Dodaj do ulubionych

refleksja ...

• kosheen4 Re: refleksja ... 11.07.07, 21:25
      ładnie smile
      przeciez nie bedziesz - chyba? - wolac do nich antoni i antonino? smile antek i
      tośka wcale się nie zlewają. i fajnie brzmią.
      • bunny.tsukino Agatko 12.07.07, 09:47
        racz do swojej nowej sygnaturki wpisać by bunny.tsukino, albo Cię pozwę o prawa
        autorskie wink))
    • mex1 Re: refleksja ... 22.07.07, 10:57
      Droga Agato! Antonina to moje ukochane imię żeńskie! Antoni również bardzo mi
      się podoba. Jako imiona dla rodzeństw- bardzo ciekawie. Ja bym się chyba nie
      zdecydowała, ponieważ raczej wolę różnorodność. Ale jeśli podoba ci się taka
      opcja to śmiało!
      Algorytm jest prosty: podoba Ci się imię => nadajesz je dziecku=> inni
      akceptują, Bo jakie mają wyjście?

Mniej poważnie: nawet w kultowych Muminkach byli Topik i Topcia
      Pozdrawiam
      • pluskotka Re: refleksja ... 22.07.07, 11:06
        Trochę odwagi w tym jest, ale ja bym się pokusiła na nadanie dzieciakom tak
        podobnych imion. smile Wśród rodzeństwa babci był Jan i Janina. A ojciec mojej
        mamy Janiny, to także Jan. smile Masło maślane, ale co w tym złego. smile
        • das.krokodil Re: refleksja ... 22.07.07, 13:09
          Ojej, coś z tymi Janami jest smile Ja tez mam w rodzinie rodzeństwo Jana i
          Janinę smile Co do Antoniego i Antoniny .... Ja bym się nie nadała, ale tylko i
          wyłącznie dlatego, że jest tyyyyyyle pięknych imion, że nie mogłabym ograniczyć
          się tylko do jednego smile Ktoś pisał, że mialaś pomysł, aby dac córce na imię
          Jagna, uważam, że to swietne imię ibyłby to doskonały wybór, małych Jagienek
          jest dużo mniej niż Toś a i stylistycznie mi pasuje: Antoś i Jagnienka - zestaw
          z "Chłopów", po prostu cudnie smile
          • verdana Re: refleksja ... 22.07.07, 16:33
            Oba imiona lubię, ale nie nazwałabym tak dzieci. Dlaczego? Dlatego, ze córka
            bedzie jednak czula, ze wymyslaliscie nie tyle imie dla niej, jako odrebnej
            osoby, ile dla siostry brata - o ile rozumiecie o co mi chodzi. Dziecko powinno
            byc potraktowane jako oddzielna osoba, a nie jako 'para" do starszego
            rodzeństwa, aby razem bylo śmiesznie.
    • abiela Re: refleksja ... 22.07.07, 16:37
      Ja również odradzałabym taki zestaw. Imiona sa zbyt podobne, choć oba piękne.
    • Gość: nie! Re: refleksja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 16:38
      Zawsze słyszałam ze dzieciom, zwłaszcza bliźniakom, ale zwykłym rodzeństwom
      też, nie należy nadawać imion do pary, bo to je wtłacza w jakiś schemat,
      niejako przez brak "własnego" imienia robi z nich tylko dopełnienie brata /
      siostry. Ja ma na imię Karolina i NIGDY W ŻYCIU nie chciałabym mieć brata
      Karola. To by była jakaś komedia.
      • pluskotka Re: refleksja ... 22.07.07, 16:41
        A ja nie byłabym pokrzywdzona mając za brata męski odpowiednik mojego imienia.
        Paula i Paweł nie brzmią aż tak źle.
        • mocpytan Re: refleksja ... 22.07.07, 20:52
          mi się imię antonina kompletnie nie podoba choć tosia brzmi super, ale również
          należę do osób, które nie widzą związku między tym, że rodzeństwo ma podobnie
          na imię
          dla mnie każdy człowiek jest indywidualnością niezależnie od imienia i
          kompletnie nie rozumiem takich wątpliwości
          jeśli podobają ci się te imiona to ja w/w rozterek bym nie miała w ogóle
          nie widzę związku z czymkolwiek wink
          • gaudencja OT 22.07.07, 23:03
            mocpytan napisała:

ale również
            > należę do osób, które nie widzą związku między tym, że rodzeństwo ma podobnie
            > na imię

Przypomniałaś mi klasyczne pytanie - czym się różni wróbelek?
    • Gość: Dee Re: refleksja ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.07, 09:21
      Rzeczywiscie imona zbyt do siebie podobne, choc oba sliczne. Chyba nie
      odwazylabym sie nazwac dzieci tak podobnie.
      W innym wątku mama Natalii pyta czy imie Nataniel bądz Natan dla brata,bedzie
      pasowac do siostrzyczki. I tam takze napisalam,ze lepiej wybrac inne , bo te sa
      zbyt podobne. Moze pomysl nad innym.
      Racja takze, ze kazdy jest odrebna osobą, ale dzieci będą przeciez razem i
      imonka moga sie myslic.
    • Gość: Elllla Re: refleksja ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.07, 11:22
      Jest tyle pięknych imion do wyboru. Twoi znajomi mają rację, poco nazywać
      dzieciaki tak samo.
    • lilith76 Re: refleksja ... 01.08.07, 11:55
      Dla mnie zbyt się zlewa, ale to twoje dzieci.
      Moja koleżanka miała podobny problem - spodziewa się bliźniąt i podoba jej się Antoni i Antonina. Na razie stanęło na Tomku i Tosi smile
      • das.krokodil Re: refleksja ... 01.08.07, 21:33
        Tomek i Tosia - jak pięknie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.