das.krokodil 23.08.07, 18:35 Co myślicie o Jaśku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Malwina Re: a Jan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 19:05 Bardzo lubię. Nasze "rodzinne" imię. ) Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: a Jan? 24.08.07, 00:11 Jest w tej chwili niestety rozpaczliwie wręcz popularne. Zatrzęsienie Jasiów, porodówki pękają w szwach od Jasiów, w przedszkolach jedne Jasie siedzą drugim Jasiom na głowach, a w młodszych klasach podstawówki Jaś na Jasiu jedzie i Jasiem pogania Imię prześliczne, bardzo się nam podoba i jeszcze kiedy nie znaliśmy się wzajemnie każde z nas chciało mieć syna o tym imieniu. No niestety, trzeba będzie w razie czego przemyśleć wariant zastępczy - nie chcemy młodemu człowiekowi fundować życia wśród tysięcy imienników. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: a Jan? 24.08.07, 09:36 Jakoś nie zauwaćyłam tego zatrzęsienia Jaśków, o którym pisała Minerwa... Może od regionu zależy? Do naszego przedszkola nie chodzi żaden Jaś, chyba, że będzie jakiś w najmłodszej grupie. Nie mamy też Jasia w gronie (dość licznie obecnie się rozmnażających) znajomych. A imię ładne, pasuje i do niemowlaczka, i do dorosłego, i do staruszka z siwą brodą. I same dobre skojarzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: a Jan? 24.08.07, 17:24 statystyki są nieubłagane - wg Bartka Górnego w Warszawie jest to najpopularniejsze imię po Jakubie, Mateuszu, Kacprze i Bartku. Piąte miejsce, od wielu miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: a Jan? 24.08.07, 10:00 Odwiedza mnie w domu jeden Jaś - gdy był mały mówił na siebie Siaś Według mnie jest popularne i odrobinę snobistyczne (jak Franek, Staś, Antoś). A jego popularność chyba podbił kilka lat temu serial "Klan" - tam jest jeden Jaś. Ale imię jest ponadczasowe i ma zdrobnienia dla każdego wieku - Jaś, Janeczek, Janek, Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: a Jan? 24.08.07, 10:20 We Wrocku dość popularne, mnie się niespecjalnie podoba, bo mam skojarzenia z fasolą i poduszką :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: a Jan? IP: *.lublin.mm.pl 24.08.07, 12:40 Mam w rodzinie Janów, w okolicy pełno malych Jasiów ale nie nazwałabym tak dziecka z powodu 3 niepozytywnych skojarzeń: 1. poduszka 2. fasola 3. służący Nawiązujac do nr 3 - mam kolezankę która zarzuca swemu małzonkowi ze zachowuje się jak służący wobec swojej mamusi i jak sie z mężem pokłóci zwraca sie do niego per Janie prosze podać mi...czy Jan rozumie ze nie mam zyczenia z nim rozmawiać...itd. Oczywiscie mąż się wtedy jeszcze gorzej wkurza i kłótnia przybiera na sile. Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: a Jan? 24.08.07, 14:56 No tak... Janie podaj szklankę wody... Nie czas na żarty, kiedy biblioteka płonie... Ale to chyba przegięcie, żeby tak się do męża zwracać, przecież wtedy to już w ogóle trudno się dogadać... Nawet jeśli teścowej się nie lubi... Może jakieś wredne imię dla teściówki wymyślić, zamiast na chłopie się wyżywać? Proponuję Hermenegildę (na cześć Kociubińskiej) albo Filomenę (czarny charakter powieści o błękitnym koraliku i niebieskiej kredce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilija Re: a Jan? IP: *.lublin.mm.pl 25.08.07, 11:02 to dobry temat na główny wątek Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 A kawały o głupim Jasiu? 25.08.07, 20:59 Kaźdy zna. Potwierdzam sporą popularność imienia. Nie lubię imion tzw na topie. Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil zebra :) 26.08.07, 00:13 zebra, jakie piekne te Twoje kobietki i jakie mają śliczne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
izuniabielas Re: a Jan? 24.08.07, 14:18 Źle mi sie kojarzy. W ogóle mi sie nie podoba. Wiktor, Konrad, Szymon - to są piękne imiona ( meiner Ansicht nach). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: a Jan? 08.09.07, 23:46 Zdrobnienia - podobają mi się. Pełna forma - odbieram ją jako bezbarwną. Przeszkadza mi popularność, zarówno przeszła, jak i obecna, a także pewien snobizm na to imię, jaki się wytworzył ostatnio. Najgorsze jest jednak to, że kiedy spotykam osobę dorosłą o tym imieniu, ze względu na jego popularność mam wrażenie, jak gdyby ta osoba w ogóle się nie nazywała. Nie miala żadnego imienia, tylko np. dwa nazwiska. Pół biedy, jeśli nazwisko jest bardzo rzadkie, ale jeśli jest średnio częste lub częste, w zestawieniu z nim to imie odbiera człowiekowi szansę na nazywanie się jakkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
llinka81 Re: a Jan? 09.09.07, 09:15 Bardz ładne imię,co z tego że popularne , popularne bo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś