olianka 31.07.07, 14:00 O Melchiadesie Huczku wyczytałam dziś w lokalnej gazecie. Według Rymuta jest to jedyny Polak o tym imieniu. pl.wikipedia.org/wiki/Melchiades Podoba mi się to imię! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dee Re: Melchiades IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 14:02 Intrygujące imie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Melchiades 31.07.07, 14:14 Prawda? Oswajałam się z nim chwilę, a teraz mi się coraz bardziej podoba. I chyba pasuje do Oblubieńcowego nazwiska... Synka mogłabym tak nazwać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: Melchiades IP: *.nat.tvk.wroc.pl 31.07.07, 17:25 Melchiades – imię męskie pochodzenia greckiego, pochodzące od greckiego słowa μιλτος (miltos) - "czerwona ziemia". Patronem tego imienia jest św. Melchiades (Milcjades), papież. Melchiades imieniny obchodzi 11 stycznia i 10 grudnia. Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Melchiades" i jeszcze taka wzmianka z której wynika, że imię ma już jakieś tradycje w naszym kraju Kazimerz Melchiades Sapieha (ur. 1625, zm. 10 stycznia 1654 w Krzepicach), dworzanin królewski, starosta krzepicki. Był synem Mikołaja i bratem Jana Ferdynanda Odpowiedz Link Zgłoś
bea-sjf Re: Melchiades 01.08.07, 22:08 Idealne ,gdy nie można się zdecydować Melchior czy np .Arystydes Lubię takie imiona )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malwinka Re: Melchiades IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 08:50 100 lat samotności Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: Melchiades 30.12.07, 23:01 Po parokrotnym powtórzeniu zaczyna mi się podobać :o) A propozycje zdrobnienia? Meluś? Melek? Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Melchiades 17.10.21, 12:45 Według strony ministerstwa Melchiadesów jest już dwóch! Z brzmienia kojarzy mi się z imieniem Alcybiades - bardzo dominująca końcówka. No i ile sylab ma Melchiades? Mel-chia-des czy Mel-chi-a-des? W głowie brzmią mi cztery, ale może to właśnie przez skojarzenie z Alcybiadesem. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Melchiades 17.10.21, 22:48 Bardzo ciekawe. Taka mieszanka Melchiora z Aldybiadesem jak wczesniej lub Archimedesem. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Melchiades 14.11.21, 21:19 Bardzo podoba mi się to imię. Połączenie Melchiora z Arystydesem czy Archimedesem, brzmi ciekawie i przyjemnie. Jestem na "tak" Odpowiedz Link Zgłoś