Dodaj do ulubionych

Kasper czy Kacper ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:51
Zauważyłam, ze podajecie często imię Kasper a nie Kacper.
Kacper jest strasznie popularny, natomiast o Kasprze nie słyszałam żadnym.
Jednak mimo to imiona są bardzo do siebie podobne i Kasper takze z Kacprem
bedzie mylony moim zdaniem.
Czy to jest to samo imię tylko zapisane inaczej ?
Obserwuj wątek
    • gdarin Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:05
      Kaspar i Kasper, a także Gaspar czy Gasper to warianty tego samego perskiego imienia, znanego i nadawanego już w Polsce w średniowieczu. Kacper to forma gwarowa, ludowa, nadawana powszechnie bardzo często dopiero od lat 80. XX wieku.
      Tak naprawdę to imię to nie pojawia się w Biblii, a tylko w średniowiecznej legendzie. Biblia bowiem nie podaje imion Mędrców (czyli magów, członków stanu kapłańskiego), którzy odwiedzili małego Jezusa w Betlejem ani nawet nie podaje że było ich trzech.
      • das.krokodil Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:08
        Najbardziej podoba mi się Gaspar, najmniej Kacper, jakoś mi się kojarzy z
        rodziną patologiczną sad
    • Gość: Dee Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:12
      Gaspar jest super!

A co Kacper ma wspólnego z patologiczną rodziną ? Nie rozumiem uncertain
      • das.krokodil Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:21
        Dee, nie mówię, że ma w rzeczywistości, po prostu to jest moje pierwsze
        skojarzenie, być może dlatego, że znam 3 Kacprów i każdy pochodzi właśnie z
        takiej "podejrzanej" rodziny smile Ale to tylko moje osobiste skojarzenie tongue_out
        • Gość: Dee Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:33
          No dobra smile Przyjmuję wyjazsnienie smile Pozdrawiam.
          • Gość: Dee A Gaspar z Hiszpanią mi sie kojarzy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:34
            .. powiedzcie dlaczego i czy dobrze ? smile
    • veranillo Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:20
      nie podoba mi się ani wersja Kacper, ani Kasper. Gaspar już znacznie lepszy smile
    • olianka Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 16:22
      A ja pracowałam z panem Kasprem (po 60-tce), którego syn (ur. 1981) też ma na
      imię Kasper smile
      • willow_girl Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 16:27
        Gaspar mi się podoba, bardzosmile
        • Gość: makowa_panienka Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 18.07.07, 19:05
          Też bardzo mi się podoba Gaspar
    • nastka_19 Re: Kasper czy Kacper ? 19.07.07, 17:02
      niby to samo a jednak inne(: osobiście lepiej podoba mi sie Kasper pozdrawiam
      • mex1 Kasper 19.07.07, 23:01
        Kasper jest bez wątpienia mniej oklepany. Ale przy podawaniu imienia mogą
        zdarzać się pomyłki smile W każdym razie jest o wiele ciekawszy niż Kacper

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.