kosheen4 Re: refleksja ... 11.07.07, 21:25 ładnie przeciez nie bedziesz - chyba? - wolac do nich antoni i antonino? antek i tośka wcale się nie zlewają. i fajnie brzmią. Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Agatko 12.07.07, 09:47 racz do swojej nowej sygnaturki wpisać by bunny.tsukino, albo Cię pozwę o prawa autorskie )) Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: refleksja ... 22.07.07, 10:57 Droga Agato! Antonina to moje ukochane imię żeńskie! Antoni również bardzo mi się podoba. Jako imiona dla rodzeństw- bardzo ciekawie. Ja bym się chyba nie zdecydowała, ponieważ raczej wolę różnorodność. Ale jeśli podoba ci się taka opcja to śmiało! Algorytm jest prosty: podoba Ci się imię => nadajesz je dziecku=> inni akceptują, Bo jakie mają wyjście? Mniej poważnie: nawet w kultowych Muminkach byli Topik i Topcia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: refleksja ... 22.07.07, 11:06 Trochę odwagi w tym jest, ale ja bym się pokusiła na nadanie dzieciakom tak podobnych imion. Wśród rodzeństwa babci był Jan i Janina. A ojciec mojej mamy Janiny, to także Jan. Masło maślane, ale co w tym złego. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: refleksja ... 22.07.07, 13:09 Ojej, coś z tymi Janami jest Ja tez mam w rodzinie rodzeństwo Jana i Janinę Co do Antoniego i Antoniny .... Ja bym się nie nadała, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest tyyyyyyle pięknych imion, że nie mogłabym ograniczyć się tylko do jednego Ktoś pisał, że mialaś pomysł, aby dac córce na imię Jagna, uważam, że to swietne imię ibyłby to doskonały wybór, małych Jagienek jest dużo mniej niż Toś a i stylistycznie mi pasuje: Antoś i Jagnienka - zestaw z "Chłopów", po prostu cudnie Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: refleksja ... 22.07.07, 16:33 Oba imiona lubię, ale nie nazwałabym tak dzieci. Dlaczego? Dlatego, ze córka bedzie jednak czula, ze wymyslaliscie nie tyle imie dla niej, jako odrebnej osoby, ile dla siostry brata - o ile rozumiecie o co mi chodzi. Dziecko powinno byc potraktowane jako oddzielna osoba, a nie jako 'para" do starszego rodzeństwa, aby razem bylo śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: refleksja ... 22.07.07, 16:37 Ja również odradzałabym taki zestaw. Imiona sa zbyt podobne, choć oba piękne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie! Re: refleksja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 16:38 Zawsze słyszałam ze dzieciom, zwłaszcza bliźniakom, ale zwykłym rodzeństwom też, nie należy nadawać imion do pary, bo to je wtłacza w jakiś schemat, niejako przez brak "własnego" imienia robi z nich tylko dopełnienie brata / siostry. Ja ma na imię Karolina i NIGDY W ŻYCIU nie chciałabym mieć brata Karola. To by była jakaś komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: refleksja ... 22.07.07, 16:41 A ja nie byłabym pokrzywdzona mając za brata męski odpowiednik mojego imienia. Paula i Paweł nie brzmią aż tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
mocpytan Re: refleksja ... 22.07.07, 20:52 mi się imię antonina kompletnie nie podoba choć tosia brzmi super, ale również należę do osób, które nie widzą związku między tym, że rodzeństwo ma podobnie na imię dla mnie każdy człowiek jest indywidualnością niezależnie od imienia i kompletnie nie rozumiem takich wątpliwości jeśli podobają ci się te imiona to ja w/w rozterek bym nie miała w ogóle nie widzę związku z czymkolwiek Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja OT 22.07.07, 23:03 mocpytan napisała: ale również > należę do osób, które nie widzą związku między tym, że rodzeństwo ma podobnie > na imię Przypomniałaś mi klasyczne pytanie - czym się różni wróbelek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: refleksja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:21 Rzeczywiscie imona zbyt do siebie podobne, choc oba sliczne. Chyba nie odwazylabym sie nazwac dzieci tak podobnie. W innym wątku mama Natalii pyta czy imie Nataniel bądz Natan dla brata,bedzie pasowac do siostrzyczki. I tam takze napisalam,ze lepiej wybrac inne , bo te sa zbyt podobne. Moze pomysl nad innym. Racja takze, ze kazdy jest odrebna osobą, ale dzieci będą przeciez razem i imonka moga sie myslic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elllla Re: refleksja ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:22 Jest tyle pięknych imion do wyboru. Twoi znajomi mają rację, poco nazywać dzieciaki tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: refleksja ... 01.08.07, 11:55 Dla mnie zbyt się zlewa, ale to twoje dzieci. Moja koleżanka miała podobny problem - spodziewa się bliźniąt i podoba jej się Antoni i Antonina. Na razie stanęło na Tomku i Tosi Odpowiedz Link Zgłoś