Gość: niezdecydowana IP: 80.51.196.* 29.08.07, 13:53 wiem, że musimy zdecydować sami i tak też zrobimy, kiedy przyjdzie czas. ale ciekawa jestem opinii i komentarzy do moich propozycji. pomijając chwilowo opinię męża, chciałabym imię łatwo skracalne, ładnie się zdrabniające, niezbyt długie, niezbyt popularne, pasujące do dziecka a potem do dorosłej kobiety, miłe dla ucha... ostatnio mam takie pomysły: Melania Maria Marianna Matylda Karolina Anna Kornelia to chyba tyle, chyba że o którymś zapomniałam. wiele odpadło ze względu na dużą popularność (np Zofia, Julia itp). co Wy na to? jakieś inne propozycje spełniające moje kryteria? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
12eb Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 14:21 Matylda - super albo Luiza Eliza Malwina Anastacja wybrać imię to naprawdę problem Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 14:41 Melania jest absolutnie cudowna Wymysliłam ją sobie kilka dni temu i też za mną ciągle chodzi Jesli chodzi o pozostałe imiona, podoba mi się jeszcze, że tak nieskromnie powiem, Marianna, ale nie wiem, czy nie jest popularna obcenie? Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna das.krokodil 29.08.07, 15:52 das.krokodil napisała: tak nieskromnie powiem, Marianna, a jak Ci się żyje z takim imieniem? jakieś przykrości? bo ja ostatnio usłyszałam, chyba od mojego brata, że to takie "babcine" imię. a mi się podoba i już. i jak na Ciebie wołają? Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: das.krokodil 29.08.07, 16:09 Przez 25 lat zycia nie spotkały mnie jeszcze żadne przykrosci Wszyscy bardzo pozytywnie odbierają moje imię a ja zawsze byłam z niego dumna, dlatego może nie bałam się nadac córeczce równie "odjechanego" imienia W sytuacjach oficjalnych: praca, studia, szkoła zawsze byłam Marianną, w domu i dla kolegów Marianką, czasem Manią - choć to bardziej dla znajomych, rodzice wołają mnie do dziś "Marianko" Polecam to imię, zresztą w dzisiejszych czasach, gdy zaroiło się od 'babciowych" imion nie wydaje sie ono byc problematyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: pomóżcie wybrać imię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 15:37 Witaj. podoba mi sie Melania i Matylda. Z przewaga jednak na Melanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 16:28 Melania i Kornelia. Mojej mamie się ostatnio Mela też podoba. Ps.Paula Anna mam nadzieję, że jesteś Paulą, nie Pauliną? Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 17:44 Podobają mi się: Anna Maria Melania w tej kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 19:05 Wymieniłaś same piękne imiona, ale ze względu na łatwą "skracalność" i "zdrabnialność" wyeliminowałabym Matyldę (spotkałam się ze zdrobnieniami Masia, Mati, Tyldzia i Dunia, żadne mi jakoś nie pasuje), Karolinę (Karolinka, Karolka, Karolcia - albo długie, albo mi się nie podobają) i Kornelię (z bólem serca, bo to przepiękne imię - ale Kornelka już mniej mi się podoba...) Pozostają Melania (Mela, Mila, Melanka, Melka, byle nie Melańcia jak w którejś książce o Pucu, Bursztynie i gościach), Maria i Marianna, które mogą być zdrabniane na tysiąc pięknych sposobów, i Anna, podobnie. Ale oczywiście moje skojarzenia i upodobania do zdrobnień nie muszą odpowiadać Twoim... Na pewno wszystkie Twoje pomysły "pasują do dziecka a potem do dorosłej kobiety" i "są miłe dla ucha", żadne nie jest też przesadnie popularne. Pozdrawiam Malwinka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: pomóżcie wybrać imię 04.09.07, 23:41 Dla Matyldy pojawiły się na forum tysieczne zdrobnienia, warto poszukać, są o wiele lepsze, niż te, z którymi się spotkałaś. Kornelia zaś zdrabnia się do Neli. Mnie sie podoba Marianna, Melania i Matylda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_4 Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 19:06 Wszystkie zaproponowane imiona według mnie są bardzo ładne i mają to szlachetne "coś" - oprócz jednej Karoliny, którego to imienia bardzo nie lubię. Ja bym się przychylała ku Mariannie (cudne imię!) zdrabnianej do Marianki. Melania - też bardzo, bardzo pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: pomóżcie wybrać imię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 20:07 Nie podoba mi się Karolina, reszta jak nabardziej na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Re: pomóżcie wybrać imię IP: 80.51.196.* 29.08.07, 20:53 hmmm, Karolina jest pomysłem męża. podobno on miał być Karolinką Odpowiedz Link Zgłoś
