izuniabielas 21.08.07, 08:51 Witaj Gaudencjo! Mysle , ze nie powinnas byc tak surowa wobec niektórych uczestników forum. W kierunku mojej osoby padły nie raz ostrzezenia. Urzywam za duzo wykrzyknien, itd. Ale powtarzam po raz kolejny: to jest forum, a na forum wyrazamy swoje opinie. Mamy prawo uczynic to w sposób nam odpowiadający, nie obrazając innych, nie urzywając wyrazen wulgarnych. Negatywne opinie takze istnieją! Ja do tej pory nikogo nie obraziłam, chociaz niektóre poglądy innych mnie oburzają.. Zatem bądz bardziej tolerancyjna wobec wypowiedzi pojawiających sie na tymze forum. Myslę, ze jestem osobą kulturalną i prosze o niesprowadzanie mnie do rangi 'bezczela'. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ludkae Uzywam - zyje - zycie 21.08.07, 17:28 > Urzywam > urzywając Uzywam - zyje - zycie Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: Uzywam - zyje - zycie 21.08.07, 18:41 Nie wiem jak to jest z innymi osobami, ale mnie, jako filologa, rażą Twoje karygodne błędy ortograficzne - jeśli nie jesteś pewna, jak należy napisać dany wyraz, nie rozstawaj się ze słownikiem ortograficznym, analfabetyzm i niedbalstwo piśmiennicze nie są w modzie ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: Uzywam - zyje - zycie 23.08.07, 11:52 wiesz, tez sie składa, ze jestem filologiem. Ukończyłam filologię germańską i angielską na UZ. Gdzie te błędy? Nawet gdyby, to nie świadczą o mojej niewiedzy. Uwierz, mam głowe do języków.. Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas błędy, a moze błendy? 23.08.07, 11:59 Acha, pojęcie "analfabetyzm" do mnie raczej nie pasuje. Posługiwanie się obcymi językami daje więcej satysfakcji , aniżeli wychwytywanie błędów u innych. Także radzę, zmien zainteresowania. English is spoken all over the world. Irren ist menschlich!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: błędy, a moze błendy? 23.08.07, 12:06 izunia, nie będę się z Toba licytować, kto więcej umie. W każdym razie, ja znając języki obce równie dobrze jak Ty, potrafię jeszcze sklecić poprawną gramatycznie wypowiedz, popracuj nad tym i będzie super. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: błędy, a moze błendy? 23.08.07, 13:09 Jest zasadnicza różnica między "irren" a "Fehler machen". Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: błędy, a moze błendy? 23.08.07, 13:26 Może trochę rozsądku... Izuniu, nikt Ci przecież nie odbiera prawa do głosu, możesz używać dowolnej ilości wykrzykników, błędy ortograficzne też rzecz ludzka, możesz mieć dysortografię - i nic mi do tego! Tylko poczytaj swoje wypowiedzi i popatrz, ze wiele z nich jest ... hmm... w dość napastliwym tonie - ja w każdym razie tak to odbieram. Tu na forum podobają nam się różne imiona, różnymi (również b. niepopularnymi) imionami nazywamy się my same i nasze dzieci, i zauważ, że cięta krytyka jakiegoś imienia może komuś sprawić przykrość. Naprawdę wiele zmienia dodanie takich zwrotów, jak "moim zdaniem", "w moim odczuciu", "kojarzy mi się" - a nie osądzanie że "to imię jest brzydkie" (tak upraszczam Twoje wypowiedzi, wiem, że nie do końca w tym sensie pisane). Ja też jestem na tym forum nowa, zawitałam niedługo przed Tobą, wcześniej jednak zapoznałam się z zasadami, po prostu czytając, jak tu sobie dziewczyny (i chłopaki) dyskutują - i podobało mi się, że starano się pisać głównie o UPODOBANIACH, lubieniu/nielubieniu, a nie osądzano i krytykowano (chociaż czasami krytyki też się nie da uniknąć...) Pozdrawiam Malwinka Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: błędy, a moze błendy? 23.08.07, 15:17 żnam znaczenie doskonale. Irren ist... - to przysłowie, inaczej bładzić to rzecz ludzka. Fehler machen - to popełniać błędy. Uwierz, nie jestem początkująca, jesli chodzi o deutsche Sprache - studiowałam ten język parę lat ( nie chce sie przechwalac ) Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas przesada 23.08.07, 15:13 kto tu obraża? Raczej nie ja! Analfabetą nie jestem, bo otaczam sie na codzien mnóstwem słowników. Pracuje jako tłumacz, więc nie do mnie to określenie. Das ist 'ne bodenlose Frechheit. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Gaudencja 21.08.07, 19:12 A ja mialam nadzieje, ze to bedzie o imieniu "Gaudencja" i o "Gaudentym"... Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: Gaudencja 21.08.07, 19:16 ja tak samo, już się nawet ucieszyłam, bo sama chciałam kiedyś poruszyć temat tych imion... Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gaudencja 21.08.07, 19:19 Też tak pomyślałam. A co do przesłania tego tematu, mnie Gaudencja na początku też irytowała, ale teraz nie zwracam uwagi na uwagi innych. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Gaudencja 21.08.07, 19:25 Zgodnie z netykietą ten wywód powinien być wysłany na prywatnego maila Gaudencji. Nagrodą za zamieszczenie go na forum publicznym powinna być ośla ławka. Odpowiedz Link Zgłoś
veranillo Re: przesada 23.08.07, 16:38 Analfabetyzmu nikt Ci nie zarzuca, Twojej znajomości języków obcych również nikt nie podważa... Sama znam języki, w tym jeden raczej rzadki, ale nie wypowiadam się na ten temat, jeśli nie ma to (choćby luźnego) związku z imiennictwem. Jeżeli masz jakieś zarzuty do Gaudencji, co również jest Twoim świętym prawem, to skieruj je bezpośrednio do zainteresowanej, prywatnie na maila. Proponuję porzucić tematykę "języki obce vs znajomośc języka polskiego vs nasze wykształcenie vs prywatne zarzuty" i ewentualnie podyskutować o samym imieniu Gaudencja Odpowiedz Link Zgłoś
maybe_baby Re: przesada 23.08.07, 19:52 POPIERAM! To nie forum ortograficzne i jezyka polskiego. Apropo: sa tez wsrod nas osoby ktore cierpia na dysortografie. Trzymajmy sie lepiej tematu IMION a bedzie na pewno przyjemniej Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: przesada 23.08.07, 21:43 takie wątki nie powinny miec miejsca na tym forum. Szanujmy swoje wypowiedzi i poglądy, choć nie zawsze musimy się ze sobą zgadzać. Rozumiem, że autorka ma potrzebę powiedzenia czegoś Gaudencji, ale zgodnie z zasadami powinno odbyć się to drogą prywatną, a nie na forum. Głosuję za usunięciem wątku. M. Odpowiedz Link Zgłoś