomiej to chyba porażka, jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Bruna/Brunona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:15 Jak wcześniej napisałam (taa. - malwa6) uważam, że jako osobne imiona każde z nich odmienia się inaczej. Nie uważam więc by poprawnym było odmienianie Bruna - Brunona, albo Brunona - Bruna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Bruna/Brunona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 13:15 Jeśli już to Bruno Bartłomiej brzmi jakoś lepiej niż Bruno Bartosz. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 19:14 Bruno Bartłomiej brzmi MSZ całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:23 Cieszę się, że tak uważasz. Drugie imię wynika u nas z tradycji rodzinnej. Zarówno u mnie jak i u męża, pierwszy syn nosi drugie imię po ojcu, a pierwsza córka po matce. Drugie imiona dla kolejnych dzieci także wybiera się z rodziny. Aniela nosi drugie imię po mnie - Zofia, więc gdyby kiedyś pojawił się syn (na co liczę) to chciałabym imię po mężu. Dopuszczamy możliwość zmodyfikowania Bartosza do Bartłomieja. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:24 scarbonka napisała: > Aniela nosi drugie imię po mnie - Zofia, mam przyjaciółkę Anielę Zofię Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:28 scarbonka napisała: > co liczę) to chciałabym imię po mężu. Dopuszczamy możliwość zmodyfikowania > Bartosza do Bartłomieja. To jest właściwie tyklko rozwinięcie, bowiem Bartosz historycznie jest zdrobniałą formą Bartłomieja, jak oczywiscie dobrze wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scarbonka Re: to w koncu jak jest? ;) n/t IP: *.chello.pl 20.06.07, 13:36 Na stronie wydawnictwa PWN znalazłam coś takiego: "Czy imię Bruno jest tym samym imieniem, co Brunon? Czy imię Bruno się odmienia? Jeśli tak, to jak? Jest to jedno imię, ale w dwóch postaciach. Niektóre osoby używały jednej z nich, np. Bruno Schulz, inne znane są pod drugą postacią, np. św. Brunon z Kwerfurtu. Imię Bruno odmienia się tak jak Brunon, a więc nie mówimy np. Bruna, lecz Brunona." — Mirosław Bańko Na tej samej stronie jest opinia Jana Grzeni, w której dopuszcza on obydwie formy. slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=2635 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: to w koncu jak jest? ;) n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 14:04 Nooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Bruna/Brunona? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 18:22 Są dwa osobne imiona: Bruno i Brunon, z których Brunon jest bezwzględnie odmieniany: Brunona. Tradycyjnie Bruno też powinien być odmieniany w ten sposób, ale coraz częściej dopuszcza się popularyzującą się odmianę Bruno - Bruna. Dla jednych jest to paskudny błąd (coś jak Maji), dla innych brzmi to całkiem nieźle - i językoznawcy jak widać też są podzieleni . Odmiana "Bruna" wciąż przez wielu jest traktowana za gorszą, w przypadku zaś imienia Iwo powoli forma "Iwa" wypiera już tradycyjne "Iwona". Ja wybrałabym imię Brunon - i problemy znikają. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 19:02 Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
scarbonka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:06 Którą formę uważacie za lepszą Bruno czy Brunon? I dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:06 Bruno - bo jest lżejsza i historycznie pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Bruna/Brunona? 20.06.07, 23:22 Brunon. Bardziej męski i bez problemów w odmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Bruna/Brunona? 21.06.07, 14:02 zastanawiałam się kiedys nad tym, jak w serialu pani powiedziała "Bruna". Zdziwiłam się, bo jakoś mi się zawsze zdawało, że jednak odmienia się Bruno- Brunona. Chyba nawet nie miałam z tym imieniem do czynienia, ale myślałam, że odmienia się jak Otto-Ottona. Odpowiedz Link Zgłoś