Gość: Dee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 09:51 Zauważyłam, ze podajecie często imię Kasper a nie Kacper. Kacper jest strasznie popularny, natomiast o Kasprze nie słyszałam żadnym. Jednak mimo to imiona są bardzo do siebie podobne i Kasper takze z Kacprem bedzie mylony moim zdaniem. Czy to jest to samo imię tylko zapisane inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdarin Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:05 Kaspar i Kasper, a także Gaspar czy Gasper to warianty tego samego perskiego imienia, znanego i nadawanego już w Polsce w średniowieczu. Kacper to forma gwarowa, ludowa, nadawana powszechnie bardzo często dopiero od lat 80. XX wieku. Tak naprawdę to imię to nie pojawia się w Biblii, a tylko w średniowiecznej legendzie. Biblia bowiem nie podaje imion Mędrców (czyli magów, członków stanu kapłańskiego), którzy odwiedzili małego Jezusa w Betlejem ani nawet nie podaje że było ich trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:08 Najbardziej podoba mi się Gaspar, najmniej Kacper, jakoś mi się kojarzy z rodziną patologiczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:12 Gaspar jest super! A co Kacper ma wspólnego z patologiczną rodziną ? Nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:21 Dee, nie mówię, że ma w rzeczywistości, po prostu to jest moje pierwsze skojarzenie, być może dlatego, że znam 3 Kacprów i każdy pochodzi właśnie z takiej "podejrzanej" rodziny Ale to tylko moje osobiste skojarzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:33 No dobra Przyjmuję wyjazsnienie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee A Gaspar z Hiszpanią mi sie kojarzy ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.07, 11:34 .. powiedzcie dlaczego i czy dobrze ? Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 11:20 nie podoba mi się ani wersja Kacper, ani Kasper. Gaspar już znacznie lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 16:22 A ja pracowałam z panem Kasprem (po 60-tce), którego syn (ur. 1981) też ma na imię Kasper Odpowiedz Link Zgłoś
willow_girl Re: Kasper czy Kacper ? 18.07.07, 16:27 Gaspar mi się podoba, bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Kasper czy Kacper ? IP: *.nat.tvk.wroc.pl 18.07.07, 19:05 Też bardzo mi się podoba Gaspar Odpowiedz Link Zgłoś
nastka_19 Re: Kasper czy Kacper ? 19.07.07, 17:02 niby to samo a jednak inne(: osobiście lepiej podoba mi sie Kasper pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Kasper 19.07.07, 23:01 Kasper jest bez wątpienia mniej oklepany. Ale przy podawaniu imienia mogą zdarzać się pomyłki W każdym razie jest o wiele ciekawszy niż Kacper Odpowiedz Link Zgłoś