evcik06 Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 21:24 Witaj mi osobiscie najbardziej podoba sie Karolina moja coreczka ma tak na imie mowimy do niej karolcia, kala nasza mala kalunia co do pozostalych imion nie podobaja mi sie ,ale to kwestia gustu Mela kojarzy mi sie z jednym jak sama nazwa wskazuje z mela (czasami ktos pluje i mowi wtedy puscilem mele obilo mi sie pare razy o uszy pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
das.krokodil Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 22:32 Ło matko, jakie skojarzenia z melą .... w zyciu bym na to nie wpadła! Odpowiedz Link Zgłoś
evcik06 Re: pomóżcie wybrać imię 30.08.07, 00:40 A widzisz moja kolezanka ,ktora nosi to imie wlasnie takie skojarzenie ma zawsze wszystkich prosila aby nie mowic do niej w tym skrocie Mela poniewaz ma takie skojarzenie i dlatego tez tak napisalam .Jesli chodzi o imiona to jest kazdego indywidualna sprawa ,kazdemu podaba sie inne nasza pierwsza corcia ma na imie Caroline (czyli po naszemu Karolina)a druga jest Jessica .My wybralismy calkiem inne imie dla naszej drugiej corci ,ale gdy sie urodzia dalismy jeszcze calkiem inne stwierdzilismy ,ze tamto do niej nie pasuje hehe ps.rowniez pozdrawiamy i trzymajcie sie cieplutko pa Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie wybrać imię 29.08.07, 22:36 Maria, Karolina i Anna są bardzo popularne, więc nie spełniają Twoich kryteriów. Z pozostałych najbardziej podoba mi się Marianna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Re: pomóżcie wybrać imię IP: 80.51.196.* 30.08.07, 10:33 abiela napisała: > Maria, Karolina i Anna są bardzo popularne, więc nie spełniają Twoich kryteriów > . też mam podejrzenia, że są popularne, nie wiem, czy bardzo. z drugiej strony tego nie da sie do końca przewidzieć. mogę dać córce imię w danym okresie rzadko nadawane, a potem może się zacząć BOOM. a zestawienie Górnego dot. wawy, a ja jestem z prowincji i bądź tu człowieku mądry Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: pomóżcie wybrać imię 30.08.07, 11:33 Gość portalu: niezdecydowana napisał(a): > też mam podejrzenia, że są popularne, nie wiem, czy bardzo. > z drugiej strony tego nie da sie do końca przewidzieć. mogę dać > córce imię w danym okresie rzadko nadawane, a potem może się zacząć > BOOM. > a zestawienie Górnego dot. wawy, a ja jestem z prowincji > i bądź tu człowieku mądry O ile Marysia może być tylko popularna w okolicach warszawskich to na podstawie wielu różnych zestawień stwierdzam, że i Anna i Karolina są wszędzie bardzo popularne. IMO jest różnica pomiędzy wybraniem imienia aktualnie, już od kilku lat bardzo popularnego, lub popularnego od zawsze, a imienia, które może (nie jest to pewne) stać się popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: pomóżcie wybrać imię 30.08.07, 01:07 Anna, Marianna, Kornelia - w takiej kolejności mi się podobają w zestawie: 1) Kornelia Anna; 2) Marianna Kornelia; pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makowa_panienka Re: pomóżcie wybrać imię IP: *.nat.tvk.wroc.pl 30.08.07, 17:10 Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona podobają mi się, najbardziej chyba Kornelia i Anna. Proponuję jeszcze Berenikę i Eleonorę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezdecydowana Re: pomóżcie wybrać imię IP: 80.51.196.* 30.08.07, 18:22 Eleonora- myślałam o tym imieniu, to byłoby po mojej ukochanej babci. gdybym nie miała męża... Odpowiedz Link Zgłoś
ria5 Re: pomóżcie wybrać imię 30.08.07, 23:10 Melania - bardzo ladne Maria - ladne ale popularne Marianna - swietne Matylda - bardzo ladne karolina - calkiem ladne ale za duzo jest tych Karolinek Anna - srednio mi sie podoba (bardziej nie podoba niz podoba Kornelia - calkiem ladne Z wyzej wymienionych zastanawialabym sie nad Marianna, Matylda, Melania (dokladnie w takiej kolejnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: pomóżcie wybrać imię IP: *.chello.pl 05.09.07, 09:16 Marianna super, Melania do mnie nie trafia ale Matylda to strzał w dziesiątkę! Kornelia też fajne. Ania słodkie i bardzo kobiece i choć popularne tak jak Karolina, to raczej w starszych rocznikach. Teraz najpopularniejsze Julki, Maje, Oliwie czy Alicje (po 5 na podwórku) nie muszą być aż tak popularne za pół roku, kiedy to rodzice zaczną unikać tych imion ze względu na zbyt dużą popularność. Mnie podoba się jeszcze Liwia - stare, rzymskie (łacińskie) imię oraz Antonina, Klara, Izabela (dziś naprawdę rzadko spotykana wśród najmłodszych). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
meaya Re: pomóżcie wybrać imię 07.09.07, 10:57 Jeśli masz problem polecam Elizę. Sama mam tak na imię i bardzo dziękuję rodzicom że mi takie dali. Nie jest bardzo popularne,ani też śmiesznie brzmiące jak Dżesika, Sandra, Wanessa czy inne brzydactwo, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś