Gość: AnnaZ. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:24 Piszę z prośbą o radę w kwestii wyboru imienia, mianowicie ogromnie wiele zawdzięczam w życiu swej nieżyjącej już babci (Małgorzata) oraz wspaniałej Mamie (Krystyna), od lat odczuwam potrzebę nadania jednego z nich lub obu przyszłej córce/córkom. Potrzebę tę uzasadniam sobie chęcią pewnej kontynuacji. I stąd pytanie: czy uważacie nadawanie dzieciom imion dziedziczonych po bliskich za zasadne? Oraz jak na dzień obecny "mają się" imiona Krystyna i Małgorzata. W moim pojęciu te imiona to pewnego rodzaju "klasyka", z drugiej zaś strony, czytając tu rozmaite wątki, tyle moich wewnętrznych przekonań zostało obalonych, więc sama już nie wiem... Proszę serdecznie o zajęcie swego stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: imiona dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 12:36 Małgorzata ba pewno nie będzie budzić sensacji. Małgosia. A co do Krystyny.. Także powinna się jakoś przyjąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi28 Re: imiona dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:56 Ja jestem za .Oba imiona są klasyczne, piękne. Spotykam nieliczne małe Małgosie <dorosłych oczywiście mnóstwo>, małą Krysię znam jedna. Sama nadałam imię synowi po swoich rodzicach i pradziadku - podoba mi się taki zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaZ. Re: imiona dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 23:03 Czy małe Krysie to zupełna rzadkość? Odpowiedz Link Zgłoś
tami46 Re: imiona dziedziczone 22.06.07, 23:19 MySlę,że jednak tak ,ja jestem stara Krysia i z tego powodu przez całe Zycie nie czuję się szczęsliwa.Daj na drugie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiatek Re: imiona dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:37 a ja jestem za taką tradycją moi rodzice dali mi na imię Monika a na 2-gie Krystyna(to po mojej mamie) i uważam że to piękne takie kultywowanie tradycji z sentymentu do danej osoby, takie nadawania imiona dziecku swojemu np. wybierając na 2-gie imię po mamie babci itd... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
slimakpokazrogi Re: imiona dziedziczone 24.11.07, 12:49 Tak, tak, mnie tez sie podoba tradycja... Ale właśnie na drugie. My nad pierwszymi imionami sie zastanawiamy, ale drugie juz mamy wybrane - po naszych rodzicach właśnie. Moja mama ma na imię Aleksandra (więc ja najbardziej na czasie, a dla chłopca mamy po ojcu męża przygotowane Lucjan. Będzie musiał przeżyć. No , ale tak, jak napisałam , właśnie na DRUGIE - według mnie fajnie podtrzymuje tradycję, a nie naraża dziecka na imie zbyt archaiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: imiona dziedziczone 23.06.07, 00:17 Nie spotkałam (ani nie słyszałam) o żadnej małej Krystynce w ciągu ostatnich kilku ładnych lat ale myślę, że to imię ma szansę zająć za jakiś czas wysokie miejsce w rankingach popularności. Gdybym miała wybierać z tych dwóch, wybrałabym właśnie Krystynę. Małgorzata - piękne, ale tylko w tej formie; bałabym się "odruchowych" zdrobnień typu: Gosia. Jednak najważniejsze myślę jest to, że chciałabyś to, a nie inne imię dla dziecka ze względu na pamięć mamy czy babci. Bardzo to popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nataloosia :) Re: imiona dziedziczone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.07, 12:32 Dla mnie Krystyna i Małgorzata to teraz imiona przestarzałe. Uważam jednak , że mogą znowu wrócić do mody. Mi osobiście w ogóle się nie podobają. Ale gdybyś urodziła synka , radziłabym ci nazwać go Krystian - bo to imię podoba mi się bardzo A co do dziedziczenia imion - dla mnie to jest beznadzieja, ale jeśli chodzi o pierwsze imiona. Uważam, że każdy człowiek jest niepowtarzalny i powinien wyróżniac się w rodzinie także imieniem. Na drugie zaś chętnie dałabym moim dzieciom imiona moich rodziców , dziadków czy sióstr. Mam np. w planie nazwać swojego syna Karol Ludwik (Ludwik po tacie ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: imiona dziedziczone 24.06.07, 12:59 Gość portalu: Nataloosia napisał(a): > Dla mnie Krystyna i Małgorzata to teraz imiona przestarzałe. Znam jedną małą Krysię. Bardzo ostatnio zdziwiłam się, czytając listę dzieci, które będą chodzić do pierwszej klasy razem z moją Julką. Na trzy klasy są tylko dwie Julki oraz dwie Krysie. Małgosi nie sprawdzałam, ale też ostatnio poznałam jedną - dwuletnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AnnaZ. Re: imiona dziedziczone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 11:22 Dziękuję Agnieszko za Twą wypowiedź. To mie dowiedzieć się, że są również małe Krysie. W moim brzmieniu Krystyna brzmi pięknie, klasycznie, nieco literacko. Trochę gorzej, jeśli chodzi o zdrobnienie Kryśka, Krycha... Z drugiej zaś strony w każdym praiwe przypadku można spodziewać się nieładnie brzmiących przekształceń danego imienia. Z kolei Małgorzata wg mnie to imię na wskroś uniwersalne, babcia Małgosia, pokolenie mojej mamy również, moje rówieśniczki (ok. 30 lat), małe Małgośki rzadziej, ale znam np. siedmiomiesięczną Małgosię. Czy macie jakieś spostrzeżenia co do tych imion, częstości występowania i prognozy na przyszłość odnośnie popularności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pluk Re: imiona dziedziczone IP: 89.240.66.* 23.11.07, 14:22 oba imiona bardzo fajne i ... klasyczne zdecydowanie wybralabym Krystyne, Krysie )) Mniej popularne i ladnie odmienialne oraz latwo wypowiedalne dla obcokrajowcow co w czasach Unijnych nie jest bez znaczenia wedle mej osoby (Christina ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: imiona dziedziczone IP: *.nat.tvk.wroc.pl 23.11.07, 15:39 Nie jestem zwolenniczką nadawania dzieciom imion po rodzicach, czy dziadkach - chyba, że na drugie. Niemniej jeśli masz taką potrzebę, to nadaj. Obydwa imiona są bardzo ładne. Zdarzają się i małe Krysie i małe Małgosie, chyba nawet lepiej,że imiona nie są zbyt popularne. Proponuję Krystyna Małgorzata - wg.mnie ładniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: imiona dziedziczone 24.11.07, 16:21 Jestem zwolenniczką nadawania takich imion, ale jako drugie. Uważam, że Krystyna jest imieniem bardzo na czasie - jestem przekonana, że będzie właśnie wracać i będzie coraz więcej małych Krystynek. Małgorzata wciąż jest nadawana, co jakiś czas spotykam się z małymi dziewczynkami o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś