ksiezna_pani1 08.11.12, 18:01 Odkurzam stary wątek Gaudencji, mam nadzieje, że mogę Co powiecie na temat tego imienia? Według mnie jest piękne. Filomela — imię żeńskie pochodzenia greckiego (Φιλομηλα, złożone z członów φιλος (filos) — "przyjaciółka" i μελος (melos) — "pieśń", a oznaczające "przyjaciółka pieśni". Imię to nosiła jedna z postaci w mitologii greckiej. Do 1994 roku odnotowano tylko jedną Filomelę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arricia_louv Re: Filomela 08.11.12, 19:04 znaczenie imienia jest bardz ciekawe- ale z brzmieniem w moim odczuciu nie ma nic wspólnego- malomelodyjne imię- nie potrafię też wyzbyć się skojarzenia z "melą"- imie flegmowe;/ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomela 09.11.12, 00:03 Podoba mi się. Nie wiem, co to za gwara podwórkowa, w której "mela" ma takie znaczenie"? Pierwszy raz zetknęłam się z tym znaczeniem na forum; nie jest ono właściwe dla polszczyzny ogólnej. Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Filomela 09.11.12, 08:19 gaudencja napisała: > Nie wiem, co to za gwara podwórkowa, w której "mela" ma takie zn > aczenie"? zwyczajna gwara podwórkowa- a są jakies odmiany? >Pierwszy raz zetknęłam się z tym znaczeniem na forum; człowiek się uczy całe życie > nie jest ono właściwe dla polszczyzny ogólnej. ależ oczywiście, że nie jest- co nie zmienia faktu, że z plwocinami mi się to imie kojarzy a swoją drogą- jeśli posiadasz dobry słownik języka polskiego rzeczownik mela występuje jako wulgaryzm o znaczeniu plwociny własnie... > Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomela 09.11.12, 19:13 Wybacz, ale nie wszystkie wulgaryzmy muszę znać. Myślę, że innym też by dobrze zrobiło, gdyby nie przesadzali z ich lansowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomela 09.11.12, 19:30 gaudencja napisała: Myślę, że innym też by dobrze > zrobiło, gdyby nie przesadzali z ich lansowaniem. > Zgadzam się! Odpowiedz Link Zgłoś
arricia_louv Re: Filomela 09.11.12, 20:09 gaudencja napisała: > Wybacz, ale nie wszystkie wulgaryzmy muszę znać. A co ja mam Ci niby wybaczać??? (jednakże fakt że czegoś nie znasz nie znaczy, że nie istnieje) >Myślę, że innym też by dobrze > zrobiło, gdyby nie przesadzali z ich lansowaniem. a to na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Filomela 09.11.12, 22:11 arricia_louv napisał(a): > A co ja mam Ci niby wybaczać??? Ty osobiście nic. Ale wiesz, to jest taki zwrot retoryczny. Jeśli nie wiedziałaś, to właśnie się dowiedziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiezna_pani1 Re: Filomela 09.11.12, 19:27 gaudencja napisała: Pierwszy raz zetknęłam się z tym znaczeniem na forum; > Ja także, ba moi też nie znają tego słowa (pytałam). Dodam, że znaczenie meli nie osłabiło mojej sympatii dla tego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Filomela 10.11.12, 13:23 To pewnie jest dość regionalne, bo u mnie skojarzenie "mela=plwocina" jest dość oczywiste. I to nie tylko wśród młodzieży. Ja sama długo tylko takie skojarzenia miałam, ale ostatnio zaczęłam przekonywać się do Meli-Melanii, więc już to zdrobnienie nie jest mi takie straszne Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Filomela 08.11.12, 21:16 Kiepskie wg mnie. Ociera mi się o jakąś rymowankę .... Odpowiedz Link Zgłoś