Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 10:09 Tak mnie zainspirowało imię nadane dziewczynce ostatnio w Gdańsku . Wprawdzie nazwisko dziecka nie jest polskie, wiec problemu z zarejestrowaniem imienia na pewno nie ma. Moje pytanie jest jednak inne - czy jest polski odpowiednik Amber - bursztynku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asidoo Re: Amber 17.07.07, 12:09 Jako odpowiednik powinna być Bursztyna albo Glaza jeszcze ze słowiańskiego, kiedy na bursztyn mówiono glaz. Teraz obecny jest w j.polskim wyraz głaz 'duży kamień'. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Amber 17.07.07, 12:29 asidoo napisała: > Jako odpowiednik powinna być Bursztyna albo Glaza jeszcze ze słowiańskiego, > kiedy na bursztyn mówiono glaz. Lub Jantaria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Amber IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.07, 12:42 Jantaria hmm ciekawe,ale raczej jako nazwa miejscowosci - Jantar. Jako Amber brzmi dużo fajniej,ale niestety nie w Polsce. A moze Amberia ? Bursztynna ? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Amber 17.07.07, 12:44 o polskim odpowiedniku nie słyszałam, ale w języku litewskim jest bardzo popularne męskie imię Gintaras (żeński odpowiednik Gintarė, które bardzo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Amber 17.07.07, 12:48 Jantara - corka znajomych, teraz juz po 30 Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Amber 17.07.07, 12:56 Serio, jak najbardziej! Nie mam pojecia jak przeszlo w urzedzie.... Pretensjonalne IMHO Moze dlatego, ze ja znam, to imie nie wydaje mi sie az tak dziwne, chociaz tak naprawde to takie jest Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Amber 17.07.07, 22:01 pisalam juz kiedys chyba, jak to moj znajomy Anglik zonaty z Polka nazwal corke Amber Jantarzyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Amber IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:14 Jantarzyna - okropne Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Amber 22.07.07, 10:32 Imię Amber wyjątkowo mi się nie podoba. Brzmi strasznie nie po polsku i do tego zbyt kojarzy się z tą okropną " Modą na sukces" Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Amber 22.07.07, 10:37 Ale Amber z MnS to Ambrozja Moore, tak się czasem przedstawia w serialu. Czy więc polskim odpowiednikiem może być Ambrozja? Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Amber 22.07.07, 10:46 A to nie wiedziałam, nie oglądam MnS, tylko jak jestem u kuzynki, która ogląda, więc siłą rzeczy. Wiedziałam tylko o Amber. Ambrozja już brzmi lepiej, ale nadal bez rewelacji Odpowiedz Link Zgłoś