krimhilda 02.08.07, 13:16 Podoba sie Wam? Wyobrazacie sobie np nastolatke o takim imieniu w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olianka Re: Penelopa 02.08.07, 13:26 Wyobrażam sobie nastoletnią Penelopę. Podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Penelopa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 13:29 Ja sobie wyobrażam A zdrobnienie Penny jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Penelopa IP: *.chello.pl 02.08.07, 13:31 Bardzie po polsku byłoby "Penia". A imię całkiem ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Penelopa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 14:36 Penia tez ladnie. A Lopi moze byc ? Albo Lopka ? Odpowiedz Link Zgłoś
manarai Re: Penelopa 02.08.07, 16:57 Pojawiła się kiedyś tu na forum mama Heleny i Penelopy - pytała o propozycje imienia dla trzeciej córki Nie jestem pewna, czy mi się podoba, ale jak najbardziej wyobrażam sobie nastolatkę o takim imieniu. Zdrabniałabym chba Nela, albo może odrobinę naciągając - Pola. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Penelopa 02.08.07, 19:07 Imię ok, zdrobnienie Penny za to koszmarne jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Penelopa 26.02.08, 12:45 >Imię ok, zdrobnienie Penny za to koszmarne jak dla mnie.< Juz sobie wyobrażam moją przygłuchą sąsiadkę jak z przerażeniem w oczach pyta: "jak jej dali, penisssss??????" Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Penelopa 27.02.08, 12:06 matylda1001 napisała: > >Imię ok, zdrobnienie Penny za to koszmarne jak dla mnie.< > > Juz sobie wyobrażam moją przygłuchą sąsiadkę jak z przerażeniem w > oczach pyta: "jak jej dali, penisssss??????" To z sąsiadką coś nie tak jeśli ma takie skojarzenia, żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Penelopa 27.02.08, 13:55 >To z sąsiadką coś nie tak jeśli ma takie skojarzenia, żałosne< Bo ona cała jest żałosna. Kilka lat temu obraziła się na nią druga sąsiadka, która wyjechała pierwszy raz na spacer z "najnowszym" wnuczkiem. "Jaki śliczny dzidziuś, a ja jaj! a jak ma na imie? - Czaruś- odpowiada zachwycona babcia.- Co??? Tak mu dali jak psu???" Tak mniej więcej przebiegła rozmowa. Chyba do dziś trwają w stanie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa 05.03.08, 19:38 Na szczęście nie ma obowiązku zdrabniania imion po angielsku, zwłaszcza gdy dziecko mieszka w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Penelopa 26.02.08, 12:46 >Zdrabniałabym chba Nela, albo może odrobinę naciągając - Pola.< Naciągnęłaś jak dzieciak na nowy gadżet! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Penelopa 26.02.08, 12:51 Czy to na część Penelope Cruz czy wiernej żony Odyseusza? Właściwie wszystko jedno bo w polskich realiach to kiepski pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa 02.08.07, 23:13 Wyobrażam sobie, bardziej niż Kleopatrę albo Elektrę. Bardzo mi się podoba brzmieniowo to imię. Zdrabniać można także do Neli. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa 29.09.07, 10:32 Podklejam link do starego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12924&w=23701785&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaupa Re: Penelopa IP: 163.1.80.* 26.02.08, 12:03 Mi sie bardzo podoba (pisalam w innym watku)... Ale chyba jednak ciut za odwazne dla mnie. Kolejne skojarzenie: Penelope Pitstop, bohaterka kreskowki z 15 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Penelopa 26.02.08, 23:37 Dziekuje za ten watek. Jesli teraz mialabym miec kolejne dziecko to wlasnie Penelopa bylaby kandydatem nr 1 do nadania. Imie mnie urzeklo. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Penelopa 16.02.19, 00:07 Penelopa to następne rzadkie imię, które zwiększyło swój stan posiadania. U Rymuta było ich 8, teraz jest 15. Trzymam kciuki za jej wzrost liczebności. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Penelopa 23.11.20, 20:38 gaudencja napisała: > Trzymam kciuki za jej wzrost liczebności. Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
niwius Re: Penelopa 16.02.19, 14:54 Penelopa bardzo mi się podoba, w sumie mogłabym tak nazwać córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Penelopa 17.02.19, 14:09 Nie podoba mi się. W moim odczuciu bardzo pretensjonalna, nie wyobrażam sobie dziewczynki z tym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Penelopa 21.11.20, 20:08 Bardzo lubię Penelopę. Podobała mi się już wtedy, kiedy miałam 8 albo 9 lat i zainteresowałam się mitologią. I przez tyle lat nic się w tej kwestii nie zmieniło Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Penelopa 22.11.20, 09:15 Podobnie. Oczarowanie mitologicznymi imionami nie przeszlo mi. Penelopa, Hipolita, Andromeda, Kasjopeja, Antianara, ah maja wydzwiek. Penelopa moze tez byc zdrabniania do Peli. Fajne imie i ciesze, ze przybywa ich w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Penelopa 23.11.20, 20:40 sulimira napisała: >Penelopa, Hipolita, Andromeda, Kasjopeja, Antianara, ah maja wydzwiek. Antianary nie znałam w ogóle. Penelopę i Andromedę uwielbiam, Kasjopeja też bardzo mi się podoba. Hipolita super, ale, podobnie jak w przypadku odpowiednika, nie mogę się wyzbyć skojarzenia z piosenką, którą usłyszałam kiedyś w telewizji: "Zmruż, Hipuś, ślipki, mama z domu Cypkin…". Faktycznie, te mitologiczne imiona mają jakiś urok A Penelopa to była moja druga fascynacja imiennicza Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Penelopa 23.11.20, 20:46 Hipolita jest swietna, ale wlasnie gdy przychodzi do zdrobnien to zaczyna kulec, a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Penelopa 23.11.20, 20:51 Ja uwielbiam te mitologiczne imiona czego mozna sie domyslac po wyborze imienia dla corki Ariadna, Kalista, Leandra, Amazonki: Antianejra, Marpesja czy Dejanira. Maja takie tajemnicze brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Penelopa 09.09.22, 01:29 Odświeżam Mi się podoba, z zastrzeżeniem, że wg mnie może nie pasować do niektórych polskich nazwisk, np. Woźniak. Mimo tego uważam, że brzmienie imienia jest bardzo ładne i pozwala na używanie zdrobnienia Nel, które bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
filomena2222 Re: Penelopa 09.09.22, 09:41 Tak, mi się bardzo podoba. I nie wiem czemu, podoba mi się w zestawieniu z siostrą o imieniu Ofelia. Oba imiona dla mnie są super. Odpowiedz Link Zgłoś